Sinds wanneer lopen we de polonaise en hoe is dit zo ontstaan met carnaval?
Publicatiedatum: 28 februari 2025
De polonaise is niet weg te denken tijdens carnaval in ons land. Maar ook tijdens andere feestelijkheden wordt de groepsdans regelmatig spontaan ingezet. Sinds wanneer doen we dit en hoe is dat zo ontstaan?
Van Poolse polonez tot Nederlandse volksdans
Ondanks dat het misschien wel zo voelt, is de polonaise niet in Nederland zelf ontstaan. Het is voortgekomen uit iets heel anders, namelijk een Poolse hofdans, de polonez. Oorspronkelijk is het nog een lijndans, waarbij de deelnemers niet achter, maar naast elkaar meelopen. En dat keurig in een langzame driekwartsmaat.
Polonaise in klassieke muziek
Lang voordat de polonaise in carnavalsmuziek opduikt, is het door vele gerenommeerde componisten als thema gebruikt in hun klassieke muziekstukken. Waaronder Bach, Beethoven, Schubert en Chopin.

Polonaise in Nederland
Pas in 1886 is er voor het eerst een polonaise in ons land waargenomen. En gaandeweg is het van een hofdans getransformeerd naar een dans die iedereen mag meelopen, ook buiten het hof dus. Sinds begin 20ste eeuw is het bij ons met carnaval verbonden.
Het hossen gebeurt daarbij al lang niet meer op langzame of serieuze muziek, maar juist op aanstekelijke carnavalskrakers of andere feestmuziek. Ook tijdens voetbalwedstrijden is het een geliefde manier om feest te vieren. Zowel door supporters als de spelers zelf. Zoals op onderstaande foto de spelers van het Nederlands Elftal in 2006. Met onder andere Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Arjen Robben.
Handen op elkaars schouders en gaan!
(Bron: Archief, Spraakmakers, RTL Nieuws, Historiek, NTR.nl. Foto’s: ANP)