Richard Krajiceks glorie op Wimbledon

Vandaag precies 20 jaar geleden is een glorieuze dag voor het Nederlandse tennis. Richard Krajicek, alias De Kraai, wint op 7 juli 1996 het enkelspel mannen op het 110e Wimbledon-toernooi. De toen 24-jarige Krajicek weet in slechts 93 minuten de Amerikaan MailiVai Washington in 3 sets van het veld te slaan.

‘Pistol Pete’

Daarvoor verslaat Krajicek in de halve finale al Jason Stoltenberg en in de kwartfinale de toenmalige nummer 1 op de ATP-wereldranglijst, Pete Sampras. ‘Pistol Pete’ is op dat moment op de top van zijn kunnen en wint Wimbledon in die periode van 1993 tot en met 2000. Behalve in 1996 dus! Richard Krajicek weet daardoor in 1996 een 7e plek op de ATP-wereldranglijst te behalen.

Daphne Deckers

De wedstrijd tussen Krajicek en Washington begint al memorabel, als een vrouwelijke streaker net voor de aanvang over het veld rent en een dikke glimlach op het gezicht van Krajicek weet te toveren. Het wordt uiteindelijk voor de toeschouwers geen hele spectaculaire wedstrijd, maar wat telt is dat Krajicek WINT en dat Nederland voor het eerst weet hoe het voelt om een Wimbledon-titel binnen te halen. Nadat Washington in 6-3, 6-4, 6-3 de winst aan zich voorbij ziet gaan, genieten we met z’n allen mee met de dolgelukkige Krajicek, die door zijn knieën zakt van extase. Zijn vriendin Daphne Deckers zit op de tribune en maakt alles van dichtbij mee. Het stel stapt 3 jaar later op 7 juli 1999 in het huwelijksbootje en krijgt 2 kinderen samen.

Blessures

Helaas is een lange en succesvolle carrière als tennisser Krajicek niet vergeven. Van de talenten Jacco Eltingh, Jan Siemerink en Paul Haarhuis lijkt hij aanvankelijk de meest veelbelovende, maar talloze blessures voorkomen verdere triomfen. Uiteindelijk beëindigt hij in 2003 zijn tennisloopbaan. Erna blijft hij actief in de tenniswereld en organiseert hij onder andere het internationale tennistoernooi in zijn geboorteplaats Rotterdam. Dankzij zijn netwerk weet hij hier altijd grote namen voor te strikken.

Krajicek Foundation

Ook maakt hij zich met zijn Krajicek Foundation hard voor kinderen in aandachtswijken. Om hen in staat te stellen om dicht bij huis met elkaar te spelen en te sporten. “Toen ik in 1996 na het winnen van Wimbledon een tennisclinic gaf in een Haagse aandachtswijk werd ik geraakt door het plezier van de kinderen. Tegelijkertijd was ik geschokt door de beperkte faciliteiten. Kinderen zien genieten van sport is zo mooi. Hoewel wij het thuis niet breed hadden, heb ik altijd kunnen sporten en dat gun ik deze kinderen ook,” zegt hij hierover op de bijbehorende website.

Michaëlla Krajicek

Tegenwoordig kunnen we nog steeds van een Krajicek op het tennisveld genieten. In 1989 krijgt Richard een halfzusje, Michaëlla Krajicek, die tegenwoordig ook in de tenniswereld furore maakt. Richard zelf wordt op 6 december 1971 in Rotterdam geboren. Een jaar nadat zijn ouders Petr en Ludmila uit Tsjecho-Slowakijke gevlucht zijn.

Wat is u het meeste bijgebleven van Richard Krajiceks overwinning op Wimbledon?

Geef een reactie