queen

Queen, één van de grootste rockbands aller tijden treedt voor het eerst op

Op 18 juli 1970 treedt de legendarisch geworden band Queen voor het eerst op. De band groeit uit tot één van de meest succesvolle en toonaangevende acts uit de geschiedenis. Met de beste voorman uit de popmuziek aller tijden in de gelederen, Freddie Mercury, schrijft de band popgeschiedenis. Nog altijd is Queen een inspiratiebron voor vele artiesten.

Queen is zonder twijfel één van de grootste rockbands ooit. Alle 4 de leden zijn slim en erg muzikaal. Het unieke Queen-geluid komt onder andere tot stand door de Red Special-gitaar van Brian May, die door zijn vader en hij zelf is gebouwd en die herkenbaar is tussen meerdere gitaren. Daarnaast beschikken de heren over stemmen met een groot bereik, hetgeen zich uit in prachtige meerstemmigheid. Queen heeft naast meerdere grote hits, één van de grootste hits aller tijden op haar naam staan, namelijk Bohemian Rhapsody, een nummer waarin zowel hardrock als opera voorkomt. Tevens is het Queen-concert van Live Aid verkozen tot het beste liveoptreden uit de geschiedenis.

In 1968 hangt student Brian May samen met zijn medestudent en vriend Tim Staffell een advertentie aan het prikbord met de oproep voor een drummer die in de stijl van Ginger Baker, drummer van Cream, kan spelen. Tandheelkunde student Roger Taylor doet auditie en wordt de drummer. Ze noemen de band Smile. In 1969 krijgt de band een platencontract. Vervolgens nemen ze een plaat op die flopt. In 1969 introduceert Staffel zijn goede vriend Farrokh Bulsara aan de band. Hij is direct een groot fan van Smile. Als in 1970 Staffell de band verlaat, omdat hij een andere muzikale weg wil inslaan, neemt Farrokh Bulsara, die inmiddels zijn naam heeft veranderd in Freddie Mercury, zijn plaats in. Hij verandert tevens de naam van de band in Queen.

Freddie Mercury

Farrokh Bulsara oftewel Freddie Mercury

Farrokh Bulsara wordt op 5 september 1946 geboren in het Sultanaat Zanzibar, het huidige Tanzania. Een deel van zijn jeugd brengt hij door in India, totdat het gezin Bulsara begin jaren 60 naar Groot-Brittannië verhuist. Farrokh studeert aan de kunstacademie, leert zichzelf pianospelen en treedt op in bands zoals Wreckage. Zoals gezegd leert hij Brian May en Roger Taylor kennen, wordt hij lid van de band en verandert hij zijn naam.

Freddie Mercury heeft in die tijd een relatie met Mary Austin, voor wie hij de schitterende ballad Love of My Life schrijft. In de jaren 70 krijgt Mercury relaties met mannen, waardoor hun relatie eindigt. Zij blijven tot aan Mercury’s dood de beste vrienden. Mercury heeft zijn geaardheid, homoseksualiteit of biseksualiteit, nooit willen bevestigen: dat is en blijft een privékwestie voor de voorman van Queen.

De flamboyante Mercury is een complexe persoonlijkheid. Zo kan hij privé zeer verlegen en teruggetrokken zijn, maar is op feestjes de laatste die de deur dichttrekt. Op het podium verandert hij in een showman en een spektakelmaker. Hij weet het publiek in verroering te brengen met zijn ballades en kan even later datzelfde publiek uit zijn dak laten gaan. Hij wordt dan ook verkozen tot de beste frontman van een band uit de geschiedenis. Het live optreden tijdens Live Aid in 1985 van Queen, wordt verkozen tot het beste live optreden ooit. Freddie Mercury’s stem heeft een bereik van 4 octaven, hetgeen uitzonderlijk is voor een man. Zijn stemgeluid is uniek en kan zeer intiem klinken, maar ook zeer luid. Mercury is een liefhebber van onder anderen Frédéric Chopin, van The Beatles en van Jimi Hendrix.

Het eerste concert van Queen vindt plaats op het Imperial College in Londen op 18 juli 1970. Queen heeft dan al een aantal bassisten versleten en treedt op met Mike Grose op basgitaar. Mercury en May hebben al een aantal nummers geschreven als begin 1971 John Deacon auditie doet en hij de bassist van de band wordt. Ze krijgen het aanbod om een nieuwe opnamestudio te testen, genaamd De Lane Lea Studio’s. In ruil daarvoor mogen ze demo’s opnemen en krijgen ze 60 pond per week betaald. In 1973 tekenen ze een contract bij Trident en EMI. In juli van dat jaar verschijnt de eerste plaat, Queen getiteld. Keep Yourself Alive is door Brian May geschreven en is de single die van de lp wordt getrokken. Het is een nummer dat wordt gekenmerkt door de stevige rock vermengd met klassieke elementen, die Queen vooral in de beginjaren speelt. De single doet weinig, maar wordt wel door Rolling Stone Magazine in 2008 verkozen op de 31ste plaats van de lijst van 100 beste gitaarsongs aller tijden.

In april 1974 wordt Queen II uitgebracht. Het is een conceptplaat met een ‘white side’, die nummers bevat met een emotioneel thema en een ‘black side’ waarop nummers staan met donkere, fantasierijke thema’s. Queen gaat voor het eerst op tournee in de VS in 1974 en staat in het voorprogramma van Mott the Hoople, een glam rockband, die onder andere bekend is van het nummer All the Young Dudes, geschreven door David Bowie. Queen overstijgt al gauw het niveau van een band in het voorprogramma. Brian May krijgt hepatitis, waardoor de band de tour moet afbreken. Bij thuiskomst beginnen de 3 gezonde leden met het schrijven van nummers voor hun 3e plaat, Sheer Heart Attack. Het wordt het eerste grote succes voor de band en is meer experimenteel dan zijn voorgangers. Op de plaat zijn hardrocknummers te beluisteren, alsmede ballads, glam metal en pop. De herstellende May schrijft 4 nummers voor de plaat. Killer Queen wordt de eerste hit van de band. Het nummer gaat over een chique callgirl. Het is geschreven door Freddie Mercury. die voor de muziek The Beatles en The Beach Boys als inspiratiebron heeft gebruikt en voor de tekst de Engelse schrijver Noël Coward. De complexe muziek gecombineerd met een intelligente tekst is een schitterend voorbeeld van een nummer dat het ‘klassieke Queen’ typeert.

Bohemian Rhapsody

Met A Night at the Opera, een titel van een film van de Marx Brothers, vestigt Queen zich als de beste band van hun era en één van de beste bands aller tijden. Ze ontvangen een platinaplaat voor het album. “Het is onze Sgt. Pepper“, zou Brian May later zeggen. I’m in Love with My Car van Taylor, You’re My Best Friend van Deacon en 39 van May zijn geweldige nummers, maar Bohemian Rhapsody van de plaat wordt één van de beste songs aller tijden. Het staat 9 weken op de eerste plaats in de Britse hitlijsten en wordt wereldwijd meer dan 6 miljoen keer verkocht.

Bohemian staat voor individualisme en creativiteit, een rhapsody is een muziekstuk dat uit contrasterende delen bestaat. Mercury begint al met het schrijven van het nummer eind jaren 60. Maar waar gaat het nummer nu eigenlijk over? Het zou gebaseerd zijn op Faust van Goethe. De fatalistische tekst begint met de filosofische vraag of dit het echte leven is of slechts fantasie en dat je niet kunt ontsnappen aan de realiteit. Vervolgens horen we dat de hoofdpersoon een man heeft vermoord en dat hij daarmee zijn leven heeft vergooid. Hij wil zijn moeder niet aan het huilen maken en wenst soms dat hij nooit is geboren. In het operastuk vechten onder anderen Scaramouche, Galileo Galilei en Beëlzebub om de ziel van de hoofdpersoon, waarna hij in het hardrockstuk verklaart het verraad niet meer te pikken. Het eindigt met het besef van de hoofdpersoon dat niets hem echt iets uitmaakt.

Queen heeft de tekst nooit willen uitleggen, hoewel May heeft gehint dat het gaat over de persoonlijke trauma’s van Mercury. Velen denken echter dat het nummer gaat over het uit de kast komen van Mercury en dat hij bekent homoseksueel of biseksueel te zijn: “Mama, I just killed a man” zou dus overdrachtelijk bedoeld zijn en zou dus refereren aan Mercury’s geaardheid.

Eind 1976 komt A Day at the Races uit, wederom een titel van een film van de Marx Brothers. Mercury schrijft de hit Somebody To Love en May tekent voor het keiharde Tie Your Mother Down. Op News of the World van eind 1977 staan de stadionmeezingers We Will Rock You en We Are the Champions. Op Jazz uit 1978 staan de hits Bicycle Race en het spetterende Don’t Stop Me Now. In 1979 verschijnt de liveplaat Live Killers die 2 maal platina wordt in de VS. In datzelfde jaar verschijnt de single Crazy Little Thing Called Love, een rockabillynummer in de stijl van Elvis, wat de eerste nummer-1 hit van de band wordt in de VS.

Het nummer staat op de lp The Game die in 1980 verschijnt. Op die plaat staat ook Another One Bites the Dust, een disconummer. Save Me is door May geschreven en gaat over een vriend wiens huwelijk voorbij is. Tevens schrijven ze in dat jaar de muziek voor de film Flash Gordon en het door May geschreven Flash wordt een hit. Under Pressure uit 1981 is een samenwerkingsverband met David Bowie. In oktober verschijnt Greatest Hits. De plaat wordt de best verkochte plaat uit de geschiedenis van de Britse hitparades en krijgt maar liefst 8 maal platina in de VS. Greatest Hits wordt wereldwijd meer dan 25 miljoen keer verkocht. In 1982 brengt Queen Hot Space uit, die niet goed wordt ontvangen.

In 1983 doet de band het wat rustiger aan en gaat niet op tournee. Taylor brengt een plaat uit en May werkt samen met Eddie van Halen. The Works komt in 1984 uit met de hits Radio Ga Ga, Hammer to Fall en I Want to Break Free. In de clip van het laatste nummer zijn de 4 heren van Queen verkleed als vrouwen, hetgeen niet goed wordt ontvangen in de VS. Ze treden in dat jaar op in Zuid-Afrika, dat gebukt gaat onder de apartheid. De band komt op een zwarte lijst te staan van de Verenigde Naties en moet een boete betalen aan de Musicians’ Union.

Live Aid en overlijden Freddie Mercury

Queen is altijd een geweldige liveband geweest. Dat bewijst het optreden tijdens Live Aid in 1985 weer eens. In Londen treedt de band op in het Wembley stadion voor 72.000 mensen en het optreden wordt wereldwijd bekeken door 1.9 miljard mensen. Het optreden van Queen wordt gekozen tot het beste liveoptreden uit de popgeschiedenis. Freddie Mercury bespeelt het publiek dat onder zijn bezielde leiding helemaal uit zijn dak gaat. Door Live Aid neemt de verkoop van de platen van Queen enorm toe. In dat jaar verschijnt de single One Vision, geïnspireerd op het leven van Martin Luther King, dat onderdeel uitmaakt van de lp A Kind of Magic uit 1986, hetgeen matig wordt ontvangen. In 1985 brengt Mercury een soloplaat uit getiteld Mr. Bad Guy.

Op 9 augustus 1986 treedt Queen voor het laatst op met Freddie Mercury in Knebworth Park. In 1988 getuigt hij zijn liefde voor opera als hij met de Spaanse operazangeres Montserrat Caballé Barcelona opneemt. The Miracle komt in 1989 uit en Innuendo is de laatste plaat van Queen die tijdens het leven van Freddie Mercury uitkomt. Tijdens het opnemen van de single The Show Must Go On is hij zo ziek dat hij nauwelijks kan lopen. Op de clip van These Are the Days of Our Lives is een zeer magere Freddie Mercury te zien.

Want in 1987 krijgt Freddie Mercury te horen dat hij seropositief is. Vrienden en de andere leden van Queen ontkennen dat echter. Op 23 november 1991 brengt Freddie Mercury naar buiten dat hij lijdt aan AIDS. Ongeveer 24 uur later, op 24 november 1991, overlijdt hij in zijn huis in Londen, omringd door zijn vrienden. Freddie Mercury is slechts 45 jaar geworden. De wereld reageert geschokt op het overlijden van de iconische voorman van Queen. Fans sturen bloemen en kaarten en houden een wake voor zijn huis.

Op 20 april 1992 wordt het Freddie Mercury Memorial concert gehouden in het Wembley stadion in Londen. Onder anderen Elton John, David Bowie, George Michael en Metallica treden op met de overgebleven leden van Queen. Ongeveer 1.2 miljard mensen zijn getuige van het concert op de televisie en het brengt ongeveer 20 miljoen pond op voor de strijd tegen AIDS. Made in Heaven uit 1995 wordt de laatste plaat van Queen met Freddie Mercury. Het bestaat uit de laatste opnames van hem en uit overgebleven werk van eerdere platen.

May en Taylor treden nog steeds op, met eerst Paul Rodgers en later Adam Lambert als zanger.

Queen

Queen met Adam Lambert.

In 2002 staat de musical We Will Rock You op de planken, gebaseerd op de nummers van Queen. In oktober 2018 wordt de film Bohemian Rhapsody uitgebracht met Rami Malek in de hoofdrol. De film ontvangt gemengde recensies, maar Malek vertolkt Freddie Mercury zo goed dat hij in 2019 een Oscar voor zijn rol ontvangt.

Rami Malek

In 1997 treedt bassist John Deacon voor het laatst op met de overige leden van Queen. Hij is zeer aangeslagen door de dood van Freddie Mercury en verklaart: “Het is onmogelijk om door te gaan want het is onmogelijk om Freddie te vervangen.”

Queen inspireert vele artiesten. De nalatenschap van de band is aanzienlijk met hun spectaculaire liveoptredens en hun fantastische hits. Daarom is Queen nog steeds dagelijks op de radio te beluisteren.

Op 28 september 2021 wordt Queen-fan Edger Hamer geïnterviewd in De MAX! over  het 50-jarig bestaan van de band. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: QueenOnline.com, Queenpedia.com, Queenfanclub.nl, Wikipedia)

Geef een reactie