plaatwaarde

Plaatwaarde: Zonder Bagage van Ramses Shaffy

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Zonder Bagage van Ramses Shaffy.

Zonder Bagage

Ramses Shaffy is al meer dan 10 jaar niet meer onder ons, maar vergeten is hij allerminst. Zijn successen met de recent overleden Liesbeth List zijn gedenkwaardig, even als zijn soloplaten. Eén van zijn meest bekende albums is Zonder Bagage, een positief album dat in afgelopen 50 jaar waarschijnlijk talloze mensen troost heeft geboden.

Faillissement als zege

Zonder Bagage dateert uit 1970, een jaar dat op papier behoorlijk slecht verloopt voor Ramses. Hij wordt failliet verklaard omdat hij al zijn geld uitgeeft in de kroeg. Voor velen is een faillissement een absoluut dieptepunt, maar niet voor Shaffy. Voor hem is het juist een hoogtepunt. Hij beschrijft het zelf treffend in de eerste zinnen van het titelnummer van Zonder Bagage:

De wereld heeft mij failliet verklaard
Ik heb me nog nooit zo goed en licht gevoeld als nu
Ik heb me nog nooit zo schoon en bevrijd gevoeld als nu

Meer positiviteit

Hij ziet het faillissement dus als een schone lei, vrij van belemmeringen en afleidingen die hem van zijn doel afhouden. Deze positiviteit is ook terug te vinden in andere nummers van Zonder Bagage. Bijvoorbeeld in Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk en Bewonder. Dit lied is een hart onder de riem voor iedereen die zich alleen voelt, om wat voor reden dan ook.


Ook het nummer Aan de andere kant van de heuvels , dat hij opneemt met Liesbeth List, is niets minder dan een uitermate positief liefdesliedje. “Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvels. Al zien de anderen om ons heen niet verder dan dit ene dal”, zingen zij.

Hit in 1971 en 2009

Dit positieve album wordt dito ontvangen door het Nederlandse publiek. Hoewel het de hitlijsten niet haalt wordt Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk en Bewonder wel een bescheiden hit voor Ramses. Het behaalt in 1971, het jaar waarin het wordt uitgebracht als single, nummer 22 in de Top 40. In 2009, vlak na zijn overlijden, komt het nummer opnieuw in de hitlijsten. Daar blijft het nummer een aantal weken staan en weet het zelfs door te dringen tot de top 3.

Ook op dit moment, in coronatijd, is dit lied van Zonder Bagage weer actueel. ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk thuis en bewonder’ is een spreuk dit sinds 20 maart 2020 op 2.500 reclamezuilen door heel Nederland te vinden is.

Marjolein taxeert Zonder Bagage

“De waarde van de lp Zonder Bagage van Ramses Shaffy is tussen de 5 en 15 euro. Er zijn maar 3 versies, dat houdt het wel overzichtelijk. De vroegste versie heeft catalogusnummer 6423 008 en is uitgebracht op het label Philips. De plaat heeft een uitklapbare hoes. Aan de voorkant staat het geschilderde portret van Ramses. Aan de binnenkant van de klaphoes staan de songteksten en zwart-witfoto’s. Op de achterkant van de hoes staan op het bovenste gedeelte de titels van de nummers en daaronder een grote zwart-witfoto van de opname in de studio. Het label op de plaat is blauw met zilverkleurige letters. Bovenaan staat in grote letters Philips. Het catalogusnummer staat rechts van het midden. Links van het midden staat B.I.E.M., een overkoepelende muziekrechtenorganisatie. De waarde van deze plaat in een perfecte staat van plaat en hoes ligt tussen de 7 en 15 euro.

De 2e versie heeft catalogusnummer 6375 482. De voorkant van de hoes is gelijk aan de eerder genoemde versie. Er is over deze plaat weinig te vinden qua informatie. Wel zou ‘Stemra’ op de plaat vermeld staan, dat is de Nederlandse muziekrechtenorganisatie. De waarde van deze plaat in een perfecte staat van plaat en hoes ligt rond de 7 euro.

Philips staat al jaren bekend om het veelvuldig heruitgeven van platen in een nieuw jasje. De 3e versie die ik noem is er zo een en komt uit de ‘Music for the Millions’-serie. De hoes is totaal anders dan de oorspronkelijk hoes. De plaat is dus uitgebracht door Philips en heeft het catalogusnummer 6375 482. De bovenkant van de voorkant van de hoes is groen, met hierin een zwarte band met de tekst ‘Music for the Millions’ en daaronder in grote witte letters ‘Ramses Shaffy’. Daaronder een grote kleurenfoto van Ramses, zittend op een trap. Het label is licht zilverblauw met zwarte letters. De waarde van deze plaat ligt tussen de 6 en 8 euro, uiteraard dan wel in een perfecte staat van plaat en hoes.

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 11 april behandeld hij Zonder Bagage.Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

(Bron: NRC, website Ramses Shaffy, de Volkskrant, Het Parool)

Geef een reactie