year of the cat

Plaatwaarde: Year of the Cat van Al Stewart

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Year of the Cat van Al Stewart.

Opeens populair

De Schotse liedjesschrijver Al Stewart wordt in 1976 plotsklaps enorm populair door zijn plaat Year of the Cat. Dit album is recent opnieuw uitgebracht, vandaar ook dat het dit keer de Plaatwaarde is.

Al Stewart wordt in 1945 geboren in Glasgow en brengt in 1996 zijn debuutsingle The Elf uit. Precies 10 jaar later, in 1976, heeft hij voor het eerst groot nationaal- en internationaal succes met zijn album Year of the Cat. Hierop vindt u uiteraard het bekende titelnummer, maar ook de grote hit On the Border. 

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Historische invloeden

De plaat wordt opgenomen in de Abbey Road Studios in Londen en geproduceerd door Alan Parsons, die u kunt kennen als voorman van The Alan Parsons Project. Stewart staat bekend als iemand die veel historische referenties verwerkt in zijn nummers en zo korte verhalen vertelt met zijn muziek. “Ik zie mijn nummers als films en wil de luisteraar het verhaal voor zich ziet tijdens het luisteren”, heeft hij weleens gezegd in een interview. Op Year of the Cat hanteert hij deze aanpak ook. Het lied Flying Sorcery gaat bijvoorbeeld over de Britse piloot Amy Johnson die tijdens de Tweede Wereldoorlog overlijdt tijdens 1 van haar vluchten. Single On the Border gaat over guerrillaoorlog in het voormalige Rhodesië aan het begin van de jaren 70. Anno 2021 kennen we dit land als Zimbabwe. Een historisch verhaal vertelt hij niet in het succesvolle titelnummer. De titel zelf is verwijzing naar de Vietnamese dierenriem, waarin de kat voorkomt. Leuk detail: het nummer is opgenomen in januari 1976, op de valreep van het jaar van de kat.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Wereldwijd succes

Dit album vol folk-liedjes over historische gebeurtenissen en andere verhalen is wereldwijd miljoenen keren over de toonbank gegaan. In Nederland is het ook een succes. In januari 1997 komt het binnen in de Album Top 100, waar het de komende 30 weken niet uit zal verdwijnen. Het is daarmee zijn meest succesvolle album ooit in ons land.

Marjolein taxeert Year of the Cat

“De plaat Year of the Cat van Al Stewart is onlangs op cd uitgebracht in een zogenoemde anniversary edition, wat de plaat weer de nodige aandacht heeft opgeleverd. Dat vertaalt zich nog niet echt in een hogere waarde van de plaat, maar er zijn er dan ook heel erg veel van verkocht. De waarde van de lp varieert van zo’n 7 tot circa 150 euro. De hoogste waarde is voor een audiofiele persing op het Mobile Fidelity Sound Lab-label. Een vroege Amerikaanse persing heeft een waarde van rond de 10 à 20 euro, een vroege Nederlandse persing (1977, eerdere waren Benelux-persingen) heeft een waarde van ongeveer 8 euro. Een Engelse persing heeft een waarde van ongeveer 10 euro. Uiteraard geldt voor alle persingen dat er in de waarde uitschieters naar boven of beneden kunnen zijn.

De hoezen zijn in grote lijnen in ieder land hetzelfde, met een gedetailleerde tekening aan voor- en achterkant, met de naam en titel linksboven en op de achterkant van de hoes een foto van Al Stewart gedeeltelijk over de tekening. Alleen Zuid-Korea heeft een totaal andere hoes: egaal blauw, met rechtsboven een paarse kat. Deze heeft een waarde van tussen de 50 en 75 euro.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 108 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: JXS-7022
Label: Janus Records
Belangrijkste kenmerken hoes: klaphoes, met aan de voorkant rechtsboven het catalogusnummer
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: rood label met bovenaan het logo van Janus: 2 hoofden met in het midden de naam van het label. Rechts hiervan de titel en naam. Rechts van het gat ‘STEREO’, met hieronder het catalogusnummer de plaatkant en het catalogusnummer tussen haakjes. Onder het gat de tracks met daaronder de info over de productie en het label.
Waarde: 10-20 euro

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: RS 1082
Label: RCA Victor
Belangrijkste kenmerken hoes: klaphoes, met aan de achterkant rechtsonder het logo van RCA, met hieronder STEREO en het catalogusnummer. In het midden in witte letters info over de productie.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: oranje label, met bovenaan in witte letters ‘Manufactured by RCA Nederland BV from Master Recordings of RCA Records’. Het logo van RCA in wit links op het label. De tracks staan in zwarte letters boven en onder het middengat. Rechts van het gat de plaatkant, STEREO, het catalogusnummer, in grote witte letters ‘VICTOR’. Hieronder STEMRA (de Nederlandse muziekrechtenorganisatie), het jaartal (1977) en RCA Records. De naam staat onder de tracks, evenals de naam van de producer: Alan Parsons, for Kinetic Productions. Onderaan in witte letters info over de rechten.
Waarde: 7-10 euro

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: RS 1082
Label: RCA Victor Records
Belangrijkste kenmerken hoes: klaphoes, met aan de achterkant rechtsonder het logo van RCA, met hieronder ‘STEREO’ en het catalogusnummer. In het midden in witte letters info over de productie.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: oranje label, met het logo van RCA in wit links op het label. Bovenaan de plaatkant, met hieronder in zwarte letters het catalogusnummer en de tracks staan. Rechts van het gat in grote witte letters VICTOR. Onder het gat de naam en info over de productie (producer, songwriter). Onderaan het label in witte letters info over de rechten en de persing.
Waarde: 8-15 euro

Bijzondere uitgaves

Catalogusnummer: MFSL 1-009
Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Belangrijkste kenmerken hoes: bovenaan een okergele band met hierin de tekst: ‘Original Master recording’.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: zwart label met een zonsopkomst (of ondergang) in het midden de titel in olijfgroene letters.
Waarde: 90-150 euro

Zuid-Koreaanse persing uit 1991
Catalogusnummer: DL-7706
Label: Della
Belangrijkste kenmerken hoes: egaal blauw, met rechtsboven een paarse kat.
Waarde: 50-75 euro

Year of the Cat in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt in het MAX NPO Radio 5-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 15 mei 2021 bespreekt hij Year of the Cat. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een reactie