Plaatwaarde

Plaatwaarde: The Kick Inside van Kate Bush

De lp is weer helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een kostbare lp. Deze week: The Kick Inside van Kate Bush.

De herkenbare stem van Kate Bush

Ook mensen die nog nooit van Kate Bush hebben gehoord, kennen haar. Dat heeft natuurlijk alles te maken met haar bijzondere en bovenal zeer herkenbare stem. De wereld maakt in 1978 voor het eerst kennis met de dan 19-jarige Bush, die in dat jaar haar debuutalbum The Kick Inside uitbrengt. Alle nummers die erop staan zijn door haarzelf geschreven en gecomponeerd, sommige maakt zij zelfs al op haar 13e.

Groot succes

Samen met producer Andrew Powell – een goede vriend van Pink Floyds David Gilmour- werkt Kate Bush bijna 2 jaar lang aan haar debuut voordat het eindelijk klaar is voor release. Het harde werk wordt beloond, want de lp wordt een groot succes. In haar thuisland Groot-Brittannië staat de plaat in 1978 maar liefst 6 maanden in de album top 100, waarvan 14 in de top 10. In 2014 keert de plaat terug in de hitlijsten als Bush voor het eerst in 35 jaar weer optreedt. In Japan leren ze Kate Bush ook kennen en behaalt de plaat in 1978 nummer 37 van de album top 100. Daarnaast scoort The Kick Inside vooral goed in andere Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk, Zweden en België. In Nederland is het ook een succes en weet het de koppositie van de Album Top 100 te bereiken.

Wuthering Heights

Naast het album zelf, bestormen ook de singles die Bush uitbrengt de hitlijsten. Wuthering Heights – tot op de dag van vandaag nog steeds haar grootste hit- is het eerste nummer dat als zodanig op de markt komt en bereikt meteen nummer 1 in het Verenigd Koninkrijk.

|

Niet de eerste keus

Het had overigens niet veel gescheeld, of dit nummer was helemaal niet de eerste single geworden. Platenmaatschappij EMI wil eigenlijk het nummer James And The Cold Gun lanceren als eerste single, maar daar is Bush tegen en dus gebeurt het niet. Een belangrijke zet, want met het uitbrengen van Wuthering Heights is de toon meteen gezet. Uiteindelijk wordt James And The Cold Gun nooit uitgebracht als single. In plaats daarvan wordt er gekozen voor Them Heavy People, The man with the Child in His Eyes, Moving en Strange Phenomena.

Marjolein taxeert The Kick Inside

“Het debuutalbum  The Kick Inside van Kate Bush verscheen -voor zover bekend- in 7 hoesvariaties verdeeld over maar liefst rond de 100 verschillende vinyl versies.

Eerste persingen

De eerste Engelse persing uit februari 1978 heeft een volledig gelamineerde hoes. De labels zijn lichtbruin, met het rode EMI-logo aan de linkerkant. Het catalogus nummer is EMC 3223. Grappig detail: In de uitloopgroef van sommige exemplaren is de tekst ‘remember yourself’ gegraveerd.

De hoes is in Nederland de meest bekende met een foto van Kate, hangend aan een soort vlieger in een oog. De naam en titel van de plaat staan rechts bovenin. Perfecte exemplaren hebben een waarde van rond de 25 euro. Hoes en plaat behoren dan beide in deze staat zijn.

In Amerika werd om gekozen voor een compleet andere hoesfoto van een op de grond zittende Kate met rode lange sokken aan. De plaat heeft dezelfde tracklisting en het label is knalgroen, met bovenin in een klein rechthoekig EMI-logo in zwart-wit. Het catalogusnummer van dit Amerikaanse debuut is SW-17003. De waarde van deze lp in bijna nieuwstaat ligt rond de 20 euro, met uitschieters naar boven, als de hoes nog in de originele plastic verpakking zit. Dan kan de waarde oplopen tot 60 -70 euro.

Een interessante variant op de Amerikaanse editie is een persing op het Harvest label. Deze kwam uit in maart 1978, met weer een compleet andere hoesfoto: hier heeft ze haar handen om haar hoofd geslagen. De waarde van deze oplage ligt rond de 35 euro in originele verpakking.

Originele Nederlandse uitgaven werden geperst in Zweden en Nederland. Ze hebben hetzelfde label als de Britse versie, maar met catalogusnummer: 5C-062-06603 en de vermelding van de Nederlandse muziekrechtenorganisatie STEMRA. De waarde van een perfect Nederlands exemplaar ligt rond de 10 euro.

Picture Discs

Er zijn van het album  zogenoemde Picture Discs gemaakt, in een gelimiteerde oplage. Hierbij is er op de plaat een afbeelding van Kate Bush te zien. De kwaliteit van dit vinyl laat te wensen over, picture discs hebben wat geluidskwaliteit betreft een slechte reputatie. Het is doordat verzamelaars ze graag in de collectie willen hebben dat de prijs hoger ligt dan de meeste reguliere uitgaven. De eerste Engelse versie van de Picture Disc heeft op de buitenhoes een ronde sticker met de tekst ‘LIMITED EDITION PICTURE DISC’. De plaat heeft catalogusnummer EMCP 3223 en NIET de tekst ‘manufactured in the UK by EMI records Ltd’. In een prima staat heeft deze versie een waarde rond de tussen de 100-150 euro.

Bijzondere en waardevolle exemplaren

Er zijn Engelse testpersingen van de lp die een beduidend hogere waarde hebben dan de gewone Engelse persingen. Ze hebben een wit label en zijn soms voorzien van een al dan niet voltooide buitenhoes. Ze werden onder andere uitgedeeld aan stafleden van EMI om een indruk van de muziek te krijgen. De waarde van deze kleine oplagen ligt tussen de 300 en 400 euro, een gesigneerd exemplaar kan rond de 600 euro opbrengen.

Er zijn enkele Nederlandse testpersingen in omloop, deze hebben een wit label met de tekst ‘proefpersing’. Deze labels werden handmatig ingevuld. Ze kwamen in een blanco hoes, met hierbij op 2 A4tjes informatie over de plaat en de artiest. De waarde van een uitstekend exemplaar zal waarschijnlijk rond de 250 euro liggen, maar het is hier wel ‘wat de gek ervoor geeft’.

De meest waardevolle uitgave van The Kick Inside is een promo uit Uruguay. Deze versie, in een papieren hoes met plastic er omheen, heeft aan de voorkant een foto van Kate die recht in de camera kijkt, en catalogusnummer EMI 500.750. De titels van de nummers staan vertaald in het Spaans op de achterkant. Er is dit jaar nog zo’n bijzonder exemplaar verhandeld voor 1175 euro.”

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 29 december 2018 bespreekt hij The Kick Inside in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Beluister hier het fragment over The Kick Inside uit Wekker-Wakker-Weekend!

Zelf een plaat in uw verzameling waarvan u denkt dat deze veel waard is? Meld de titel dan aan via het Plaatwaarde-aanmeldformulier.

Geef een reactie