the band

Plaatwaarde: The Band van The Band

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: The Band van The Band.

Samen met anderen

Waar is een solomuzikant zonder goede begeleidingsband? Meestal nergens. De muziekgeschiedenis kent heel wat bekende bands die op deze manier bekend zijn geworden. The Band is vermoedelijk het bekendste voorbeeld. Begin jaren 60 begeleiden zij onder de naam The Hawks zanger Ronnie Hawkins. In 1964 stoppen zij hiermee, om zich een jaar later bij Bob Dylan te voegen. Samen met Dylan doen zij een aantal legendarische concertreeksen in 1965 en 1966.

The Band wordt The Band

In 1967 besluiten zij uit de schaduw van de bekende zanger te stappen en dopen zij zichzelf om tot The Band. Dit is een geuzennaam, want er wordt altijd naar hen gerefereerd als ’the band’ door mensen die geen idee hebben hoe de vaste begeleiders van Bob Dylan echt heten. Nadat The Band The Band is geworden, beginnen zij met het opnemen van solomateriaal. Hun debuutplaat, Music from Big Pink, is door megahit The Weight meteen een enorm succes. De naam van het album refereert naar de bijnaam van het huis waar zij het album opnemen. Dit wordt Big Pink genoemd omdat de voorkant roze is.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Het 2e album, The Band (1969), doet niet onder voor plaat 1. Het wordt gezien als een van hun beste en brengt ook weer een The Band-klassieker voort: The Night They Drove Old Dixie Down. Door de bruine hoes wordt deze plaat ook wel The Brown Album genoemd.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Opnames

Het album wordt opgenomen in een bijgebouw van een grote villa in Los Angeles. Zij kiezen voor deze locatie omdat zij het fijn vinden om hun muziek op te nemen in een informele setting.

Het huis waarbij het gebouw hoort wordt destijds gehuurd door de band en is eigendom van acteur Sammy Davis Jr. Voordat hij de eigenaar wordt van het pand, is het van actrice Judy Garland en haar man Vincent Minnelli. Dit is ook de plek waar hun dochter, Liza Minnelli, de eerste jaren van haar leven doorbrengt.

Liza Minelli

Liza Minnelli met haar ouders Judy Garland en Vincent Minnelli in 1950. Liza is 4 op deze foto.

Marjolein taxeert The Band

“De waarde van het titelloze album van The Band ligt tussen de 30 tot circa 130 euro. Dan heb ik het over vroege persingen. De latere persingen zijn een stuk minder waard, aangezien er enorme aantallen van de plaat geperst zijn. Het meest waardevolle is een gesealde eerste US-persing, Die waarde ligt nog hoger dan 130 euro, en kan wel oplopen tot ongeveer 350 euro. Nu is het bij zulke gesealde platen oppassen geblazen, want er wordt nog wel eens mee gefraudeerd. Ongeseald is een vroege Amerikaanse persing circa 80 euro waard. Een vroege Engelse ligt rond de 45 euro en een vroege Nederlandse rond de 35 euro. Daarnaast zijn er nog een paar in het oog springende speciale persingen: een Israelische persing met een afwijkende hoeskleur (paarsblauw), die rond de 40 euro waard is, en een persing op het audiofiele label Mobile Fidelity Sound Lab, die al gauw richting 125 euro waard is.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 95 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: STAO-132
Label: Capitol
Belangrijkste kenmerken hoes: enkele, bruine hoes, met een foto van de groep op de voorkant onder de bandnaam. Aan de achterkant een stukje songtekst, met daaronder een foto aan de linkerkant en namen van de leden rechts. Daaronder de songtitels. Links onderaan label- en Capitol info, rechts onder 2 logo’s van Capitol. Een vroege USA-persing met klaphoes heeft dezelfde kenmerken als de enkele, daarnaast binnenin op een wit vlak een aantal kleuren en zwartwit foto’s.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Geelgroen label. Bovenin het ronde Capitol-logo, links daarvan de naam Capitol. Links van het middengat de stereo vermelding , rechts het catalogusnummer met het matrijsnummer.
Onder het ronde logo staat de band naam en daaronder (doorlopend om het middengat heen) de songtitels.
Waarde: 70-100 euro

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: STAO-132
Label: Capitol
Belangrijkste kenmerken hoes: de hoes is hetzelfde als de Engelse persing.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: het label is zwart, met witte letters. Bovenaan staat de naam ‘The Band’. Daaronder de songtitels boven en onder het midden gat. Links van het midden het ovale logo van Capitol. Rechts van het midden het catalogusnummer, met daaronder het matrijsnummer, de naam van de kant en Stereo. Onderin het BIEM logo. Rondom Nederlandse tekst.
Waarde: 30-40 euro

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: E-ST132
Label: Capitol
Belangrijkste kenmerken hoes: bruine klaphoes met textuur. Aan de voorkant de groepsnaam midden boven, daaronder groepsfoto. De binnenkant van de hoes is wit met zwart-witte- en kleurenfoto’s. Achterkant: boven een stukje tekst met daaronder een groepsfoto, daaronder de songs. Onderaan in donkere letters info over EMI, Capitol, persing en print gegevens.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: geelgroen. Bovenin een rond Capitol-logo met roze-zwarte en witte kleuren (als schietschijf). Hieronder de bandnaam, met daaronder de namen van de leden. Het catalogusnummer rechts van het middengat. Onder het middengat de songtitels. Links van het middengat Capitol met daaronder de vermelding stereo en de snelheid.
Waarde: 40-50 euro

Bijzondere uitgaves

Mobile Fidelity Sound Lab

Catalogusnummer: MFSL 1-419
Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Belangrijkste kenmerken hoes: bovenaan de vermelding Mobile Fidelity Sound Lab
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Zwart label met de vermelding van het label.
Waarde: 100-130 euro

Israëlische persing

Catalogusnummer: E ST 132
Label: Capitol Records
Belangrijkste kenmerken: paarsblauwe hoes, Israëlische tekst aan de voorkant.
Waarde: ongeveer 40 euro

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 14 augustus 2021 bespreekt hij The Band in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

 

 

Geef een reactie