Plaatwaarde

Plaatwaarde: Tapestry van Carole King

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Tapestry van Carole King.

Legendarisch duo

De muzikale geschiedenis is doordrenkt van de grote muzikale schrijversduo’s. Denk aan Lennon en McCartney (van The Beatles), Simon en Garfunkel (van de gelijknamige groep) en Jagger en Richards (van The Rolling Stones). Een ander duo van formaat is Goffin en King. Gerry Goffin en Carole King schrijven vanaf eind jaren 50 grote hits voor onder meer Aretha Franklin en de populaire jaren 60-zangroep The Shirelles. Uiteindelijk vloeien er meer dan 100 muzikale successen uit de pen van Goffin en King, die tijdens hun gezamenlijke carrière ook getrouwd zijn. Zij zijn bijvoorbeeld ook de schrijvers van het nummer Chains, wat The Beatles in 1963 opnemen. John Lennon schijnt aan het begin van het Beatles-succes zelfs te hebben gezegd dat hij en Maul McCartney de Goffin en King van Groot-Britannië willen worden.

Groot succes

Helaas blijven niet alle muzikale duo’s elkaar voor eeuwig trouw en komt er ooit een einde aan hun gezamenlijke succes. Zo ook aan dat van Goffin en King. Als zij eind jaren 60 scheiden, gaan zij beiden hun eigen weg. Ze blijven actief schrijven voor anderen, maar Carole King legt zich ook toe op het uitbrengen van haar eigen muziek. Zij debuteert in 1970 met het album Writer, dat een jaar later wordt opgevolgd door Tapestry.

Dat laatstgenoemde album slaat in als een bom en staat 15 weken onafgebroken bovenaan de Amerikaanse hitlijsten; een prestatie waar veel artiesten alleen maar van kunnen dromen. In ons eigen land wordt deze plaat niet zo’n succes, maar dat wil niet zeggen dat Nederlanders niet bekend zijn met het materiaal dat erop staat. Tapestry bevat immers veel nummers die Carole King aanvankelijk voor andere artiesten schrijft. Zo zingt zij Will You Love Me Tomorrow, het nummer dat in 1961 een succes is voor The Shirelles. Ook King’s versie van You Make Me Feel Like (A Natural Woman) is te horen op Tapestry. Soulzangeres Aretha Franklin heeft hier een paar jaar eerder een enorme hit mee.

You’ve Got a Friend

Tapestry is ook het album waarop het nummer You’ve Got a Friend staat, een nummer waarmee King en vriend en collega-musicus James Taylor in hetzelfde jaar de hitlijsten bestormen. In 1972 winnen zowel Taylor als King een Grammy Award voor dit nummer. Taylor wint de prijs voor beste mannelijke bijdrage aan de popmuziek en King wint het beeldje in de categorie ‘nummer van het jaar’.

Marjolein taxeert Tapestry

“De waarde van de plaat Tapestry van Carole King varieert van 7 tot zo’n 400 euro. Er is al eens een exemplaar via eBay geveild voor meer dan 700 euro, maar dat betreft een testpersing op acetaat. Van het album zijn meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht. Van albums met zulke verkoopcijfers zijn doorgaans heel veel varianten en Tapestry is hierop geen uitzondering. Alleen al in Amerika zijn in het eerste jaar zeker 20 verschillende edities uitgebracht. Dat maakt het lastig om de waarde aan te geven. De vroegste Amerikaanse persingen zijn op het label Ode en gedistribueerd door A&M Records. De waarde ligt ongeveer tussen de 30 en 50 euro. Een vroege Engelse persing heeft een waarde van ongeveer 25 euro.

Er zijn geen Nederlandse persingen uit 1971, althans, niet voor de Nederlandse markt met vermelding van de Nederlandse muziekrechtenorganisatie Stemra. Wel is er een Engelse uitgave die geperst is in Haarlem. Daar is echter verder weinig info over te vinden, dus die bespreek ik verder niet. Daarvoor in de plaats noem ik een vroege Duitse persing, deze ligt qua waarde tussen de 15 en 25 euro.

Een versie die er qua waarde uitschiet is een persing op het label Classic Records uit 1999. Dit is een kwaliteitspersing op 4 lp’s, die op 45 toeren moeten worden afgespeeld. Deze ligt qua waarde tussen de 150 en 200 euro. In seal is deze versie ongeveer 350 euro waard.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 190 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: AP-77006
Label: Ode Records
Belangrijkste kenmerken hoes: Aan de voorzijde rechtsboven het catalogusnummer. Klaphoes met aan de binnenzijde foto’s. Op de achterkant van de hoes staan de songteksten en onderaan de credits. Rechtsonder het logo van A&M.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Wit label met linksboven halve cirkels in zilverkleur. Rechts daarvan ‘ODE70’. De titel staat hier vetgedrukt in zwart onder. Daaronder de naam en de tracks. Linksonder ‘STEREO’ en het catalogusnummer SP-77009 met hieronder (SP-77017). Helemaal onderaan ‘Distributed by A&M records.
Waarde: 30-50 euro. In de originele seal kan de waarde oplopen tot ca 300 euro. In niet-perfecte staat keldert de waarde snel tot onder de 10 euro.

Vroege Duitse persing

Catalogusnummer: 85 337IT
Label: A&M Records, Ode  Records
Belangrijkste kenmerken hoes: Aan de voorkant rechtsonder het logo van A&M Records en Ode Records. Klaphoes met aan de binnenzijde foto’s. Op de achterkant van de hoes staan de songteksten en rechtsonderaan ‘Im Vertrieb der Ariola Eurodisc GmBH.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: bruin-goudkleurig met bovenaan in wit de logo’s van A&M en Ode Records inc. Daaronder vet de naam Carole King. Rechts ‘ST 33’ en daaronder het catalogusnummer. Links GEMA, de Duitse muziekrechtenorganisatie. De titel en tracks staan op het onderste deel van het label.
Waarde: 15-25 euro

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: AMLS 2025
Label: A&M Records, Ode Records
Belangrijkste kenmerken hoes: Op de voorkant geen vermelding van een catalogusnummer. De achterkant is lichtbruin. Rechtsboven de vermelding ‘STEREO’ en het catalogusnummer. Rechtsonder A&M Records en New Kings Road, London. Daarnaast het logo van A&M.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Wit label met linksboven halve cirkels in zilverkleur. Rechts daarvan het logo van Ode Records Inc. Hieronder het catalogusnummer. Links van het midden nogmaals het catalogusnummer en ℗1971. De titel staat hier vetgedrukt in zwart onder het midden. Daaronder de tracks. Helemaal onderaan ‘Marketed by A&M Records…enz’.
Waarde: 20-35 euro

Bijzondere uitgave Classic label

Catalogusnummer: SP-77009
Label: Classic Records / Ode Records
Kenmerk: 4LP’s, 45 toeren
Waarde: 150-200 euro

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 22 augustus 2020 behandelt hij TapestryWekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een reactie