abba super trouper

Plaatwaarde: Super Trouper van ABBA

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Super Trouper van ABBA.

Groot succes

In 1980 brengt ABBA hun 7e album, Super Trouper, uit. Het album wordt, net al al hun werk tot dan toe, een gigantisch succes. In Groot-Britannië wordt het zelfs het best verkochte album van het jaar.

Goede tijden, slechte tijden

Naast een groot succes, is het ook een bitterzoet album. Het kenmerkt een keerpunt in de carrière van de Zweedse band en kondigt misschien zelfs hun einde aan. Dat heeft alles te maken met de persoonlijke levens van de bandleden. Björn en Agnetha maken in 1979 bekend te gaan scheiden en het huwelijk tussen Benny en Frida loopt ook niet lekker. In 1981 beëindigen die laatstgenoemden hun huwelijk.

The Winner Takes It All

Dat het ze privé niet voor de wind gaat is ook goed terug te horen op de plaat. Zo lijkt superhit The Winner Takes It All bol te staan van verwijzingen naar de situatie waarin Björn en Agnetha zich op dat moment bevinden. Björn Ulvaeus, die het samen met Benny Andersson schrijft, heeft altijd beweerd dat het nummer niet autobiografisch is. Het gaat dan wel over een scheiding, maar het is niet gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Ook Agnetha Fältskog ontkent dat het nummer over hun scheiding gaat.

Andere hits

Super Trouper bevat naast The Winner Takes It All ook klassieke ABBA-nummers als Lay All Your Love On Me en het titelnummer Super Trouper.

Na Super Trouper zal ABBA nog 1 album maken: The Visitors (1981). Daarna houden de leden het voor gezien en komt er een einde aan bijna 10 jaar ongekend, muzikaal succes. Alhoewel, het succes duurt eigenlijk tot op de dag van vandaag voort. Zo draait het in de succesvolle filmreeks Mama Mia! om de muziek van het Zweedse viertal en heeft zangeres Cher (die ook in een Mama Mia-film speelt) een album opgenomen met ABBA-covers.

Marjolein taxeert Super Trouper

“De waarde van de plaat varieert van een paar tot zo’n 500 euro. De meeste exemplaren hebben weinig waarde, aangezien er enorme hoeveelheden van de plaat in omloop zijn. Er moet dus echt iets bijzonders mee zijn, wil de waarde toenemen. Handtekeningen van de bandleden komen de waarde altijd ten goede, er zijn exemplaren met handtekeningen van 3 leden die al voor meer dan 100 euro verkocht zijn.

De plaat die vorig jaar voor 500 euro geveild is, betreft een exemplaar in groen vinyl uit Ecuador. Daar zijn ook een rood en blauw gekleurde uitgebracht die zeker zo’n 150 à 200 euro waard zijn. Een ander redelijk waardevol exemplaar dat al gauw in dezelfde richting gaat is een Ierse persing met een afwijkend oranje label op de plaat. Een vroege Amerikaanse persing haalt amper een waarde van 10 euro, datzelfde geldt voor een vroege Engelse en een vroege Nederlandse persing. Een persing die het vermelden waard is, betreft 1 uit India. Deze heeft een afwijkende hoes en heeft een waarde van ongeveer 40 euro.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 104 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes. Dat houdt in dat er nagenoeg geen gebruikerssporen te zien zijn.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: SD 16023
Label: Atlantic
Belangrijkste kenmerken hoes: foto van de bandleden van ABBA in witte outfits, te midden van publiek. Er is een spotlight gericht op de band, de foto eromheen is bruin. Links boven staat de naam ABBA in geel-beige letters, rechtsboven de titel in geel-beige letters. Op de achterkant van de hoes een soortgelijke foto en opschrift als de voorkant. Onder in het midden staan de tracks en info in witte letters. Het logo van Atlantic staat linksonder.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: de bovenkant van het label is groen, met in het midden het logo van Atlantic en daaronder de naam en titel. Rechts van het logo de platenmaatschappij en catalogusnummer SD16023. In het midden van het label een witte balk met links ‘stereo’ en rechts de plaatkant. Het onderste deel van het label is rood, met hierin in het midden de tracks in zwarte letters en onderaan ‘ST-A-804594’
Waarde: 8 tot 10 euro.

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: 2344 162
Label: Polydor
Belangrijkste kenmerken hoes: voorkant als van de Amerikaanse. De achterkant als van de Amerikaanse, maar hier rechtsonder het logo van Polydor met daaronder het catalogusnummer. Rode, bedrukte binnenhoes met songteksten. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: rood label met bovenaan het logo van Polydor. In het midden een balk met witte omlijning. Links de vermelding ‘STEMRA’, de Nederlandse muziekrechtenorganisatie. Daarnaast het catalogusnummer. Onder de balk links ‘Made in Holland’. De titel en tracks staan in zwarte letters op het onderste gedeelte. Onder de tracks de naam ABBA en info.
Waarde: 8 tot 10 euro

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: EPC 10022
Label: Epic
Belangrijkste kenmerken hoes: voorkant als de Amerikaanse maar rechtsonder in de hoek een tekst met o.a. ‘ The gift of music’ en ‘ Win a Saab’. De achterkant als de Amerikaanse maar rechtsonder het logo van EPIC en het catalogusnummer linksonder.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: lichtblauw label, met bovenaan in het geel het logo van Epic. Rechtsonder het logo de titel en naam in het zwart, Links van het gat ‘33 1/3 RPM’ en ‘STEREO’ , rechts het catalogusnummer en ‘MCPS/BIEM.’ Onder het gat de tracks en info, met onderaan ‘CSB Records are the exclusive licensees for the UK’
Waarde: 5 tot 8 euro.

Bijzondere uitgaves

Persing uit Ecuador

Catalogusnummer: 800557-2
Label: RCA Victor
Belangrijkste kenmerken: rechtsonder op de hoes het logo van RCA. Het vinyl in rood, blauw of groen vinyl.
Waarde: rood en blauw vinyl ongeveer 150 euro, de groene heeft een hogere waarde die kan oplopen tot 500 euro

Persing uit India

Catalogusnummer: 2311043
Label: Polydor
Belangrijkste kenmerken hoes: Foto uit dezelfde serie als de andere persingen, maar zonder de spotlight en met veel meer kleur. Op deze foto een klappende Agnetha en Frida. In het groot onder in gele letters de naam ABBA en in grote gele letters de titel.
Belangrijkste herkenbare kenmerken label op de plaat: rood label met bovenaan het logo van Polydor en daaronder ‘premium’. Onderaan het label de vermelding dat dit een Indiase persing betreft.
Waarde: ongeveer 40 euro.

Persing uit Ierland

Catalogusnummer: EPC 10022
Label: EPIC
Belangrijkste kenmerken: oranje logo op de plaat met witte cirkels en onderaan de vermelding ‘Record mfd. In Ireland’
Waarde: ongeveer 150 euro.

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 23 januari 2021 bespreekt Jan Super Trouper. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een reactie