plaatwaarde janis joplin

Plaatwaarde: Pearl van Janis Joplin

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Pearl van Janis Joplin.

Club van 27

De ster van Janis Joplin is rijzende in de jaren 60, maar het echte succes als soloartiest dient zich in 1971 aan, na de uitkomst van haar album Pearl. Het enige jammere is dat Janis dit succes nooit zelf zal meemaken. De zangers overlijdt in oktober 1970 in een hotel in Los Angeles na een overdosis heroïne. Zij is dan pas 27 jaar en treedt daardoor toe tot de even illustere als tragische club van 27, een denkbeeldige club die bestaat uit artiesten die allemaal overleden zijn op hun 27e.

Eerbetoon aan Janis Joplin

Op het moment van haar overlijden is zij nog druk bezig met de opnames van Pearl. Zo heeft zij nog niet alle nummers ingezongen, waardoor het liedje Buried Alive In the Blues voor altijd tekstloos zal blijven. Naar verluidt zou zij het nummer op 4 oktober voorzien van haar stem, maar de dood komt ertussen. De schrijver van het nummer, Nick Gravenites, wordt daarna gevraagd het alsnog in te zingen. Hij besluit dit niet te doen als eerbetoon aan Janis.

Ontvangst van Pearl

Als Pearl in januari 1971 uitkomt, is het album direct een succes. Al in februari 1971 bereikt het album de gouden status in de Verenigde Staten. Inmiddels is Pearl 4 keer platina in de VS, wat gelijk staat aan 4 miljoen verkochte exemplaren. Ook de singles van het album worden grote hits. De bekendste zijn Mercedes Benz en Me and my Bobby McGee.


Dat laatstgenoemde nummer wordt in 1972 genomineerd voor een grammy (een soort oscar voor de muziekindustrie, red.), maar wint niet. Ook Pearl wordt in dat jaar genomineerd in de categorie ‘beste R&B album’ maar weet de nominatie niet te verzilveren.

Marjolein taxeert Pearl

“De waarde van de plaat varieert van zo’n 10 tot 1.500 euro. Maar: de hele kostbare is een testpersing op het label MFSL waar maar een paar exemplaren van zijn, dus weinig kans dat u die in uw kast terugvindt. De meeste andere exemplaren -ook vroege persingen- hebben echt een veel lagere waarde. Zo heeft een vroege Amerikaanse persing gemiddeld een waarde van rond de 30 euro. Een vroege Engelse ligt qua waarde ongeveer op datzelfde niveau. Een vroege Nederlandse is tussen de 15 en 20 euro waard in een perfecte staat. Uiteraard kunnen er uitschieters naar boven zijn. Zo zijn er meerdere Amerikaanse persingen volledig geseald voor meer dan 200 euro verkocht en is er al eens via veilingsite Ebay een eerste Engelse persing voor 183 euro geveild.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 123 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: KC 30322. Label: Columbia.
Belangrijkste kenmerken hoes: Omlijste foto van Janis in de stoel, met bovenaan in het midden alleen de titel: Pearl. Aan de achterkant een omlijste foto van de band, met bovenaan de tekst ‘Janis Joplin/Full tilt boogie’. Rechtsboven het Columbia-logo met daaronder het catalogusnummer. In het midden tussen de bandleden de tracks van de plaat.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Rood label met in gele letters rondom het woord ‘Columbia’ en het logo van deze platenmaatschappij. In het midden bovenaan de naam van de plaat. Links van het gat het catalogusnummer, rechts ervan ‘Side 1’ en daaronder ‘AL 30322’. Onder het gat de tracks.
Waarde: 25 en 30 euro. Geseald kan de waarde oplopen tot ca 250 euro.

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: S64188. Label: CBS.
Belangrijkste kenmerken hoes: Omlijste foto van Janis in de stoel, met bovenaan in het midden Pearl en daaronder Janis Joplin. Aan de achterkant een omlijste foto van de band, met bovenaan de tekst ‘Janis Joplin/Full tilt boogie’. Rechtsboven de tekst ‘STEREO’ en het CBS-logo met daaronder het catalogusnummer. In het midden tussen de bandleden de tracks van de plaat.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Oranje label, met midden rond het gat het CBS-logo. Links het catalogusnummer. Rechts van het gat de vermelding STEMRA, de Nederlandse muziekrechtenorganisatie. Onderaan het label ‘Made in Holland’.
Waarde: 15-20 euro.

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: S64188. Label: CBS.
Belangrijkste kenmerken hoes: Omlijste foto van Janis in de stoel, met bovenaan in het midden alleen de titel van de plaat. Aan de achterkant een omlijste foto van de band, met bovenaan de tekst ‘Janis Joplin / Full tilt boogie’. Rechtsboven de tekst ‘STEREO’ en het CBS-logo met daaronder het catalogusnummer. In het midden tussen de bandleden de tracks van de plaat.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Oranje label, met midden rond het gat het CBS-logo. Links de tekst ‘STEREO’. Rechts van het gat het catalogusnummer en een opsomming van de uitgevers. Onderaan het label ‘Made in England’. Waarde: 35-50 euro.

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 9 mei 2020 behandelt hij PearlWekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een antwoord