peter maffay

Plaatwaarde: Für das Mädchen, das ich liebe van Peter Maffay

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Für das Mädchen, das ich liebe van Peter Maffay.

Populair

Wie de jaren 70 bewust heeft meegemaakt, weet misschien nog wel hoe populair Duitstalige muziek is tijdens dit decennium. De liedjes van de Duitse sterren staan geregeld in de Nederlandse hitlijsten en zijn veelvuldig te horen op de radio. Eén van de meest bekende nummers uit deze tijd is Du (1970) van Peter Maffay, dat op 1 komt in de Nederlandse Top 40. Dit liedje staat op zijn debuutplaat Für das Mädchen, das ich liebe, dat eveneens in 1970 uitkomt. Het album en vooral het liedje Du maken van de destijds 20-jarige Maffay in 1 klap een grote ster.

Geen schlagerzanger

Nog altijd geldt Du als één van zijn bekendste nummers, maar zelf wil Maffay liever niet meer geassocieerd worden met dit lied. Du en de andere nummers op zijn debuutplaat zetten hem immers neer als zanger van het Duitse levenslied, iets wat hij totaal niet wil zijn. Volgens de zanger zelf zien sommige mensen hem anno 2020 nog steeds als een vertolker van schlagers, terwijl hij die al sinds eind jaren 70 niet meer zingt. “Dat komt allemaal door dat nummer Du. Het was mijn eerste plaat en het werd een enorme hit. Maar dat nummer was helemaal niet representatief. Het was uitgekozen door de platenmaatschappij. Ik was destijds onervaren, en zo blij dat ik een plaat mocht maken, dat het me eigenlijk niet uitmaakte wat erop kwam te staan”, aldus Maffay in een interview met het Rotterdams Dagblad, inmiddels het AD Rotterdams Dagblad geheten. ”

Succesvol

Du is dus in zekere zin een blok aan Maffay’s been, maar tegelijk misschien ook een zegen. Hij is in 1 keer bekend én financieel onafhankelijk. Daardoor kan hij nadat zijn contract bij de platenmaatschappij afloopt meer zijn eigen gang gaan en zich richten op zijn echte muzikale liefde: rockmuziek. Sinds 1979 brengt hij met ongekend veel succes muziek uit dat binnen dit genre past. Hij is met ongeveer 40 miljoen verkochte platen één van de meest grootste Duitse artiesten van deze tijd en hij kan nog altijd rekenen op uitverkochte zalen.

Marjolein taxeert Für das Mädchen, das ich liebe

“Het is een heel overzichtelijke plaatwaarde deze keer, want er zijn maar 2 versies. Beide zijn geperst in Duitsland.De waarde van de plaat ligt tussen de 8 tot 25 euro.

De eerste persing stamt uit 1970 en heeft catalogusnummer SLE 14 589P. Deze is uitgebracht op het label Telefunken, in de serie Bild und Funk. Het logo hiervan is aan de voorkant van de hoes rechtsonder zichtbaar. Het logo van Telefunken staat linksonder. De labels op de plaat zijn rood, met bovenaan het logo van Telefunken. Links van het gat staat ‘Gema’, dat is de naam van de Duitse muziekrechtenorganisatie. Van deze persing zijn er exemplaren met en zonder poster. Uiteraard zijn die met poster het meest waard. De hoogste waarde voor deze plaat is 30 euro. Gemiddeld ligt de waarde tussen de 10 en 15 euro voor exemplaren in een perfecte staat.

Heruitgave

De heruitgave van dit album stamt uit 1981 en heeft catalogusnummer 6.24980 AS. Het is uitgebracht op het label Telefunken onder de noemer ‘Pop Rarität’. Dat is links op de voorkant van de hoes zichtbaar. Deze uitgave heeft de poster er standaard bij. Het label op de plaat is rood, en ‘Gema’ staat hier linksboven het midden. De waarde van deze versie in een perfecte staat ligt tussen de 8 en 15 euro.

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 3 oktober 2020 bespreekt hij Für das Mädchen, das ich liebeWekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een reactie