Frank Boeijen

Plaatwaarde: Foto Van Een Mooie Dag van Frank Boeijen Groep

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Foto Van Een Mooie Dag van Frank Boeijen Groep

Frank Boeijen Groep

Voordat de Nijmeegse zanger Frank Boeijen successen boekt als soloartiest is hij de voorman van de Frank Boeijen Groep. Deze band wordt in 1980 gevormd en naarmate de jaren 80 vorderen steeds meer succes. Hun doorbraak bij het grote publiek is in 1983, met het nummer Linda.

Dit liedje zorgt voor landelijke bekendheid en het duurt daarna niet lang meer voordat de band samen met bands als Doe Maar tot de koplopers van het nederpopgenre behoren. Hun grootste hit scoort de groep in 1984 met het nummer Zwart Wit, dat de 4e plaats in de Top 40 weet te behalen.

Gouden status

In 1985 maken de heren van de Frank Boeijen Groep het album Foto Van Een Mooie Dag, waarmee zij wederom veel succes hebben. Het album scoort goed in de hitlijsten en in 1988 ontvangt de band er een gouden plaat voor, wat wil zeggen dat er minimaal 20.000 exemplaren van verkocht zijn. Foto Van Een Mooie Dag is 1 van de 3 gouden platen van de groep. Ook In Natura (1986) en Welkom In Utopia (1987) behalen deze status.

Kronenburgpark

Op Foto Van Een Mooie Dag staan 10 liedjes, maar veruit het bekendste is nummer 2: Kronenburgpark. Dit nummer is een echte Nederlandse klassieker en gaat over een vrouw die zichzelf moet prostitueren omdat zij heroïneverslaafd is. In 2015 vertelt Boeijen in een interview met de NCRV-gids dat de vrouw in het liedje een voormalig klasgenoot van hem is. Als hij met de auto langs het Nijmeegse Kronenburgerpark – in de jaren 80 een beruchte tippelzone- rijdt ziet hij haar in de koplampen van de auto en zo raakt hij geïnspireerd tot het schrijven van dit lied.

Dat hij zingt over Kronenburgpark in plaats van Kronenburgerpark is overigens geen vergissing. De -er in burger is moeilijker om te zingen en kronenburgpark klinkt volgens Boeijen ook gewoon mooier.

Marjolein taxeert Foto Van Een Mooie Dag

“De waarde van de plaat Foto Van Een Mooie Dag van Frank Boeijen Groep komt helaas niet boven de 7 à 8 euro uit. Er zijn 4 versies, die ik allemaal zal benoemen. 3 ervan zijn Nederlandse, de andere is een Europese persing.

Vroege persing

Allereerst is een vroege versie met 2 verschillende labelvarianten. Deze is uitgebracht op het platenlabel Sky en heeft catalogusnummer 24008. De hoes is blauw gewolkt met in het midden een foto van een stelletje op een kermis. De naam Frank Boeijen Groep staat in zwarte letters bovenaan, en onder de foto staat de titel van de plaat. Rechtsonder het logo van Sky.
De achterkant van de hoes is eveneens gewolkt blauw-wit, met in het midden in zwarte handschriftletters de naam van de groep en de titel. Er staan vermeldingen van labelnummer in alle hoeken behalve de linker bovenhoek.

2 labelvarianten

Het eerste label is blauw-wit gewolkt met bovenaan het logo van Sky, Daaronder in blauwe hoofdletters de titel en de naam van de groep. Het heeft een persgroef, wat inhoudt dat een gedeelte van het label lager is dan het andere gedeelte. Links van het midden de vermelding van STEMRA, de Nederlandse muziekrechtenorganisatie, en daaronder ‘Stereo’ en het catalogusnummer. Rechts het catalogusnummer en het jaartal, 1985. De tracks staan op het onderste gedeelte. De waarde varieert van 5 tot 7 euro.
De 2e labelvariant is in alle opzichten identiek, op de vermelding van ‘Mono’ naast ‘Stereo’ op het label na. Hier zijn er minder van in omloop, waardoor deze wellicht iets meer waard is.

Variant 3 en 4

Variant nummer 3 is een heruitgave, De hoes is identiek aan de eerder genoemde. Het catalogusnummer is TLP24008/SLP240008. Het label op de plaat is iets anders. Het is blauw gewolkt met het Sky-logo bovenaan. De titel staat echter op het onderste gedeelte van het label, boven de tracks. Met uitzondering van de het logo en de tekst rondom, is de opdruk in zwarte letters. De waarde is ongeveer 4 euro.

Variant 4 is ook een heruitgave, maar dan op het label Ariola. Deze heeft catalogusnummer 208.250. Het label op de plaat is zilverkleurig met rechts van het midden het logo van Ariola. Ook worden er melding gemaakt van verschillende muziekrechtenorganisaties: GEMA/STEMRA/BIEM. De waarde is 5 tot 8 euro.”

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 5 september 2020 behandelt hij Foto Van Een Mooie DagWekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

(Bron: Trouw, NPO Radio 2, NCRV-Gids, Vrij Nederland)

Geef een reactie