De Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem

Paul Rem toont de parels van steden in 2e serie ‘Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem’

In navolging op de eerste reeks van de online serie Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem, neemt architectuurhistoricus Paul Rem de kijker wederom mee langs de verschillende bouwstijlen in ons land. Deze keer bezoekt hij Maastricht, Hilversum, Leiden, Den Haag en ’s-Hertogenbosch. Laat u verrassen door de verhalen achter de verschillende bouwstijlen, bijzondere gevels en markante gebouwen en kerken. De nieuwe 5-delige serie is nu te bekijken hier op MAX Vandaag

Bouwstijlen door de ogen van Paul Rem

In elke aflevering van Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem staat een bouwstijl en stad centraal. Wat zie je als je naar de gevels kijkt? Hoe herken je historische bouwstijlen? Wat is de functie van een bepaalde stijl en wat zegt het over het gebouw en de tijd waarin het is gebouwd? Paul neemt ons mee langs deze parels van de Nederlands bouwkunst.

Nederlandse Barok in Leiden

De Nederlandse Barok doet in de 17e eeuw zijn intrede in Nederland. Deze bouwstijl is in Leiden goed terug te zien in het oude waaggebouw, ontworpen door architect Pieter Post. Post is niet de enige, ook Arent van ’s-Gravesande deelt mee. Hij ontwerpt de Lakenhal. Nog zo’n parel en belangrijk gebouw voor het silhouet van Leiden is de Marekerk, deze is ook van de hand van ’s-Gravensande. Natuurlijk ontbreekt een wandeling door een van de bekendste straten van Leiden, Rapenburg, niet. Paul Rem toont en vertelt de verhalen achter de bijzondere gevels.

Dudok in Hilversum

De bouwkunst in Hilversum kenmerkt zich op veel plekken door de bouwstijl van Willem Marinus Dudok. Dat is goed terug te zien in het Raadhuis van Hilversum. Paul Rem neemt ons mee naar binnen waar we een kijkje mogen nemen in een van de trouwzalen. In diezelfde markante bouwstijl maakt hij een uitstapje naar Utrecht, naar het Rietveld Schröderhuis. Daarna weer terug in Hilversum gaan we naar het oude sanatorium in Hilversum, dat gebouwd is door Jan Duiker.

In de reeks Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem, neemt hij u mee door Groningen, Haarlem, Utrecht, Hoorn & Enkhuizen, Amsterdam, Maastricht, Leiden, Hilversum, ‘s-Hertogenbosch en Den Haag.

Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem is vanaf dinsdag 4 juni 2024 te zien hier op MAXVandaag.nl en vanaf maandag 9 september 2024 om 21.10 uur op NPO 2. 

(Foto: © MAX)

Geef een reactie