Duur 09:00
Gepubliceerd op 16 mei 2023

De Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem: de bouwkunst van Amsterdam

Door de eeuwen heen hebben verschillende bouwstijlen zijn intrede gedaan in ons land. Het resultaat zijn steden vol prachtige gevels, markante huizen, kerken en andere gebouwen die met recht kunstwerken mogen heten. In de reeks Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem, neemt architectuurhistoricus Paul Rem u mee langs deze parels van de stad en vertelt u meer over de historie van de Nederlandse bouwkunst. In deze aflevering neemt Paul Rem u mee langs de verschillende bouwstijlen in Amsterdam. 

Amsterdamse School

In deze aflevering maakt u kennis met de bouwstijl van de Amsterdamse School. De wandeling start achter het Centraal Station van Amsterdam. Daar staat een kantoorgebouwtje op palen en het heeft een puntgevel die naar voren steekt. De architect liet zich inspireren door de bouwkunst van toenmalig Nederlands-Indië. Deze stijl en gebruik van materialen is typische voor de stijl van de Amsterdamse School.

Scheepvaarthuis

Een ander gebouw waar de typische Amsterdamse School bouwkunst tot uiting komt is het Scheepvaarthuis. Een betonnen gebouw met daarvoor een prachtige bakstenen gevel en een rijkdom aan details. Paul Rem neemt een kijkje in het gebouw, met een indrukwekkend trappenhuis vol bijzondere details. Na de bouw van het Scheepvaarthuis, krijgt deze bouwstijl een grote invloed op het bouwen in Amsterdam. Het gele blok huizen van architect Michel de Klerk aan het Spaarndammerplantsoen is een voorbeeld van die bouw. Vormen, toepassing van materialen, het is het hoogtepunt van de Amsterdamse School.

Het Schip

Het Schip aan hetzelfde plantsoen is ook van de hand van De Klerk en dankt zij naam aan de vorm van het perceel. De Amsterdamse School wordt echt de stijl van de gemeente Amsterdam. Het is niet alleen architectuur, het is ook straatmeubilair als bruggen, scholen, kerken en badhuizen. De stijl is bepalend voor de stad vanaf de jaren 1920, maar verandert na het overlijden van De Klerk. Wat dat voor gevolgen heeft vertel Paul Rem in de video.

Paul Rem vertelt

Architectuurhistoricus Paul Rem deelt met u zijn kennis over de Nederlandse bouwkunst. Want wat ziet u als u naar de gevels in Amsterdam kijkt? Hoe herkent u historische bouwstijlen? Wat is de functie van een bepaalde stijl en wat zegt het over het gebouw en de tijd waarin het is gebouwd? Laat u door Paul Rem meenemen langs de parels van de Nederlandse bouwkunst. Bekijk de video en u zult verrast zijn!

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

In de reeks Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem, neemt hij u ook mee door Utrecht, Hoorn & Enkhuizen, Groningen en Haarlem.

(Foto: MAX, met dank aan Museum Het Schip)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer