glasbak

Het opmerkelijke verhaal van de jarige glasbak

Den Bosch heeft op 17 mei 1978 een primeur: hier wordt dan de allereerste dichte glasbak van Nederland geplaatst. Inmiddels is het object niet meer weg te denken uit ons straatbeeld en wordt het niet gezien als iets bijzonders, maar het ontstaansverhaal is dat zeker wel.

Glas hergebruiken

Het is 1970 als Babs Riemens en Miep Kuiper uit Zeist op het idee komen glas in te zamelen. Want gebruikt glas, dat verdient een 2e leven, vinden de dames. Tot die tijd wordt het immers opgehaald door de vuilnisman, die het samen met al het andere afval op de vuilnisbelt gooit. Niet milieuvriendelijk, maar wel de realiteit.

Eerste glasbak

Riemens en Kuiper richten samen met een aantal andere milieubewuste burgers uit de Utrechtse plaats de Stichting Milieuzorg Zeist op en vanuit die positie gaan zij in gesprek met een aantal glasproducenten. Of ze geen interesse hebben om zich te storten op het nieuwe fenomeen glasbak, is hun vraag. Niet iedereen is even enthousiast, maar in 1972 krijgen zij het toch voor elkaar: een half open glasbak nabij de lokale supermarkt. De bak is aan een aantal regels gebonden: er mag alleen overdag glas in worden gegooid, de dames moeten er zelf voor zorgen dat de grond rondom de bak glasvrij blijft, zij moeten zelf de bak legen én er moet 5 gulden per week aan huur worden betaald.

Succes

De bak wordt een doorslaand succes. “We kwamen op de televisie en kregen brieven uit het hele land. Allerlei andere bedrijven wilden ook zo‘n glasbak plaatsen”, vertellen Babs Riemens en  Miep Kuiper in een interview uit 2010 met De Telegraaf. Toch blijkt ook al snel dat er niet alleen glas in wordt gegooid, maar ook en hoop troep en dat het een populaire verstopplek is onder kinderen.

De dichte variant

Niet ideaal, en daarom schakelt het ministerie van VROM de firma Maltha Glasrecycling in, een bedrijf dat zich al sinds 1921 bezighoudt met het vervoeren van glas. Een dichte glasbak is het gevolg en de allereerste wordt op 17 mei 1978 neergezet in Den Bosch. En het blijft niet bij die ene bak, want binnen 5 jaar staat heel Nederland vol met glasbakken.

Anno 2018 telt Nederland zo’n 25.000 glasbakken, die jaarlijks voor 421 miljoen kilo gerecycled glas zorgen. Dit glas wordt onder meer gebruikt om nieuwe glazen flesjes van te maken.

(Bron: De telegraaf, ANP, Stichting Milieuzorg Zeist, Trouw)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Smurfin says:

    Ik lees hierboven dat 25.000 glasbakken maar 421 kilo gerecycled glas voortbrengen. Is dit getal wel juist? Ik vind het erg weinig.

      MAX Vandaag says:

      Beste Smurfin, bedankt voor uw reactie, heel scherp, want dat klopt inderdaad niet. Inmiddels wordt het juiste getal getoond.