Vrouw gebruikt glazen potjes opnieuw. Er zijn veel manieren om uw glazen potjes te hergebruiken in plaats van weg te gooien.

Zo kunt u glazen potjes hergebruiken in plaats van weggooien

De meeste mensen gooien een glazen potje na gebruik meteen in de glasbak. Toch zijn er ook een heleboel manieren om uw glas te hergebruiken in plaats van weg te gooien. Waar kunt u glazen potjes allemaal voor gebruiken? En wat zijn hier de voordelen van?

Glas recyclen

In Nederland zijn we heel goed in het recyclen van glas. Nederlanders leveren samen zo’n 500.000 kilo glas per jaar in. Terwijl het Europese gemiddelde op 72 procent ligt, recyclen wij in Nederland maar liefst 90 procent van al het glas. 65 procent van ons glazen verpakkingsmateriaal bestaat uit gerecyclede scherven. Glas kan bovendien eindeloos gerecycled worden. Toch kunt u zich afvragen of het wel noodzakelijk is om glazen verpakkingen na eenmalig gebruik al in de glasbak te gooien. U kunt glas namelijk voor veel verschillende dingen gebruiken.

De hoge energieprijzen hebben het maakproces van glazen verpakkingspotjes duurder gemaakt. Het glas wordt weliswaar gerecycled, maar voor de productie is wel een hoop energie nodig. We gooien een potje appelmoes na eenmalig gebruik weg, terwijl flesjes bier soms wel 25 tot 30 keer worden hergebruikt. De glazen potjes gooien we namelijk kapot in de glasbak. Flesjes bier leveren we daarentegen heel in, waarna deze in de fabriek worden schoongemaakt en klaargemaakt voor hergebruik, mits er geen scheuren inzitten. Om dit mogelijk te maken, zijn gespecialiseerde bedrijven nodig die hier een systeem voor creëren. Hier is namelijk een heel ecosysteem voor nodig dat de inzameling, schoonmaak en heruitgave van het verpakkingsglas regelt. Zolang dit er voor glazen potjes niet is, zijn er genoeg manieren waarop u het glas zelf kunt hergebruiken.

Dit kunt u doen met glazen potjes

Er zijn genoeg andere dingen die u met uw glazen potjes kunt doen, in plaats van ze naar de glasbak brengen. De meest voordehand liggende manier om de potjes te hergebruiken is voor het zelf maken van jam of appelmoes. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken als bakje voor knutsel- of kantoorspullen zoals scharen, pennen en potloden. Ze zijn ook goed bruikbaar als voorraadpot voor pasta, rijst, koffie en andere lang houdbare producten.

Er zijn nog creatievere manieren om het glaswerk in te zetten. Probeer het bijvoorbeeld eens te gebruiken als bloemenvaas of om een kaarsje in te zetten. Iets waar u wellicht niet meteen aan denkt, maar wat ook mogelijk is, is het invriezen van etensresten in glazen potjes. Dit is minstens even handig als het invriezen in plastic diepvriesbakjes. Let wel op dat u hiervoor potten gebruikt met een ruime opening, van stevig glas en vul ze niet tot de rand.

Het glaswerk op deze manier hergebruiken is niet alleen functioneel, maar ook voordelig. Door de glazen potjes als vaas of voorraadpot te gebruiken, hoeft u geen geld uit te geven aan het nieuw kopen van deze producten.

glasbak
Lees ook: Het opmerkelijke verhaal van de jarige glasbak

Glasbak

Als u op een gegeven moment te veel glazen potten in huis heeft, is het altijd nog een optie om ze in de glasbak te gooien. Hoewel het hergebruiken van de potjes duurzamer is, is glas wel een van de best recyclebare materialen. U hoeft glazen potten niet om te spoelen voordat u ze naar de glasbak brengt. Het deksel mag u  bovendien op de pot laten. Let er wel op dat u geen drinkglazen of vazen in de glasbak gooit. Dit type glas heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Door drinkglazen en vazen in de glasbak te gooien, verstoort u het recycleproces. Voor een volledig overzicht van wat u wel en niet in de glasbak mag gooien, kunt u een eerder artikel bekijken.

(Bron: Telegraaf, Duurzame Keuzes, Groene Helden Academie, NEMO Kennislink, GAD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  bijbloem says:

  Ik koop meestal groenten (bijv. bonen) in glas. Wat er over is dat hoeft niet bewaard te worden in een kunststof doosje.
  Anders dan in blik. Dat gaat oxideren en een laagje aan de binnenkant van blik schijnt ook niet zo gezond te zijn.
  Verder is een glazen potje fijn om bijv. ui in te bewaren. Kunststof neemt de geur over.

  O. dat eerdere artikel over wat wel en niet in de glasbak kan. Dat had ik nog niet gezien.
  Veel make-up zit in glazen potjes. Die zullen ook niet in de glasbak horen.

  Dirck says:

  Niet elk potje is bruikbaar!
  Ik week eerst etiket eraf en als moeilijk koop ik andere merk potjes.
  Daarna in vaatwasser als er nog ruimte over is en bepaalde dingen hebben teveel geur!
  Jam potjes gaat prima en als je 2 merken kocht en niet zomaar wat is dat handiger.

  Ook de deksels vastgezet met 2 schroefjes en pot vastdraaien?
  Achter de licht lijst hangen ze keurig en met veel dezelfde kun je veel opbergen in deze normaal loze ruimte.
  Grotere potten achter tegen muur, kleinere vooraan en hoge smalle of brede lage Jam, ik kies die laatste graag!
  Alles goed zichtbaar dus geen plakkers erop en ik zie hoeveel en wat ik heb.
  Voor gedroogde kruiden wel afwijkende potten met stickers gedaan en die ruil ik ook niet onderling uit.

  CiliaO says:

  Ook leuk: Appeltaart in een potje. Googelen voor recept, o.a. bij ‘Landleven’.

  bijbloem says:

  Groentepotjes van een bepaald merk heeft deksels die je kan hersluiten.
  Je kan er op een bepaalde manier zelf mee wecken.
  De andere potten waarvan je het vacuüm moet verbreken door het deksel te tillen. Daarmee kan je het vacuüm niet opnieuw krijgen.