gemeenten

Inwoners gemeenten steunen goede doelen met oude föhn of spaarlamp

U was zich er waarschijnlijk al bewust van dat u oude afgedankte elektrische apparaten kunt inleveren bij de milieustraat. Tot 31 december 2016 steunt u met het inleveren van de apparaten een goed doel. Bij 325 gemeenten in Nederland kunt u uw elektrische apparaten kwijt. De 25 gemeenten met de meest ingeleverde apparaten en lampen, krijgen ieder 1.000 euro om uit te geven aan een lokaal goed doel. De non-profitorganisatie Wecycle organiseert deze actie.

E-waste

De bedoeling is dat inwoners van een gemeente naar de milieustraat gaan om afgedankte elektrische apparaten en lampen (e-waste) in te leveren. Door in te checken op de actiesite van Wecycle met een smartphone, wordt er gecontroleerd of de inwoner zich daadwerkelijk in de milieustraat bevindt. Per incheck krijgt de gemeente punten. De 25 gemeenten met de meeste punten krijgen 1.000 euro om uit te geven aan een lokaal goed doel. De gemeenten mogen zelf bepalen welk doel zij willen steunen. De winnende gemeenten die hun doel niet op tijd hebben gekozen, doneren automatisch aan de Oranjevereniging. De inwoners zelf kunnen ook prijzen winnen.

Het doel van deze actie is om recycling te stimuleren. Van de bevolking is 83% zich er bewust van dat kleine, oude elektrische apparaten in te leveren zijn bij de milieustraat. Bij spaarlampen is het percentage 74%. Jan Vlak, directeur van Wecycle: ”Veel mensen gaan naar de milieustraat met hun afgedankte koelkast, tv of wasmachine maar ze vergeten daarbij hun oude föhn of kapotte spaarlamp. Als u toch naar de milieustraat gaat, kijk dan of er in de la of schuur nog apparaten en lampen liggen. Kleine moeite maar goed voor het milieu en nu ook voor het lokale goede doel.”

Goed voor het milieu

De non-profitorganisatie Wecycle zet zich dagelijks in voor het milieu. Met hun recycleprogramma kunnen ze voor 80% van de elektrische apparaten recyclen tot nieuwe grondstoffen. Bij spaarlampen is dit zelfs voor 90%. Door de recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt uitstoot van CO2 vermeden.

Enige recycle non-profitorganisatie in Nederland

Wecycle is de enige non-profitorganisatie in Nederland die zich inzet voor recycling van e-waste. De organisatie gebruikt de modernste technieken voor een optimale recycling. Hiervoor werken zij samen met 325 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 80 kringloopbedrijven, 165 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten.

Het is de derde keer dat Wecycle een inzamelactie houdt met de gemeentelijke milieustraten in combinatie met goede doelen. In de vorige twee rondes ontvingen 50 lokale goede doelen in totaal 50.000 euro van Wecycle. In januari maakt Wecycle bekend welke gemeenten hebben gewonnen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie