Onze Jongens in de Jungle

Maar weinig mensen kennen de verhalen van Nederlandse soldaten die hun dienstplicht in Suriname vervulden. Opmerkelijk, aangezien ontzettend veel mensen een buurman, oom of vader blijken te hebben die in Suriname heeft gediend. Onze Jongens in de Jungle vertelt het verhaal van deze dienstplichtigen en beroepsmilitairen, aan de hand van hun eigen unieke 8mm filmmateriaal dat ze destijds filmden.

TRIS

Tussen 1945 en 1975 vertrekken in totaal zo’n 20.000 Nederlandse jongens van vaak net 18 jaar oud naar Suriname, om daar hun diensttijd te vervullen bij de TRIS. Deze Troepenmacht in Suriname staat voor vrede en veiligheid. Toch is er maar weinig bekend over deze, voor velen van hen, bijzondere periode in hun leven. De jongens hebben vaak geen idee wat ze te wachten staat in dit vrijwel onbekend stukje Nederland vol vreemde volkeren en culturen. Ongeveer 50 soldaten keren niet terug naar huis, door uiteenlopende oorzaken als tropische zieken en noodlottige ongevallen.

Verhalen nog springlevend

De persoonlijke verhalen van deze, inmiddels oudere, dienstplichtigen en beroepsmilitairen zijn nog springlevend en kleuren onze geschiedenis. Ze leren ons veel over de voormalige kolonie, die tot op de dag van vandaag nog altijd sterk verbonden is met ons land. Door middel van bijzonder, vaak zelf gefilmde, 8mm filmmateriaal, laat Onze Jongens in de Jungle het Suriname van destijds zien, het Suriname dat bij de dienstplichtigen van weleer warme en soms emotionele herinneringen oproept. Vaak hielden de jongens dagboeken bij. Deze zijn door bekende stemacteurs ingesproken en vormen een rode draad door het verhaal.

Hechte band

Tot op de dag van vandaag is er sprake van een zeer hechte band tussen de oud-‘Trissers’. De documentaire laat zien dat dit niet voor niets is. De TRIS stond aan de wieg van de ver-Surinamisering van het leger, die tijdens de onafhankelijkheidsstrijd overging in de Surinaamse krijgsmacht, waarmee Desi Bouterse in de jaren 80 zijn coup zou plegen.

De ‘jongens’

Als jongen van 18 jaar is Arnout van de Werken nooit verder geweest dan de Bommelerwaard. Daar komt abrupt verandering in als hij
zijn militaire dienstplicht moet vervullen in Suriname als onderdeel van de TRIS.  Als jonge zoon van een tuinder komt hij in een wereld terecht die hij amper kent.  Tijdens een expeditie naar het dorp Palumeu, maakt Van de Werken voor het eerst kennis met de inheems bevolking. 40 jaar later keert hij terug naar het dorp en vraag of hij iets voor hen kan betekenen. Zeker, ze hebben een buitenboordmotor en een kettingzaag nodig. 6 maanden later keer Van de Werken terug met de gevraagde spullen. Hij wordt voor zijn daad benoemd tot vriend van het dorp. In 2006 realiseer Van de Werken samen met de dorpsbewoners een stuwdam om elektriciteit voor het dorp op te wekken.

Wim Vos is in 1955 onder andere ooggetuige van het mijnongeluk op de Matta Savanne. 6 jongens uit zijn peloton en 2 officieren komen hierbij om het leven. Hij weet zich staande te houden door zijn sterke karakter, want PTSS of hulp na dit soort heftige gebeurtenissen is er in die tijd niet. Vos keert terug, maar in 2015 keert hij met zijn vrouw terug naar Suriname waar hij met veel plezier een goede oude dag beleeft.

John Kieskamp heeft als kind al in Indonesië en op Curaçao gewoond door het werk van zijn vader bij Shell. Na een telegrafistenopleiding vertrekt hij als specialist-telegrafist in 1973 naar Suriname om daar een jaar dienstplicht te volbrengen bij de TRIS. De specialisten worden niet standaard bij een peloton ingedeeld, maar worden naast werkzaamheden in de seinzaal op de diverse kazernes door heel het land, ook
apart opgeroepen om mee te gaan op patrouille. Suriname heeft hem een bijzonder herinnering opgeleverd die hij tot op de dag van vandaag koestert. Het land, zijn gemengde bevolking en de manier van met elkaar omgaan, zijn daar onderdeel van.

‘De jongens’ keren terug

In Onze Jongens in de Jungle keren ‘de jongens’ terug naar Suriname, waar ze vaak nog elk jaar komen of soms zelfs achtergebleven zijn, om daar de rest van hun leven door te brengen. Onder anderen Arnout van de Werken, Wim Vos en Roger Beets nemen de kijker mee terug naar hun Suriname.

De documentaire Onze Jongens in de Jungle is te zien op zondag 21 juni 2020 om 19.40 uur bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Frank015 says:

    Hier een link voor het noodfonds van o.a. de stuwdam! 🙂

    triskontakten.nl/11-tris-nieuwsberichten/124-steun-het-noodfonds-palumeu-suriname

  2. Sieger says:

    Ik heb – kort na de onafhankelijkheid van Suriname op 25 nov 1975 – later vaak met deze man, een burger bij de KL Verbindingsdienst, de tegenspeler/telegrafist van John Kieskamp) aan de Nederlandse kant van de radio-verbinding met TRIS (in een bunker in Den Haag) gewerkt: europeana.eu/en/item/2021650/memorix_f91ccc31_9666_83b2_4e57_02232e4696fd