Berlijnse Muur

Onafgebroken stuk Berlijnse Muur gevonden

De Berlijnse Muur behoort al bijna 29 jaar tot het verleden, maar toch is er pas geleden nog een bestaand stuk teruggevonden. Het 20 meter lange stuk beton is ontdekt door een aantal wandelaars.

Monument

Wanneer de wandelaars het stuk muur precies hebben ontdekt, is onbekend. De Duitse autoriteiten hebben de onthulling ervan bewaard voor een herdenkingsdienst rondom de muur die op maandag 13 augustus heeft plaatsgevonden. Tijdens deze herdenkingsdienst heeft het stuk muur ook meteen de status van monument gekregen.

Restanten

Vermoedelijk is het stuk muur gebouwd in 1985 en maakt het tot 1989 deel uit van het beveiligingssysteem van de muur. Na 1989, het jaar waarin het afbraakproces begint, wordt het grootste deel afgebroken, maar niet alles is weggehaald. Het gedeelte dat de wandelaars hebben gevonden staat nabij het terrein van het Natuurhistorisch Museum in de wijk Mitte. Mitte is een dichtbevolkt stukje Berlijn en ook populair bij toeristen, dus het is opmerkelijk dat dit stuk muur niet eerder is opgemerkt.

Andere vondst

Het is niet voor het eerste in 2018 dat er een nog bestaand stuk Berlijnse Muur wordt ontdekt. In januari vindt de Duitse historicus Christian Bornmann een stuk muur van 80 meter lang in een bebost gebied in de wijk Schönholz, wat aan de rand van de stad ligt. Dit gedeelte staat er vermoedelijk al sinds 1961, het jaar waarin wordt begonnen met de bouw.

Meer Berlijnse Muur

Naast deze 2 stukken ontdekte muur, zijn er nog meer plaatsen in de stad waar nog stukken muur te vinden zijn. Zo is er een lang stuk bewaard gebleven langs de rivier Spree nabij metrostation Warschauer Straße. Dit is een toeristische attractie en wordt de East Side Gallery genoemd. Ook aan de Bernauer Straße (voormalige grens Oost- en West-Berlijn) en in het nabijgelegen Mauerpark zijn nog delen te vinden.

Meer weten over Berlijn en haar bezienswaardigheden? Lees dan ons reisverslag over de stad.

(Bron: Berliner Zeitung. Nu.nl, EenVandaag)

Geef een reactie