radio

NPO Radio 5 herdenkt eerste radio-uitzending ooit

In 2019 is het precies 100 jaar geleden dat de eerste Nederlandse radio-uitzending ooit wordt verzorgd. Om dit heugelijke feit te herdenken zendt NPO Radio 5 op zaterdag 12 januari 2018 het programma Theater van het Sentiment live uit vanuit de voormalige woning van de man achter deze uitzending, Hanso Idzerda. 

Eerste radio-uitzending

Hanso Idzerda volgt een technische studie in Duitsland en studeert in 1913 af als ingenieur elektrotechniek. Hij begint met het maken van zendapparatuur voor het Nederlandse leger. Uiteindelijk begint hij zelf ook te experimenteren met deze apparatuur en vindt hij in 1919 een manier om de eerste radio-uitzending over een afstand van 1200 meter te realiseren.Ontzettend knap, maar daar stopt het niet. Later dat jaar kan hij vanuit zijn eigen huis de allereerste uitzending voor publiek tot stand te brengen: Soirée Musicale. Hij zou de uitzending 1 dag van tevoren hebben aangekondigd in het NRC Handelsblad. Dit programma is een echte primeur, niet alleen in Nederland, maar ook in de wereld.

Hanso Idzerda

Hanso Idzerda is de man achter de allereerste radio-uitzending voor publiek ooit.

Zendvergunning ingenomen

In de jaren die volgen wordt de radio steeds populairder onder het grote publiek, maar radiopionier Idzerda weet het hoofd niet boven water te houden. Hij blijft de techniek achter zijn apparatuur weliswaar verbeteren, maar het bedrijf waar hij werkt gaat failliet. Zijn zendvergunning wordt daarom ingenomen en hij moet noodgedwongen stoppen met het maken van radio-uitzendingen.

 Herdenken in Theater van het Sentiment

Bijna 100 jaar na de eerste uitzending worden de eerste radio-uitzending en Idzerda herdacht op NPO Radio 5. Het programma Theater van het Sentiment (elke zaterdag van 16.00 – 18.00 uur) zendt live uit vanuit de geboorteplek van de radio: het huis van Idzerda in Den Haag. In de uitzending zijn veel radiofragmenten te horen die de Nederlandse radiogeschiedenis illustreren en wordt er onder meer door MAX-nachtzuster Astrid de Jong gesproken met radiohelden van toen en nu.

Bron: RTL Nieuws, NPO Radio 5

Geef een reactie