NPO Radio 5

NPO Radio 5 al de hele week mono, maar wat houdt dat in?

De Week van de Jaren 60 is in volle gang op NPO Radio 5. Nog tot 21 februari 2020 komen de mooiste liedjes uit de jaren 60 voorbij op de zender. Al deze nummers worden tijdens deze themaweek uitgezonden in mono, zoals men dat in de jaren 60 doet. Maar wat is dat eigenlijk, mono? En wat is het verschil met stereo, waarin NPO Radio 5 anno 2020 uitzendt?

Mono via de middengolf

Het begrip middengolf komt u vast niet onbekend voor. In Nederland begint onder meer Radio Veronica begin jaren 60 vanaf de middengolf uit te zenden. Alle nummers die de Veronica-dj’s destijds draaien, komen in mono bij de luisteraars aan, want de Europese middengolf is nu eenmaal mono.

Mono betekent letterlijk 1, wat in dit geval wil zeggen dat al het geluid via 1 kanaal gedistribueerd wordt en dus ook door 1 luidspreker wordt afgespeeld door de luisteraar thuis. Al het geluid wordt als het ware samengepakt en als geheel afgespeeld.

Komst van stereo

Bij stereo werkt dit anders. Midden jaren 60 beginnen radiostations steeds vaker over te schakelen van de mono middengolf naar het stereo FM-zendernet. Daardoor kunnen zij geluid opeens via 2 kanalen de wereld in sturen, waardoor geluid dynamischer gaat klinken. deze schakeling naar stereo betekent een enorme verandering. Alle zendmasten moeten aangepast worden en ook consumenten moeten hun monotoestel vervangen voor een stereovariant om hun favoriete programma’s goed te kunnen blijven ontvangen.

Zo werkt stereo

Dat stereo dynamischer klinkt komt omdat de mens ook in stereo hoort. We hebben immers allemaal 2 oren, waarmee wij nuances in geluid doorgaans goed kunt waarnemen.  Een voorbeeld: u zit in een concertzaal en doet uw ogen dicht zodra het orkest begint te spelen. Zonder dat u hen ziet zult u op basis van uw gehoor kunnen vaststellen aan welke kant van het podium welke groep musici zitten. Als wij allemaal in mono zouden horen, zou dit een stuk lastiger worden.

Mono bestaat nog steeds

Hoewel veel radiozenders vanaf eind jaren 60 al in stereo uitzenden, zijn er nog steeds behoorlijk wat stations die hun programma’s nog steeds in mono maken. In Groot-Brittannië gebeurt dit bijvoorbeeld nog best veel. Om radio in mono echt goed te kunnen ontvangen is een monoradiotoestel een vereisde.

NPO Radio 5 in mono

Voordat NPO Radio 5 weer overschakelt naar stereo, is de zender nog tot het einde van de Week van de Jaren 60 te beluisteren in mono. De themaweek wordt afgesloten met de Evergreens van de jaren 60, een door de luisteraar samengestelde lijst met het beste van de jaren 60. U kunt nog tot 20 februari 12.00 uur via de site van NPO Radio 5 laten weten wat uw favorieten zijn.

(Bron: YouTube, NPO Radio 5, ANP)

Geef een antwoord