Holocaust

Nationale Holocaust Herdenking 28 januari 2018

Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert op zondag 28 januari 2018, 73 jaar na de bevrijding van Auschwitz, de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark te Amsterdam. Ter herdenking van de volkerenmoord op de Joden en alle andere groepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s als ongewenst en minderwaardig zijn beschouwd.

Vertegenwoordigers

De herdenking vindt plaats in aanwezigheid van overlevenden en nabestaanden, premier Mark Rutte, de voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, de voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib, staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS, waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, leden van de Tweede Kamer, ambassadeurs en hoge vertegenwoordigers van meer dan 30 landen, vertegenwoordigers van gemeenten en maatschappelijke organisaties en veel belangstellenden.

Stille tocht en bloemen leggen

De herdenking begint om 10.50 uur met een Stille Tocht vanaf het Stadhuis van Amsterdam naar het Wertheimpark, waar om 11.30 uur de plechtigheid begint. Premier Rutte, waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, schrijfster Jessica Durlacher en Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, houden toespraken. Jair van der Reis zal als vertegenwoordiger van de derde generatie over zijn ervaring spreken van het bezoek in november aan Auschwitz en Sobibor. Aansluitend is er voor particulieren en organisaties de gelegenheid hun kransen en bloemen te leggen bij het monument.

Belangstellenden kunnen zich vanaf 10.00 uur verzamelen in de hal van het Stadhuis van Amsterdam, ingang Amstelzijde. De NOS zendt live een registratie van de herdenking uit.

Internationale Holocaust Memorial Day

De nationale Holocaustherdenking sluit aan bij de internationale Holocaust Memorial Day op 27 januari. Op die dag in 1945 is vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. In 2005 hebben de Verenigde Naties 27 januari als wereldwijde herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust en andere genociden ingesteld. Tussen 1933 en 1945 zijn naar schatting 6 miljoen Joden, honderdduizenden Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten, Jehova’s Getuigen en andere vervolgden omgebracht door de nazi’s. Van alle concentratie- en vernietigingskampen zijn in Auschwitz de meeste mensen vermoord. Het kamp is daardoor uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Van de 140.000 Joden in 1940 in Nederland, hebben er 102.000 de oorlog niet overleefd.

Lees ook: opbrengst Anne Frank-gedicht naar nieuw Holocaustmonument.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Waar blijft het monument,
    Voor de ontheemden op de vlucht,
    voor wie allemaal verdronken zijn,
    In het dagelijks journaal één zucht.

    Waar blijft het monument,
    Voor wie zijn ontploft of doodgeschoten,
    Of van hun persoon zijn ontdaan,
    Voor de slachtoffers van idioten.

    Waar blijft het monument,
    Voor al deze mensenkinderen,
    Oud en jong, van overal,
    Wát maakt hún leed het mindere?