Floris

Jeugdheld Floris viert 50e verjaardag met expositie

Het is in 2019 precies 50 jaar geleden dat tv-ridder Floris van Rosemondt zijn debuut maakt op de Nederlandse televisie in de serie Floris. De verjaardag van deze jeugdheld wordt gevierd met een expositie in het Museum van de 20e eeuw in Hoorn. 

Eerste ridderserie op de Nederlandse televisie

De expositie over Floris opent op 3 februari 2019 en bestaat uit originele rekwisieten uit de serie en er is veel video- en fotomateriaal van Floris te zien. Daarnaast wordt er ook dieper ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van de serie. Het verhaal achter Floris is immers best bijzonder. Eind jaren 60 zijn ridderseries zeer populair, een ontwikkeling die NTS-directeur Carel Enkelaar natuurlijk ook niet ontgaat. De Engelse serie Ivanhoe (met Roger Moore), de Franse Thierry la Fronde en de Belgische serie Johan ven de Alverman: allemaal gaan ze over ridders en spelen ze zich af in de middeleeuwen. Zoiets lijkt Enkelaar ook wel wat. Hij geeft scenarioschrijver Gerard Soeteman daarom de opdracht om een ridderserie voor de Nederlandse televisie te schrijven, waar Floris uiteindelijk het eindresultaat van is.

Kijkcijferkanon

De opnames van de serie beginnen in 1968 onder leiding van de dan nog onbekende regisseur Paul Verhoeven. De hoofdrol wordt gespeeld door Rutger Hauer, met wie het grote publiek dan ook nog geen kennis heeft gemaakt. Op 5 oktober 1969 is het tijd voor de eerste aflevering, die door bijna 3 miljoen Nederlanders bekeken wordt. De volgende afleveringen trekken nóg meer kijkers en het wordt uiteindelijk het best bekeken programma van het jaar 1969. De afleveringen zijn nog steeds terug te kijken op videowebsite YouTube.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Na Floris

Hoewel de serie al op 12 december 1969 ten einde komt, is de impact enorm. In de maanden die volgen worden er opvallend veel jongetjes geboren die de naam Floris krijgen en nu, 50 jaar later, praat men nog over de serie. Daarnaast betekent de serie voor zowel Paul Verhoeven als Rutger Hauer hun definitieve doorbraak. Verhoeven maakt na Floris een aantal zeer bekende films, zoals Turks Fruit, Keetje Tippel en Soldaat van Oranje. Naast succes in de Nederlandse filmwereld, maakt Verhoeven ook een aantal bekende Hollywood-films. Zijn bekendste zijn Basic Instinct en Robocop.

Hauer speelt na Floris in veel films van Verhoeven mee. Zo vertolkt hij de hoofdrollen in Turks Fruit, Keetje Tippel en Soldaat van Oranje, voordat hij in de jaren 80 naar Amerika vertrekt en hier in enkele grote films speelt. Zo is hij bijvoorbeeld te zien in de sciencefictionfilm Blade Runner.

De expositie Floris, 50 jaar jeugdheld is van 3 februari tot 15 september 2019 te zien in Het Museum van de 20e eeuw.

(Bron: ANP, Museum van de 20e eeuw, AD, archief)

Geef een reactie

Reactie

    WIM VAN STRALEN says:

    IK WOON IN HOORN NH EN FLORIS EN SINDALA IS TE ZIEN IN HET 20e EEUW MUSEUM IN HOORN NH