Duur 06:20
Gepubliceerd op 24 mei 2019

In de voetsporen van D-Day: Richard Rohmer

Richard Rohmer is de meest onderscheiden soldaat van Canada en is degene die generaal Rommel’s auto ontdekt wat leidt tot de fatale aanval op de generaal. Maar hij is bovenal erg jong als hij zich bij de Canadian Air Force aansluit. 18 jaar, maar helemaal bereid om te vechten voor volk en vaderland.

Passie voor vliegen

Om bij de Canadian Air Force te komen bereidt Rohmer zich goed voor. Hij wil zo snel als het kan het vliegtuig in. Van jongs af aan heeft hij al een passie voor vliegen en vliegtuigen. Voor hij zich bij de Forces aansluit werkt hij zelfs enige tijd bij een vliegtuigfabrikant. Maar om direct aan de slag te kunnen zorgt Rohmer er voor dat hij alle medische keuringen op zak heeft. Niets houdt hem meer tegen.

Uitschakeling generaal Rommel

Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt bedenkt Rohmer zich geen moment als hem wordt gevraagd om mee te vechten. Canada is ten tijde van de oorlog een kolonie van Groot-Brittannië dus wanneer de Britten de hulp in roepen van de Canadezen, staat het voor Rohmer vast dat hij meevecht. Hij speelt een sleutelrol in het opsporen van generaal Rommel. Hij speelt een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. Zijn bijnaam is De Woestijnvos. Het uitschakelen van Rommel is belangrijk aangezien hij beschikte over de beste strategie. Rohmer is met een team van 4 andere vliegtuigen onderweg als ze zijn auto zien. De informatie die zij doorgeven aan de troepen leidt uiteindelijk tot de aanval op zijn auto. Bijzonder genoeg weet Rohmer dit op het moment van de oorlog niet. Daarnaast zegt hij zelf ook blij te zijn dat hij Rommel niet gedood heeft. “Het was een zeer capabele man en daar had ik respect voor.”

Bruggen bij Venlo

Rohmer is ook bij de vernietiging van de bruggen bij Venlo. Vernietiging is noodzakelijk om er voor te zorgen dat de vijand niet over de Maas Nederland in kan komen. De Duitsers gebruiken de bruggen om hun materialen het land in te krijgen. Rohmer zelf zorgt voor de vernietiging van het noordelijke deel van de brug. Hij moet de aanval staken omdat zijn benzine op is. Maar door de juiste coördinaten aan zijn teamgenoten door te geven, lukt het hen de klus af te maken.

Generally Speaking

Het is een oorlog om nooit te vergeten. Maar het is vooral de snelheid waarmee de oorlog voor hem begint, die diepe indruk op Rohmer achterlaat. De tijd tussen dat hij nog leert te vliegen en volle kracht meevecht in de oorlog, is aan hem voorbij gevlogen. Ook na de oorlog blijft hij actief bij het leger. Rohmer werkt zich uiteindelijk op tot brigadier-generaal en senior adviseur van het Hoofd van Defensie. Daarnaast is hij ere luitenant-generaal van de Canadian Air Force. Zijn memoires heeft hij opgetekend in het boek Generally Speaking.

In de voetsporen van D-Day is te zien vanaf 26 april 2019 (6 afleveringen) om 21.05 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Reactie

    bramtheune says:

    Hallo, Prachtige docu van Philip Freriks over de invasie. Gelukkig die tijd nooit meegemaakt. Ik woon in Westkapelle in Zeeland en daar is min of meer een soortgelijke kleine invasie geweest na indundatie van Walcheren om de Westerschelde vrij te maken. Op Walcheren zijn op drie plaatsen de dijken gebombardeerd om het eiland onder water te zetten met als gevolg veel burgerslachtoffers. Daarna volgde een landing op de stranden bij Westkapelle en Vlissingen; vergelijkbaar met de invasie en daarna is het eiland bevrijd van de Duitsers waardoor de bevoorrading van Antwerpen via de Schelde weer veilig uitgevoerd kon worden. Ook dit is in oktober en november a.s. 75 jaar geleden. Iets voor een onderwerp voor een documentaire ? Ik kan u verder van veel info voorzien en in Westkapelle is in het Polderhuismuseum een uitgebreide expo over deze periode. Hoop u hiermee van dienst te zijn geweest. mvg, Bram

Bekijk ook

Meer