Duur 04:52
Gepubliceerd op 10 mei 2019

In de voetsporen van D-Day: Charles Scot-Brown

De in Canada geboren, maar met Britse wortels, Charles Scot-Brown meldt zich op 17-jarige leeftijd vrijwillig aan om in het leger te gaan. Hij wil graag het leger in. En dat is niet zo gek, want zijn vader heeft in de Eerste Wereldoorlog gevochten en ook zijn opa heeft in het leger gezeten. Wanneer de Engelse oproepen soldaten nodig te hebben, twijfelt Brown geen moment en gaat naar Groot-Brittannië om mee te vechten aan het front. Een oorlog die wat Brown betreft een aaneenschakeling van uitdagingen is, maar waarvan hij nooit spijt heeft gehad dat hij heeft meegevochten. 

Militaire familie

Brown wordt geboren in Canada, in de provincie Quebec. Hij groeit op als enig kind van 2 Brits ouders die in de periode na de Eerste Wereldoorlog emigreren naar Canada. Brown groeit op in een militaire familie. Zijn vader vecht in de Eerste Wereldoorlog en ook zijn opa stond aan het front. Hij vecht in de Boerenoorlog tussen 1899 en 1902. In 1942, Brown is dan pas 17, meld hij zich vrijwillig aan bij het leger. Hij wordt ondanks zijn jonge leeftijd toegelaten tot de opleiding voor officieren. Zijn eerste tijd brengt hij door in Canada. Maar als de Britten aangeven meer officieren nodig te hebben om te vechten in het Eerste Bataljon, bedenkt hij zich geen moment en gaat naar Engeland. Met de boot komt hij in eerste instantie aan in Schotland, maar uiteindelijk wordt hij gestationeerd in Franham, dichtbij Aldershot, een uur ten zuidwesten van Londen.

Dieppe

Het bataljon waarin hij terecht komt heeft dan al 3 jaar op verschillende plekken gevochten. Brown is nog jong en fris en krijgt direct de leiding over een peloton van 38 mannen. Niet de minste, want deze mannen lopen al een tijdje mee. Het bataljon is betrokken bij de gevechten bij Dieppe, Frankrijk. Op 19 augustus vindt daar een aanval plaats, De slag om Dieppe, met desastreuze afloop.  Het doel van de operatie is om een belangrijke haven te veroveren en bezet te houden. Op deze manier willen de geallieerden informatie inwinnen en kijken hoe de Duitsers reageren. Ook is de aanval bedoeld om de Luftwaffe in een grotere slag te betrekken. De aanval wordt over het algemeen beschouwd als een tactische ramp, met geen van de hoofddoelen verwezenlijkt. 4384 van de in totaal 6086 mannen,worden gedood, verwond of gevangengenomen.

Airborne

In aanloop naar D-Day is Brown met zijn bataljon gestationeerd bij de Thames Estuary, bij de monding van de Thames in de Noordzee. Zijn peloton heeft de opdracht om op die dag op Sword Beach een radarstation uit te schakelen. Dat lukt, zelfs met niet al te veel problemen. Uiteindelijk vecht zijn bataljon 38 dagen achter elkaar. Er vallen veel doden en gewonden. Om het bataljon operationeel te houden wordt het steeds weer aangevuld met nieuwe troepen. Brown overleefd, maar raakt wel gewond doordat hij op een mijn stapt en een scherf in zijn borst krijgt. Hij herstelt in Engeland, maar meldt zich na een aantal dagen ziekenhuis bij de parachutisten aan die worden ingezet voor de Slag om Arnhem. Brown zit bij de 1ste Airborne en land in september 1944 weer op Nederlandse grond.

Blijven herdenken

Brown blijft tot 1947 bij de Canadian Armed Forces. Daarna blijft hij zijn verdere carrière als militair aan het leger verbonden. In de jaren 70 start hij met een aantal collega’s een opleidingsprogramma voor op scholen. Er is volgens hen maar weinig bekend over D-Day en de betrokkenheid van de Canadezen bij de Tweede Wereldoorlog. Zij willen hier meer bewustzijn voor ontwikkelen en starten een Memory Project en gaan langs scholen en organiseren evenementen. Brown is in de afgelopen jaren regelmatig in Nederland geweest. Hij heeft ook nog een keer meegedaan aan een herdenkingssprong op de Ginkelse Heide en is regelmatig aanwezig bij de verschillende herdenkingen. Brown hoopt vooral dat we jaarlijks de oorlog blijven herdenken. “Want de Nederlanders hebben geleden. Vorige generaties hebben geleden voor diegene die nu leven. Jongeren in Nederland moeten dit weten.”

In de voetsporen van D-Day is te zien vanaf 26 april 2019 (6 afleveringen) om 21.05 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer