Duur 04:08
Gepubliceerd op 31 mei 2019

In de voetsporen van D-Day: de gevallen helden op Colleville

In aflevering 6 treedt Philip Freriks voor de laatste keer In de voetsporen van D-Day. Dit keer spreekt hij niet met een nog levende verzetsheld, maar met iemand die een stem geeft de gesneuvelde- en onbekende helden.

Colleville

Op de begraafplaats Colleville, in Normandië, spreekt Philip Freriks Thulaï van Maanen. Thulaï heeft een aantal graven geadopteerd. Ze is net afgezwaaid militair, is 19 jaar militair geweest. Voor één van haar eerste opdrachten komt zij voor het eerst op de begraafplaats Colleville. Sindsdien gaat zij er elk jaar naar toe. Ze heeft 3 graven geadopteerd. Die van Vittolh, een jongen uit Detroit. Hij stierf op 20-jarige leeftijd. En van Kenneth, ook heel jong gesneuveld. Thulaï heeft nog altijd contact met een broer van Kenneth. Het derde graf dat Thulaï heeft geadopteerd is van een onbekende soldaat. Voor Thulaï minstens zo belangrijk om ook de onbekende soldaat te eren voor wat hij heeft gedaan.

Adoptiegraf

In Nederland faciliteert de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten ook de mogelijkheid om een graf te adopteren. Onderdeel van de stichting is de Amerikaanse begraafplaats in de gemeente Eijsden-Margraten. Het is één van de grootste Amerikaanse begraafplaatsen ter wereld. De stichting biedt de mogelijkheid om een graf van een gesneuvelde bevrijder of een naam op de Muur van de Vermisten te adopteren. Kijk voor meer informatie over het adopteren van een graf op de website.

In de voetsporen van D-Day is te zien vanaf 26 april 2019 (6 afleveringen) om 21.05 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    De machtshebbers strijden met elkaar om de macht, om het geld, om de wereld. Daarvoor wordt het gepeupel misbruikt om elkaar af te slachten. De daders zitten veilig op afstand te propageren. Voorafgaand aan die machtsstrijd van de wereldleiders, leeft het gepeupel in armoede. Na die machtsstrijd leeft het gepeupel weer in armoede (in afwachting van de volgende strijd). Het allerlaatste wat de machtshebbers kunnen doen, is zorgen voor de graven van al die gesneuvelden. En nu wordt er gepropageerd dat het overlevende gepeupel gaat zorgen voor de overledene. Machtshebbers, … Schaam je, Schaam je diep.

Bekijk ook

Meer