Duur 02:01
Gepubliceerd op 17 mei 2019

In de voetsporen van D-Day: Alan King

Als radioman op één van de tanks van de East Riding Yeomanry komt verzetsheld Alan King op 6 juni 1944 aan op Normandië. Ze leveren een zwaar gevecht en spelen met hun brigade ook in de gevechten die volgen een belangrijke rol. Een heldendaad, maar de oorlog heeft een enorme impact op het leven van King. Iets waar hij later pas mee in het reine komt. 

27th Armored Brigade

De 27th Armored Brigade is een gepantserde brigade van het Britse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. De brigade speelt een cruciale rol bij de landingen op D-Day op 6 juni 1944. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de slag om Normandië die eindigt eind 1944. De brigade wordt in november 1940 opgericht door het samenbrengen van 2 divisies. Ze experimenteren met gespecialiseerde tanks en werken samen met andere gespecialiseerde pantsereenheden. King vertelt dat ze gedurende de oorlog in Sherman tanks rijden. De Amerikaanse tanker is sterk, maar vliegt snel in brand. “We hebben er in de oorlog wel 5 versleten.” De Sherman’s zijn niet opgewassen tegen de zware gepantserde wagens van de Duitsers.

“We hebben geprobeerd wat we konden”

Meest impact maakt de dood van vriend, tankcommandant en korporaal Louis Wilkes op King. “Op 8 juli moesten we een boerderij aanvallen. We hadden een machinegeweer bovenop de koepel en Wilkes bemande die. Hij werd door zijn hoofd geschoten. Ik kroop onder de loop vanuit mijn positie naar hem toe en hield hem vast. Hij had een groot gat in in zijn hoofd. We hebben geprobeerd wat we konden en reden zigzaggend naar een EHBO-post. Ze sprongen op de achterkant van de tank om hem te helpen. Maar het was te laat.”

Impact

De gebeurtenissen die King tijdens de Tweede Wereldoorlog meemaakt, hebben een enorme impact op zijn verdere leven. Hij zwijgt al die jaren over wat hij heeft meegemaakt en gezien. Het zwijgen maakt van hem geen leuke vader voor zijn kinderen. Volgens zijn dochter, die bij het interview aanwezig is, praat hij de laatste jaren meer over wat er is gebeurd. Dat heeft van hem een liever mens gemaakt.

In de voetsporen van D-Day is te zien vanaf 26 april 2019 (6 afleveringen) om 21.05 uur op NPO 2. 

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer