Foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in huis? Deel ze met het NIOD

Het Instituut voor Oorlogs,-Holocaust- en Genocidestudie (NIOD) is voor het project Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s op zoek naar kiekjes die gemaakt zijn in de periode 1940-1945. Per provincie worden de 50 beste beelden geselecteerd. Daarna wordt er een laatste selectie gemaakt. Deze is vanaf 31 maart 2020 te zien in de Tweede Kamer. 

‘Gewone leven’ tijdens de oorlog

In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in grote delen van Nederland tot een einde komt. Rondom dit jubileum wordt heel veel georganiseerd, zo ook het fotoproject Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Het doel is om te laten zien hoe het gewone leven er tijdens de Tweede Wereldoorlog uitziet. Iedereen kent natuurlijk de beelden van de ontberingen uit deze tijd, maar er gebeurt in deze periode natuurlijk nog veel meer in ons land. Zo gaan mensen ook zoveel mogelijk door met hun normale leven. Volgens het NIOD zitten foto’s  van dit soort alledaagse bezigheden al wel in het omvangrijke fotoarchief, maar het instituut is voor het project op zoek naar meer beelden. Uiteraard zijn foto’s van echte oorlogsgebeurtenissen ook welkom.

Tweede Wereldoorlog

Den Haag, 1940: door benzinetekort ziet deze vrouw zich genoodzaakt om boodschappen te doen per paard.

Deel uw foto’s

De zoektocht naar dit soort foto’s wordt op provinciaal niveau georganiseerd. Alle 12 provincies gaan op hun eigen manier op zoek naar de beste foto’s die in dit gebied zijn gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De provincie Zuid-Holland zoekt bijvoorbeeld middels een publieksactie naar beelden. Woont u in deze provincie en heeft u bijzondere oorlogsfoto’s in huis? Dan kunt u deze foto’s inscannen of laten inscannen en doorsturen naar de selectiecommissie van de provincie. In de provincie Overijssel gaat het Historisch Centrum Overijssel samen met RTV Oost en kranten Tubantia en De Stentor op zoek naar foto’s. Inwoners van Overijssel kunnen hun foto’s delen via de website overijsselviertvrijheid.nl.

Drenthe zoekt ook via een publieksactie naar beelden. Beeldsuggesties kunnen aangeleverd worden via de website van Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Voor Flevoland geldt hetzelfde. Inwoner van Gelderland? Ook dan kunt u ook zelf foto’s aanleveren. Daarnaast kunnen Limburgers, Brabanders, Groningers, Utrechters, inwoners van Zeeland en Noord-Hollanders ook hun eigen kiekjes insturen. Friezen kunnen niet via het internet eigen foto’s toesturen. Ook andere provincies, zoals Utrecht, Zeeland en Noord-Holland zoeken niet enkel via een publieksactie naar geschikt beeldmateriaal.

Selectieproces

Nadat alle inzendingen binnen zijn, buigen de provinciale selectiecommissies zich over alle foto’s. Op 15 januari 2020 moeten hun zij selectie bekend maken. Vervolgens worden de 100 allerbeste foto’s uitgekozen. Deze  vormen samen de expositie Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s, die vanaf 31 maart 20202 te zien is in de Tweede kamer te Den Haag.

(Bron: NIOD, in100foto’s.nl, Tubantia, De Stentor, RTV Rijnmond, RTV Rijnmond, Provinciale Zeeuwse Courant, AD, overijsselviertvrijheid.nl, provincie Drenthe, RTV Noord-Holland)

Geef een antwoord