holocaustarchief

Duits Holocaustarchief maakt 13 miljoen documenten openbaar

Het Holocaustarchief in het Duitse Bad Arolsen heeft 13 miljoen documenten openbaar gemaakt met daarin gedetailleerde informatie over meer dan 2 miljoen mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven in concentratiekampen. Al deze informatie is online in te zien en voor iedereen toegankelijk. 

Online database

In de Engelstalige database kunt u de naam van een concentratiekamp invullen waarover u meer informatie wenst. Zodoende krijgt u een lijst van namen van mensen die hier zijn omgekomen. Door op deze namen te klikken komt u meer te weten over de persoon in kwestie. Soms is deze informatie zeer gedetailleerd, maar soms is er niet meer bekend dan een geboortedatum, overlijdensdatum en gevangenennummer. Volgens het archief werkt de database nog niet optimaal en wordt er nog gewerkt aan het verbeteren van de zoekfunctie.

Reden van openbaring

De informatie uit de database ligt jarenlang op de plank. Omdat het archief een grotere groep mensen wil laten zien welke gruweldaden antisemitisme, racisme en discriminatie te weeg kunnen brengen, is besloten de informatie te openbaren.

6 miljoen doden

Tijdens de Holocaust worden er ruim 6 miljoen Europese Joden en andere ‘vijanden’ van nazi-Duitsland gedood. Een groot deel van hen overlijdt in de concentratiekampen die de Duitsers in verschillenden bezette landen bouwen. In het Poolse kamp Auschwitz vinden het meeste mensen de dood. Ruim 1,1 miljoen personen komen hier om.

(Bron: The Guardian, nu.nl, Aroles Archives)

Geef een antwoord

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Er is wel erg lang gewacht met openbaar maken?