D-Day-vlag 2 weken te zien in Rotterdam

De vlag die op 6 juni 1944, de dag die de geschiedenis ingaat als D-Day, door de Amerikanen is meegenomen bij de invasie in Normandië, is vanaf maandag 4 februari 2019 te zien in de Kunsthal in Rotterdam. De vlag heeft gewapperd op de achtersteven van het landingsvaartuig LCC 60, dat de eerste Amerikaanse troepen aan land bracht. De komende 2 weken is de vlag in Rotterdam te bekijken. 

Geluksbrenger

De LCC 60 slaagt er 1ste in de Normandische kust te bereiken. Deze landing vormt de opmaat naar de bevrijding van West-Europa. De commandant van het eerste landingsvaartuig is de toenmalige luitenant ter zee Howard Vander Beek. Vander Beek neemt de vlag de rest van de oorlogsperiode met zich mee in een rugzakje als geluksbrenger. Eenmaal thuis bewaart hij de vlag in een kistje in zijn kelder. Na zijn overlijden in 2014 wordt de gehavende vlag geveild. De Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk weet de vlag te bemachtigen.

Stars en stripes

Kreuk wil de vlag schenken aan de Verenigde Staten, omdat de ‘stars en stripes’ volgens hem daar thuishoren. Het doek is volgens kenners een van de belangrijkste voorwerpen van de invasie die nog in particuliere handen is. Kreuk betaalde er ruim 450.000 euro voor.

Militair eerbetoon

De vlag wordt maandag 4 februari 2019 met militair eerbetoon van Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg naar de Kunsthal in Rotterdam gebracht. Daar wordt hij in ontvangst genomen door de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en minister van Defensie Ank Bijleveld. De vlag is tot 17 februari 2019 in het museum te zien.

(Bron: ANP/Kunsthal Rotterdam)

Geef een reactie

Reactie

  1. Frans Koster says:

    Wij hebben de vlag in het militairmuseum teSoesterberg gezien! Een museum om aan te bevelen! Oude herinneringen 61-6! En een les in Vaderlandse militaire geschiedenis. Je bent wel een dag bezig, geweldig!