Bonnie en Clyde

Bonnie en Clyde, het meest beruchte misdaadkoppel uit de Amerikaanse geschiedenis

Bonnie is een mooie, kleine vrouw die gedichten schrijft en ongelukkig is. Clyde is een crimineel uit een arm gezin. Samen zijn ze het meest beruchte misdaadkoppel uit de Amerikaanse geschiedenis geworden: Bonnie en Clyde. Op 23 mei 1934, in 2024 90 jaar geleden, vinden ze de dood in een hinderlaag in de Amerikaanse staat Louisiana. Na één van de spectaculairste klopjachten ooit.

Sociale bandieten

Tijdens de crisis in de jaren 30 van de vorige eeuw, vinden veel mensen genoegdoening in het feit dat er individuen zijn die het opnemen tegen de autoriteiten. Die worden op hun beurt gezien als ongevoelig voor de ellendige situatie waarin de meeste mensen zich op dat moment bevinden. Bonnie en Clyde roven en vermoorden mensen. In de ogen van justitie zijn het gevaarlijke criminelen. Bij het publiek staan ze bekend als moderne Robin Hoods, mede door de zelfgemaakte foto’s die in de krant verschijnen en de gedichten van Bonnie over hun daden.

Er bestaat een term voor dit soort misdadigers, namelijk social outlaws, vrij vertaald sociale bandieten. De sociale bandiet is een held bij het volk, die hogere wetten aanhangt en de gevestigde orde trotseert. Een belangrijke eigenschap van de legendevorming rond figuren als Billy the Kid, Jesse James, Pretty Boy Floyd en Bonnie en Clyde, is het verdraaien van feiten. Dit zorgt ervoor dat ze van gevaarlijke misdadigers veranderen in helden van het volk.

De verhalen die rondgaan over die volkshelden, zijn belangrijker dan de werkelijkheid. Ze worden bezongen in ballades, beschreven in boeken en vereerd op het witte doek. De Amerikaanse sociaal geëngageerde singer/songwriter Woody Guthrie schrijft een ballade over de dood van Pretty Boy Floyd, die 6 maanden na Bonnie en Clyde wordt gedood. Floyd berooft banken en volgens de overlevering heeft hij tijdens de berovingen documenten van hypotheken verbrand, waarmee hij veel mensen van hun schulden heeft bevrijd.

Heldenverering

Bonnie schrijft het gedicht The story of Bonnie and Clyde, waarin zij het imago van hen als sociale bandieten wil bevestigen. Clyde is volgens haar “oprecht, eerlijk en schoon” en is onterecht opgesloten. Ze hebben aanhangers onder “gewone mensen” en ze voorspelt dat “justitie” ze uiteindelijk zullen verslaan. Ze heeft het in de 1e zin over misdadiger Jesse James, die zichzelf als een rebel en een Robin Hood ziet. Bonnie verdraait in haar gedichten de criminele activiteiten van het tweetal in een heldenverering. Ook over Bonnie en Clyde zijn liedjes geschreven zoals The ballad of Bonnie and Clyde van Georgie Fame uit 1968. Ze zijn onder meer vereeuwigd op het witte doek door Faye Dunnaway en Warren Beatty, in de hoofdrollen van de film Bonnie and Clyde uit 1967.

Faye Dunnaway en Warren Beatty in de film Bonnie en Clyde

Bonnie en Clyde ontmoeten elkaar

Bonnie Parker wordt geboren op 1 oktober 1910 in Rowena, Texas, als 2e uit een gezin met 3 kinderen. Na de dood van haar vader gaat het gezin wonen bij de ouders van haar moeder in Cement City in Texas. Ze is klein en mooi, kan goed leren en schrijft gedichten. Op 16-jarige leeftijd trouwt ze met Roy Thornton en verlaat school vroegtijdig. Hij is nooit thuis en zij is ongelukkig. In 1929 moet Thornton 5 jaar de gevangenis in na een overval. De 2 zijn nooit gescheiden. Bonnie gaat werken als serveerster, maar verliest haar baan als gevolg van de crisis in 1929.

Bonnie Parker van Bonnie en Clyde

Clyde Barrow is geboren op 24 maart 1909 in Telico, Texas, als 6e uit een gezin met 8 kinderen. Zijn ouders zijn boeren, die vaak niet genoeg geld hebben om hun kinderen te voeden. Als Clyde 12 jaar is, verhuist het gezin naar West-Dallas in Texas, waar zijn vader een benzinestation opent. In deze achterbuurt passen hij en zijn oudere broer Buck perfect: ze stelen kalkoenen en auto’s en komen daardoor in aanraking met justitie. Clyde heeft 2 vriendinnen voordat hij Bonnie ontmoet en is nooit getrouwd.

Clyde Barrow van Bonnie en Clyde

In januari 1930 ontmoeten de 2 elkaar in huis van een gemeenschappelijke vriend. Ze voelen zich direct tot elkaar aangetrokken. Bonnie is zwaar aangeslagen als Clyde 2 weken na hun ontmoeting 2 jaar de gevangenis in moet vanwege verschillende delicten. Op 11 maart ontsnapt Clyde uit de gevangenis, waarbij hij een pistool gebruikt dat door Bonnie de gevangenis is in gesmokkeld. Een week later wordt hij gepakt en moet hij 14 jaar brommen in een vreselijke gevangenis. Hij wil koste wat kost weg en hoopt te worden overgeplaatst vanwege fysieke problemen. Hij vraagt daarom een medegevangene om 2 tenen af te hakken. Het blijkt onnodig te zijn geweest, want een week later, op 2 februari 1932, wordt hij vervroegd vrijgelaten. Clyde zweert liever te sterven dan terug te moeten naar de gevangenis.

De Barrow Gang

Nadat zijn voet is genezen, slaat Clyde weer aan het roven. Hij heeft een bende van misdadigers verzameld, de Barrow Gang, die bestaat uit onder anderen Bonnie en Clyde, Ray Hamilton, W.D. Jones, Buck Barrow, diens vrouw Blanche Barrow en later Henry Methvin. Bonnie gaat mee als de bende een bouwmarkt overvalt. Ze blijft in de auto, maar wordt gearresteerd. Korte tijd later wordt ze vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Terwijl ze in de gevangenis zit, plegen Clyde en Hamilton een overval in april 1932. Het gaat fout en de eigenaar van de winkel wordt doodgeschoten. Bonnie maakt de keuze om bij Clyde te blijven. Ze weet dat hij nooit meer terug wil naar de gevangenis en moet hebben beseft dat dat een zekere dood betekent voor allebei. Ze blijft hem trouw tot aan het bittere eind.

De 2 volgende jaren trekken Bonnie en Clyde rovend door Texas, Oklahoma, Missouri, Louisiana en New Mexico. Ze blijven dicht bij de staatsgrenzen, want de politie mag criminelen niet achtervolgen over de grens. Clyde bestudeert kaarten en is goed op de hoogte van sluipwegen. Ze bezoeken geregeld hun families. Buck wordt in maart 1933 vrijgelaten nadat hij zijn straf heeft uitgezeten. Bonnie en Clyde worden door justitie gezocht wegens moord, bankovervallen, autodiefstal en tientallen overvallen op supermarkten en benzinestations. Ze huren een appartement in de staat Missouri en zijn blij te zijn herenigd met Buck en Blanche. Op 13 april 1933 ziet Clyde 2 politiewagens naderen. Ze weten schietend te ontkomen, waarbij 1 agent wordt gedood en een ander gewond.

Gedichten Bonnie

De politie vindt een schat aan informatie in het appartement, waaronder de inmiddels beroemd geworden foto’s van Bonnie en Clyde en Bonnies gedicht The story of Suicide Sal. Het is één van de gedichten die ze schrijft tijdens hun moord- en rooftochten. De foto’s en de gedichten verschijnen in kranten, hetgeen hun faam vergroot. Ze blijven uit de problemen tot juni 1933, als ze een auto-ongeluk krijgen in Texas. Bonnies been is erg verbrand als gevolg van accuzuur uit een lekkende accu. Ze kunnen echter niet naar een dokter. Bonnie zal nooit meer goed kunnen lopen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Gewond en overlijden Buck

Een maand later huren Bonnie, Blanche, Clyde, Buck en Jones 2 hutten in Platte City, in de staat Missouri. Op 19 juli staan agenten voor de deur, die zijn getipt door bewoners. Blanche vraagt een moment om zich aan te kleden. Hierdoor krijgt Clyde de tijd om zijn automatische geweer te pakken en hij begint te schieten. Ook Buck opent het vuur, maar wordt geraakt in zijn hoofd. Clyde verzamelt iedereen en de bende breekt uit en rent naar de garage waar hun auto staat.

Terwijl ze wegrijden, schiet de politie 2 banden lek en de ruit van de auto breekt, waardoor splinters een oog van Blanche beschadigen. Ze rijden de hele nacht door en stoppen alleen om banden te wisselen en verband te verschonen. Ze komen uiteindelijk terecht bij een recreatiegebied in Dexter, Iowa. De bende weet echter niet dat de politie op de hoogte is van hun verblijf. Een lokale boer heeft namelijk verband met bloed gevonden en heeft de politie gewaarschuwd.

Meer dan 100 agenten, leden van de Nationale Garde, burgerwachten en boeren omsingelen hen. In de ochtend van 24 juli ziet Bonnie agenten naderen en begint te schreeuwen. Clyde en Jones openen het vuur. Buck, die zich niet kan verplaatsen, schiet totdat hij meerdere keren is geraakt, met zijn vrouw Blanche aan zijn zijde. Clyde springt in de auto, wordt geraakt in zijn arm en rijdt tegen een boom. Hij, Bonnie en Jones vluchten en zwemmen over een rivier. Clyde steelt een auto en ze weten te ontkomen. Buck sterft een paar dagen later en Blanche wordt gearresteerd. Clyde is in totaal 4 keer geraakt en Bonnie heeft hagelkogels in haar lichaam. Jones is in zijn hoofd geraakt en neemt de benen.

De dood van Bonnie en Clyde

Na maanden van herstellen, hervatten Bonnie en Clyde hun rooftochten. In november 1933 wordt Jones gearresteerd en hij vertelt zijn verhaal aan agenten. Zo komen zij erachter dat Bonnie en Clyde en de rest van de bende nauwe contacten onderhouden met hun familie. Daardoor bedenkt de politie een plan om hun families in de gaten te houden en ze in een hinderlaag te lokken. In een poging tot de arrestatie van de 2, komen de moeders van Bonnie en Clyde in gevaar. Clyde is woedend en wil terugslaan, hetgeen wordt afgeraden door zijn familie.

In plaats daarvan richt Clyde zijn aandacht op een gevangenis in Texas, waar zijn oude vriend Raymond Hamilton zit. Ze weten hem te bevrijden, waarbij een bewaker wordt gedood. Enkele gevangenen weten ook te ontsnappen en springen in de klaarstaande auto. Eén van hen is Henry Methvin. De andere ontsnapte gevangenen gaan hun eigen weg, onder wie Hamilton, die ruzie heeft gekregen met Clyde. Methvin sluit zich aan bij de Barrow Gang. Ze gaan door met roven en moorden. Zo vermoorden ze onder anderen 2 motoragenten. De publieke opinie heeft zich inmiddels tegen Bonnie en Clyde gekeerd.

Zoals gezegd, onderhouden de leden van de Barrow Gang nauwe contacten met hun familieleden. De politie houdt hen daarom nauwlettend in de gaten. Over hoe het verraad van Bonnie en Clyde tot stand is gekomen, doen meerdere versies de ronde. Henry Methvin is op 19 mei 1934 Bonnie en Clyde kwijtgeraakt. Methvin heeft zijn vader verteld dat ze voor zo’n situatie een geheime plek hebben afgesproken voor de hereniging. Volgens 1 versie heeft justitie de vader van Methvin onder druk gezet. Hij besluit uiteindelijk mee te werken, op voorwaarde dat zijn zoon de doodstraf ontloopt. Een andere versie is, dat Henry Methvin zelf heeft meegewerkt met de politie. Een 3e versie stelt dat ze samen verantwoordelijk zijn voor het verraad van Bonnie en Clyde.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Hinderlaag

De politie zet een hinderlaag op langs de weg, waar ze verwachten dat het tweetal zal rijden. De vader van Henry Methvin parkeert zijn truck zonder 1 wiel langs de weg in Louisiana, alsof hij pech heeft. Mocht Clyde de truck en de vader van Methvin zien, dan zal hij waarschijnlijk stoppen. Dat gebeurt op 23 mei 1934 om 9.15 uur. Clyde rijdt langzaam langs de truck, waarop de politie het vuur opent. Ze hebben geen tijd om te reageren. De politie schiet met meer dan 100 kogels op Bonnie en Clyde, die daarbij de dood vinden. Het achterhoofd van Clyde is geëxplodeerd en Bonnies rechterhand is eraf geschoten. De lichamen worden meegenomen naar Dallas en worden tentoongesteld. Een meute verzamelt zich om een glimp op te vangen van het illustere tweetal. Ze worden op verschillende begraafplaatsen ter aarde besteld.

Doorzeefde auto van Bonnie en Clyde

Ook al is er een romantisch beeld gecreëerd over de 2 geliefden die op de vlucht zijn voor de politie, de werkelijkheid is anders. Ze vermoorden ongeveer 13 mensen en plegen talloze overvallen. Met die overvallen hebben ze weinig geld opgehaald. Toch zijn de ‘sociale bandieten’ Bonnie en Clyde legendes geworden.

(Bron: Thoughtco.com, FBI.gov, Biography.com, Wikipedia. Foto’s: ANP, Shutterstock)

Geef een reactie