Misdaad op internet steeds professioneler

Niet alleen het aantal aanvallen van cybercriminelen neemt toe, ze worden ook steeds professioneler en dus moeilijker te herkennen.

Georganiseerd

Nietsvermoedend zonder virusprogramma rondklikken op het wereld wijde web is al langere tijd geen goed idee. Maar misdaad op internet wordt steeds beter georganiseerd en het is dus opletten geblazen. Cybercriminelen runnen inmiddels professionele ondernemingen om hun slachtoffers zo goed mogelijk aan te vallen.

Lucratief bestaan

In 2015 zien maar liefst 430 miljoen nieuwe vormen van virussen en andere malware (schadelijke software) het levenslicht. Dat is 36 procent meer dan het jaar ervoor. Cybercriminelen beschikken over uitgebreide faciliteiten en een vakkundige staf, die zo efficiënt mogelijk opereert. Met gewone kantoortijden en zelfs vakantiedagen is het een lucratief bestaan.

Schadepost van 10 miljoen

Niet alleen particulieren hebben last van aanvallen via internet. Cybercriminaliteit levert Nederlandse bedrijven jaarlijks een schadepost op van 10 miljard euro. Deze vorm van criminaliteit is daarmee hard onderweg de grootste bedreiging te worden voor organisaties. Slechts een derde van hen heeft een plan liggen om hier adequaat op te reageren.

Politie verliest strijd

De politie lijkt tegelijkertijd de strijd tegen cybercriminelen te verliezen, waarschuwt Inge Philips, commissaris van het Team High Tech Crime van de politie, in februari. Ze dringt bij de Tweede Kamer aan op een wet waarmee de politie computers, servers, telefoons en andere apparaten mag hacken. Op dit moment mogen rechercheurs tijdens hun onderzoek nog niet binnendringen in computersystemen om bewijs te verzamelen. Dat mag pas achteraf na inbeslagname. Het bewijs kan dan alweer vernietigd zijn.

FBI

Toch komen cybercriminelen ook wel eens van pas. De FBI heeft onlangs met de hulp van hackers bijvoorbeeld het mobieltje gekraakt van de San Bernardino-terrorist.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    parrhesia says:

    We leven in Nederland met een supermodern internet(werk)Dat geeft veel mogelijkheden voor de nieuwsgierige en Zwarte gedachtenwereld van gebruikers die op allerlei manieren de Maatschappij willen bedriegen,hun hebzucht,onbeteugeld egocentrisme,ziekmakende ellende over onze aardbol verspreiden.Deze figuren spelen hun kennis en mogelijkheden volledig uit om ook burgers met goede normen en waarde te verzieken in de breedste zin van dit woord.

    Stel voor om de politie vrije baan te geven om alles in het werk te stellen om dit ziekmakend fenomeen te lijf te gaan. Voorop gesteld, dat deze ambtenaren zelf ook in hun integriteit steeds worden gecontroleerd -door voor hun onbekende collega’s-op onbekende momenten.Check en dubbel check,de kosten in deze mogen geen enkel thema zijn!!Ps: er zijn nog veel koude en erbarmelijke gebieden op onze planeet,zou het helpen om ze daar onder toezicht een zwemdiploma te laten halen.(ernstig grapje) Erg toch, het lijkt, dat de criminele waanzin steeds verder om zich heengrijpt.

    Zo zijn we dus met de Mithe van de verlichting,de ontzuiling met de waangedachte van de maakbare mens,kennelijk steeds verder aan het verloederen/afglijden. Waarde en normen?Let op dit geldt wereldwijd, ongeacht afkomst,cultuur of geloof!!O ja,…fatsoen!! Waar hebben we het ook alweer over?!Om even niet te spreken over ‘de alles moet mogen en gezegd kunnen worden’de cultuur van o.a. de onbeholpen Nederlander. Jammer,…