Bijlmerramp

Bijlmerramp 30 jaar na crash herdacht met onder andere een dramaserie

Op 4 oktober 1992 stort een vliegtuig van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neer op 2 flatgebouwen in de Amsterdamse Bijlmermeer. Een gigantische ramp is het gevolg, met ten minste 43 doden te betreuren. In 2022 is het 30 jaar geleden en wordt de Bijlmerramp op verschillende manieren herdacht, met onder andere een dramaserie, die is gebaseerd op ware feiten.

Chaos en blinde paniek

Nadat de Boeing 747 van El Al op 4 oktober 1992 om 18.36 uur neerstort, volstrekt zich een ramp in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost (ook wel de Bijlmer genoemd). Een ‘geluk bij een ongeluk’ is dat het gaat om een vrachtvliegtuig. Op de 3-koppige bemanning na, zijn er verder daarom geen passagiers aan boord. Helaas doorboort het toestel echter wel de 2 flatgebouwen Klein Kruitberg en Groeneveen.

In de chaos die na de crash ontstaat, springen mensen in blinde paniek naar beneden om hun leven te redden. Sommigen van hen overleven het, maar zeker 43 mensen die in of in de buurt van de flats zijn, overlijden. Dat zijn de officiële cijfers. Het vermoeden bestaat dat het dodental hoger ligt, aangezien er hoogstwaarschijnlijk ook veel niet-geregistreerde mensen aanwezig zijn geweest. Een ex-bewoner meldt dat er ten tijde van de ramp appartementen zijn waar wel 10 mensen wonen; veel meer dan toegestaan.

Nasleep van de Bijlmerramp

De Bijlmerramp laat niet alleen veel verdriet en zichtbare sporen aan de flatgebouwen achter. In de maanden na de ramp worden verschillende bewoners en reddingswerkers ziek. Waarna de speculaties beginnen over de lading van het vliegtuig. En er vervolgens uitvoerig onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van de ramp. Dit leidt uiteindelijk in 1998 tot een parlementaire enquête over welke informatie er is achtergehouden.

Bijlmerramp

Herdenking 2022

De 30e herdenking van de Bijlmerramp is live te volgen bij de NOS. Op 4 oktober vanaf 17.00 uur via NPO 2. De uitzending wordt gepresenteerd door Mark Visser en Martijn Bink doet live verslag. De herdenking start in het Cultureel Educatief Centrum in Amsterdam-Zuidoost. Met toespraken van onder andere Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam. Ook verzamelen overlevenden en nabestaanden zich in het gebouw. Vervolgens trekt de groep in een stille tocht naar het Groeiend Monument, een boom die na de ramp bleef staan. Daar worden de namen van de slachtoffers voorgelezen en wordt een minuut stilte gehouden. Tot slot is er een kranslegging. Ook worden reportages getoond en spreekt Visser met mensen over de ramp.

Lees ook: De Bijlmermeer bestaat 50 jaar

Dramaserie Rampvlucht

In aanloop naar de herdenking zendt KRO-NCRV de 5-delige dramaserie Rampvlucht uit. Een op werkelijkheid gebaseerde thriller over de ramp zelf en de vele vragen en mysterieuze gebeurtenissen die Nederland vervolgens in hun greep gehouden hebben. Rampvlucht is vanaf 29 september dagelijks om 21.30 uur te zien op NPO 1, of in zijn geheel via NPO Start. De slotaflevering is te zien op dinsdag 4 oktober

Naast de herdenking en dramaserie wordt er in 2022 op meer manieren stilgestaan bij de Bijlmerramp. Met onder andere een expositie, documentaire en podcast. Op de website van de Gemeente Amsterdam kunt u hier meer over lezen. Zoals over de gratis tentoonstelling Diepgeworteld: nalatenschap van 30 jaar Bijlmervliegramp, die nog tot 1 februari 2023 te bezoeken is.

Tijd voor MAX behandelt dit onderwerp op maandag 3 oktober, om 17.10 uur op NPO 1. 

(Bron: archief, Gemeente Amsterdam, KRO-NCRV, ANP. Foto’s: ANP)

Geef een reactie