Duur 08:31
Gepubliceerd op 3 oktober 2017

Bijlmerramp 25 jaar geleden

Op 4 oktober 1992 stort om 18.36 uur boven Amsterdam-Zuidoost een vliegtuig neer van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al. Een gigantische ramp is het gevolg. Deze ramp – de Bijlmerramp- wordt precies 25 jaar later, op 4 oktober 2017, herdacht.

Nooit meer een normale 4 oktober

4 oktober is Dierendag. Althans, vóór 1992. Vanaf dat jaar wordt de datum ook voor altijd geassocieerd met de Bijlmerramp. “Er is een leven voor 4 oktober 1992 en een leven erna. De Bijlmerramp heeft levens compleet op zijn kop gezet”, zegt dominee Otto Ruff, die nabestaanden en overlevenden van de ramp begeleidt, tegen persdienst ANP. Op die dag voltrekt zich een ramp boven het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost (ook wel de Bijlmer genoemd) nadat een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al 2 motoren verliest en zich kort daarna bijna verticaal in de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg boort. De Bijlmerramp is een feit.

Chaos en paniek

Er is meteen gigantisch veel schade en dito chaos. Mensen springen in blinde paniek naar beneden om zo hun leven te redden. Sommigen van hen overleven het, maar zeker 43 mensen die in of in de buurt van de flats zijn, overlijden. Alhoewel, dat zijn de officiële cijfers. Op het moment dat het El Al-toestel in de flats vliegt, zijn er vermoedelijk ook veel niet-geregistreerde mensen aanwezig. Een ex-bewoner weet zich te herinneren dat er appartementen zijn waar in 1992 wel 10 mensen wonen; veel meer dan toegestaan. Daardoor kan het goed zijn dat er veel meer doden zijn gevallen.

bijlmerramp

Het Groeiend Monument

Op elke 4 oktober die volgt wordt de ramp herdacht. Dit gebeurt onder andere bij Het Groeiend Monument, een alsmaar groter wordend gedenkplek. De kern van het monument is ‘de boom die alles zag’. Deze boom staat er al ten tijde van de ramp en heeft het overleefd. Ook op 4 oktober 2017 wordt hier de ramp herdacht. “Het zal intenser zijn. En het gemis blijft”, aldus dominee Otto Ruff. Toch ziet hij ook een lichtpuntje: “Ze (de nabestaanden, red.) zijn voor het leven getekend, maar het leven is niet gestopt. Ze leerden weer te genieten van de warmte van zonnestralen.”

monument
Het Groeiend Monument met op de achtergrond de boom die alles zag.

Herdenking na 2017

Hoewel er jaarlijks zo’n 150 tot 200 mensen op de herdenking afkomen, is het niet zeker of de ramp in de komende jaren nog steeds grootschalig herdacht wordt. “Na 4 oktober 2017 maken we een pas op de plaats. Daarna kijken we hoe we verder gaan”, zegt Hèlene Burleson, voorzitter van de Stichting Beheer Het Groeiend Monument tegen ANP. Deze stichting organiseert jaarlijks de herdenking.

Bijlmerramp op tv

Wilt u de 25ste herdenking van de Bijlmerramp live volgen? Dat kan. De NOS doet live verslag en zendt korte reportages uit over de nabestaanden. U kunt dit van 17.00 uur tot 18.45 uur volgen op NPO 2. Hierdoor komt Hallo Nederland te vervallen. Tijd voor MAX besteedt op dinsdag 3 oktober 2017 aandacht aan de Bijlmerramp. U ziet het fragment uit deze uitzending bovenaan de pagina.

 

(Bron: ANP, AT5, NOS)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer