The Beatles

Beroemde beatle-foto’s aan de muur? Nederlandse verzamelaar verkoopt zijn collectie

Altijd al de eigenaar willen worden van een exclusieve foto van The Beatles? Dan is dit uw kans. De Zwolse kunstverzamelaar en ondernemer Ivo de Lange verkoopt zijn collectie met daarin 140 bijzondere foto’s van de Engelse band. 

Robert Whitaker en The Beatles

De foto’s die De Lange nu nog in zijn bezit heeft, zijn midden jaren 60 gemaakt door de bekende Brits-Australische fotograaf Robert Whitaker. Whitaker werkt in die tijd als freelance fotograaf en ontmoet The Beatles tijdens hun Australische tournee in 1964. Hij krijgt de opdracht om de band te volgen tijdens hun tweede Amerikaanse tour en raakt goed bevriend met beatle John Lennon. Uiteindelijk maakt hij 2 jaar lang regelmatig foto’s van de groep en is hij verantwoordelijk voor een aantal iconische beelden. Zo maakt hij onder meer de controversiële, originele cover van het album Yesterday and Today uit 1966 waarop de in slagersjassen gehulde bandleden poseren met stukken vlees en babypoppen.

De originele cover van Yesterday and Today.

Whitaker

Whitaker met de ingelijste coverfoto van Yesterday and Today in zijn handen.

Niet iedereen vindt de foto gepast, waardoor veel van de lp’s met de zogenoemde ‘slagers-cover’ worden teruggeroepen. Een alternatieve hoes is het resultaat, maar er worden toch nog 750.000 stuks van de plaat met de originele hoes verkocht.

Foto’s onder de hamer

Deze, en andere bekende door Whitaker gemaakte Beatles-foto’s, gaan nu dus onder de hamer. Ivo de Lange durft niet te speculeren over hoeveel de foto’s zullen opleveren, maar schat de prijs van de volledige collectie 10 jaar geleden al op zo’n 1, 2 miljoen euro. Hij hoopt dat alle 140 foto’s door 1 koper worden gekocht, zodat de collectie bij elkaar blijft. Want, zo zegt hij tegen regionale krant De Stentor: “Het is een bijzondere, historische tijdopname van een ’s werelds bekendste bands. Het is een belangrijke erfenis van de popgeschiedenis.”

Tentoonstelling

Is 1,2 miljoen euro u iets te gortig? Geen zorgen. De beatles-fotoverzameldeling van Ivo de Lange is vanaf 24 januari tot 16 maart 2019 nog te zien in de Amsterdamse galerie 5&33 (tegenover het centraal station). Toegang is vrij.

(Bron: de Stentor, ANP, archief)

Geef een reactie