André Hazes

André Hazes, de geliefde Amsterdamse volkszanger met de gouden stem

André Hazes wordt op 30 juni 1951 geboren in Amsterdam. Met zijn gouden stem en zijn uit het hart gegrepen teksten weet hij veel mensen te raken. Na zijn dood lijkt André Hazes populairder dan ooit en is hij geliefd bij alle lagen van de bevolking. De zanger van het levenslied schrijft zijn teksten met behulp van het Prisma Rijmwoordenboek. Die teksten gaan over een tumultueus bestaan, over drank en over mislukte liefdes.

André Gerardus Hazes groeit na zijn geboorte op in de Gerard Doustraat in de Amsterdamse volksbuurt De Pijp vlakbij de Albert Cuypmarkt. Hij is 1 van 6 kinderen en de familie Hazes heeft het niet breed. Zoals bij veel gezinnen in volksbuurten in die tijd is het gezin Hazes groot en het huis eigenlijk te klein voor de familie. Drank speelt een belangrijke rol in het gezin Hazes, alsmede huiselijke ruzies. André heeft geen gemakkelijke jeugd.

Hij is 8 jaar als hij met een buurjongen stiekem blues-concerten bijwoont in het Concertgebouw van de blues-grootheden Muddy Waters en BB King. Zij liefde voor de blues en rock ’n roll is geboren. André heeft een schitterende stem en zijn zangtalent wordt ontdekt door Johnny Kraaykamp sr., als André zingt op Bevrijdingsdag 1959. André’s vader is glazenwasser en wordt later kelner, maar heeft de droom om artiest te worden, hetgeen niet lukt. Hij heeft daarom zijn hoop gevestigd op een zangcarrière van André ’s oudere broer Jopie. Die neemt een plaatje op, maar krijgt daarna de baard in de keel.

Kraaykamp ziet veel in het zangtalent van André en vader Hazes geeft uiteindelijk toe. André is in 1959 voor het eerst te zien op tv in het AVRO-programma AVRO’s Weekendshow, dat wordt gepresenteerd door Johnny Kraaykamp en Rijk de Gooyer. Hij zingt daar samen met Kraaykamp de nummers Piove en Guanita. André neemt een plaatje op getiteld Droomschip, hetgeen geen hit wordt. Zijn zangcarrière lijkt in de kiem gesmoord.

André gaat na de ambachtsschool als 14-jarige aan de slag bij Draka in Amsterdam-Noord. Zo ontsnapt hij aan de problemen in huis. Hij wordt daarna lichtmatroos op de binnenvaart, evenals zijn broer Joop. Als hij terugkeert, zijn zijn ouders uit elkaar. André neemt de ene na de andere baan aan. Zo is hij boekbinder, bloembesteller, schoorsteenveger, slagersknecht, fietsenmaker, bouwvakker, discjockey, kelner en barkeeper, om maar een paar betrekkingen te noemen. Als het gaat om werk weet André zijn draai maar niet te vinden.

André Hazes, de zingende barkeeper

André wordt uiteindelijk barkeeper bij café De Krommerdt van Klaas Veen, waar artiesten als Ben Cramer optreden en sporthelden als Sjakie Swart komen. Hij woont daar vlakbij met zijn echtgenote Annie Dijkstra, met wie hij in 1973 in het huwelijk is getreden, haar 2 zoontjes en later hun dochter Nathalie. André, getooid met snor, wordt in De Krommerdt de zingende barkeeper genoemd, omdat hij regelmatig een liedje achter de bar zingt. André is tevens een groot drankliefhebber. Aan een zangcarrière denkt hij op dat moment niet meer. Daar komt in 1976 verandering in als André de tekst Eenzame Kerst schrijft op de muziek van zijn neef Tonny Le Roy voor zijn idool Willy Alberti.

Willy Alberti en André Hazes

Willy Alberti en André Hazes.

Hij neemt het nummer op en gooit een demo door de brievenbus bij Alberti. Die dringt erop aan dat André het nummer zelf uitbrengt. Dat gebeurt en Eenzame Kerst wordt een gigantische hit en stijgt naar de nummer-1 positie in de Nederlandse hitparade. Er worden in 3 weken tijd meer dan 70.000 exemplaren van verkocht. Hij krijgt een platencontract.

De volgende plaat van André, Mamma, wordt een bescheiden hit. Samen met zijn neef Tonny en Nico Haak schrijft hij De Vlieger, dat eveneens een bescheiden hit wordt. Later zal het nummer één van de grootste meezingers aller tijden worden. Samen met producer Tim Griek neemt hij ’n Vriend en Een beetje verliefd op, dat de 2e plaats in de hitparade bereikt. Die meezinger betekent de grote doorbraak voor André.

Gewoon André heet de 4e LP van André die in 1981 verschijnt, met de hits Een beetje verliefd, Zeg maar niets meer, Zij gelooft in mij en Het laatste rondje dat tot op de dag van vandaag in vele kroegen rond sluitingstijd wordt gedraaid. Gewoon André staat 4 weken op nummer 1 in de albumhitparade en ontvangt de Zilveren Harp van de Stichting Conamus.

André Hazes, de huiszanger van het Nederlands Elftal

André scheidt in 1979 van Annie en trouwt in 1981 met Ellen Wolf, met wie hij een zoon, Melvin, krijgt. André gaat regelmatig vreemd. Begin jaren 80 leert hij Rachel van Galen kennen, met wie hij 20 jaar scheelt. Zij past regelmatig op de kleine Melvin. Later zullen de 2 een relatie krijgen en André trouwt met Rachel in 1991.

Rachel van Galen

Na het jawoord zegt André “Forever”: deze keer is het voor altijd. En na de bruiloft zegt hij: “Zij, mijn allerlaatste kans, heeft mij gered. En ik blijf vanaf nu zo monogaam als de pleuris.” Met Rachel krijgt hij 2 kinderen, Roxeanne en André jr. André is geen makkelijke man om mee te leven. Volgens Rachel kan hij zeer onzeker, emotioneel en jaloers zijn en is hij ontevreden over zijn uiterlijk.

André‘s carrière kent grote pieken en diepe dalen. Begin jaren 80 treedt hij op in Carré, Ahoy en het Concertgebouw. Maar het nachtleven eist zijn tol: zijn stembanden zijn beschadigd en hij wordt geopereerd. Vanwege zijn populariteit moet hij veel optreden. Hij drinkt veel en slaapt weinig. André is korte tijd onderdeel van het Nationaal Showcircus van Joop van den Ende. Hij blijkt echter niet bij het concept te passen. In 1984 zendt de VARA de 7-delige muzikale comedyserie Zoals u wenst, mevrouw uit, met André in de hoofdrol als André de Luimer. Andere acteurs zijn Carry Tefsen, Joost Prinsen, Gerard Cox en Piet Römer.

André Hazes

‘Zoals u wenst mevrouw’ met Andre Hazes als tuinman Andre de Luimer en Joost Prinsen als butler Kooyman.

In 1985 is hij tevens voor de VARA te zien in Een avond met André Hazes, waarin hij oude en nieuwe successen zingt en enkele sketches speelt met onder anderen Johnny Kraaijkamp, IJf Blokker en Piet Römer.

Op de plaat Innamorato uit 1986 zingt hij in het Italiaans. Tevens neemt hij rock ’n roll-nummers op. In 1988 komt zijn vaste muziekproducer Tim Griek om het leven als gevolg van een auto-ongeluk. De lp Liefde leven geven wordt aan hem opgedragen. In datzelfde jaar heeft André een megahit met Wij houden van Oranje als het Nederlands Elftal Europees Kampioen wordt in West-Duitsland. Hij vertolkt daarmee het Oranjegevoel en het nummer wordt voor, tijdens en na interlands nog steeds meegezongen door het publiek. In het jaar daarop neemt hij de plaat Dit is wat ik wil op. André, die graag blues en rock ’n roll-zanger had willen worden, zingt blues en rock ’n roll-klassiekers met onder anderen Kaz Lux, Jan Akkerman en Herman Brood.

Hij neemt Kleine Jongen op in 1990, waarmee hij terugkeert naar de zogenaamde levenspop. Hij brengt succesvolle platen uit en denkt na over zijn gezondheid, aangezien hij meerdere keren vanwege drankmisbruik in het ziekenhuis is belandt. De huiszanger van het Nederlands Elftal komt weer met een Oranjelied, deze keer voor het WK, getiteld Oranje bovenaan. In 1992 komt hij wederom met een lied voor Oranje met de titel Samen kunnen we Europa aan. De Vlieger wordt opnieuw uitgebracht en wordt een groot succes.

In 1994 verschijnt ter gelegenheid van zijn jubileum de videoregistratie van zijn jubileumconcert. Hij neemt met Oranje het album Good Luck Oranje op, waarvan het lied Ik heb u lief, mijn Nederland hoog in de hitparades belandt. In 1998 treedt hij op in het Spaanse Benidorm, maar er komen maar weinig toeschouwers. Dit en andere strubbelingen van de Amsterdamse levenszanger komen uitgebreid aan bod in de documentaire Zij gelooft in mij, die in 1999 uitkomt. Het wordt een groot succes: de documentaire wint de VPRO Joris Ivens Award. Tijdens de wedstrijd van de Eeuw op 21 december 1999 brengt hij een nieuwe versie van Wij houden van Oranje ten gehore.

André Hazes

Zij gelooft in mij en Bloed, zweet en tranen

In 2000 verschijnt een nieuwe versie van Zij gelooft in mij, naar aanleiding van het succes van de documentaire. Hij ontvangt een Edison voor zijn gehele oeuvre, maar weigert die onderscheiding als hij er achter komt dat hij 2e keuze is. Doe Maar, 1e keuze, vertikt het namelijk live op het gala op te treden. In 2001 ziet André Abraham en verschijnt de 21-delige serie André Hazes 50, een heruitgave van alle bij EMI verschenen reguliere albums van hem. Elke plaat is digital geremasterd en heeft een speciaal hoesontwerp.

Daarnaast bevat elke cd persoonlijke herinneringen van André over de tijd waarin de plaat is opgenomen. 1 dag voor zijn 50e verjaardag ontmoet hij één van zijn helden, namelijk de bluesgitarist en zanger BB King. In de nacht van zijn verjaardag treedt hij op in het Amsterdamse Paradiso, hetgeen wordt uitgezonden door Radio 538. Uit handen van burgemeester Job Cohen ontvangt hij het Ereteken van Verdienste van de Stad Amsterdam. Na de zomer verschijnt zowel het album NU als het boek Al mijn woorden, met daarin een selectie van zijn teksten, aangevuld met zijn levensverhaal. Binnen 5weken wordt het album NU platina.

André woont in 2002 in Vinkeveen en wordt lijstduwer van de politieke partij De Ronde Venen Belang. Hij krijgt door voorkeurstemmen een zetel in de gemeenteraad, maar wordt al bij zijn aantreden door sommige raadsleden genegeerd of niet serieus genomen. Ook zou hij raadsvergaderingen hebben gemist, hetgeen klakkeloos door de pers wordt overgenomen. De kritiek wordt de gevoelige André teveel en hij stort in. Daarna stapt hij uit de gemeenteraad.

In augustus van dat jaar treedt André op in het Olympisch Stadion voor 36.000 fans in de regen, getooid met hoed en zonnebril. Daar ontvangt hij uit handen van Eurovisie Songfestivalwinnaar Johnny Logan een gouden plaat voor de cd Strijdlustig. Met Johnny Logan zingt hij het duet You’ve Lost That Lovin’ Feelin’. Op de plaat Strijdlustig staat het lied Bloed, zweet en tranen, een prachtige blues met begeleiding van bandoneonist Carel Kraayenhof. Op het ritme van de blues, de hartslag, zingt André het nummer op een ongepolijst wijze: recht voor z’n raap en zonder opsmuk. Het lied wordt geen groot commercieel succes, maar kan wel door de meeste Nederlanders worden meegezongen. Fans zingen het lied uit volle borst mee bij wedstrijden van het Nederlands Elftal en het wordt gedraaid bij elke thuiswedstrijd van Ajax.

André viert in 2003 zijn zilveren jubileum. Daarom verschijnt in juni de compilatie 25 Jaar Hazes, die hem een gouden plaat oplevert. Als 1e Nederlandse artiest verzorgt hij 2 maal een avondvullend programma in de Amsterdam ArenA voor 36.000 fans. De concerten worden opgenomen op cd en dvd. In februari 2004 krijgt hij tijdens een uitzending van Barend & Van Dorp een gouden en een platina plaat uitgereikt voor de cd en de dvd Live in de Amsterdamse Arena. Vanwege het succes wordt er op 25 juni een nieuw concert georganiseerd. Daarna moet hij 2 concerten in Ahoy afzeggen als gevolg van problemen met zijn gehoor.

Overlijden en onverminderde populariteit

In september wordt André onwel tijdens een vakantie in Spanje. Hij keert terug naar Nederland en wordt met hoge koorts en een longontsteking opgenomen in een ziekenhuis in Woerden. Daar overlijdt hij op 23 september 2004 als gevolg van een hartstilstand. André Hazes is slechts 53 jaar geworden.

Het verlies van de Amsterdamse volkszanger is groot en Nederland rouwt massaal. De emotionele herdenkingsplechtigheid wordt live uitgezonden vanuit de Amsterdamse ArenA. Voor een vol stadion zingen vele artiesten hem toe, terwijl de kist met daarin André op de middenstip staat. Precies 1 jaar later schieten 10 vuurpijlen, aangestoken door Rachel, Roxeanne en André jr., de as van André bij Hoek van Holland de lucht in. Het is de laatste wens van André. Een deel van zijn as is door Rachel en de kinderen gebruikt voor een tatoeage.

 

André Hazes Amsterdam ArenA

Fans staan in de rij voor de ArenA in Amsterdam voor de herdenkingsceremonie voor Andre Hazes.

Op dezelfde dag wordt het standbeeld van André Hazes onthuld op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam.

André Hazes standbeeld

André blijft ook na zijn dood onverminderd populair: hij bereikt zelfs wederom de 1e plaats met postume duetten met Gerard Joling en met zijn zoon André jr. In 2007 zendt RTL het programma Duetten met Hazes uit, waarin bekende Nederlanders een duet zingen met André. Vanwege het succes komt de duettenplaat Samen met Dré, hetgeen de best verkochte cd van dat jaar wordt. En vanwege dat succes wordt weer een concert georganiseerd in de Amsterdam ArenA, waar diverse artiesten een duet met André zingen, die zichtbaar is op een groot scherm. In 2012 gaat de musical Zij gelooft in mij in première. Die musical wordt vanwege de grote belangstelling maar liefst 5 maal verlengd. De rol van André wordt gespeeld door Martijn Fischer, die tevens André vertolkt in de film Bloed, zweet en tranen uit 2014.

André Hazes

André is niet meer, maar zijn muziek leeft voort. Hij is nog steeds regelmatig te beluisteren op de radio en te zien op de televisie. André Hazes: de Amsterdamse volksjongen, die met zijn uit het hart gegrepen teksten en gouden stem veel mensen tot op de dag van vandaag gelukkig maakt.

Op 30 juni 2021 is er aandacht besteedt aan de verjaardag van Hazes in het MAX NPO Radio 5-programma Goeiedag Haandrikman! Verslaggever Joris Kreugel brengt dan een bezoek aan het standbeeld van Hazes. Hoe dit bezoek verliep, kunt u hier beluisteren.

(Bron: Panorama.nl, Trouw.nl, Nu.nl, Rijnmond.nl, Muziekencyclopedie.nl, NPOradio5.nl, 3voor12.vpro.nl, Resources.huygens.knaw.nl, Beeldengeluid.nl, Wikipedia, ANP)

Geef een reactie