Amstel hotel in Amsterdam viert 150-jarig jubileum

Al bijna 150 jaar biedt het Amstel Hotel in Amsterdam een beeldbepalende aanblik aan de oever van rivier de Amstel. Het klassieke gebouw werd in opdracht van Dr. Samuel Sarphati in 1863 ontworpen door Cornelis Outshoorn en in 1867 geopend. Het is gebouwd als Grand Dame Hotel, om trots onder de inwoners van Amsterdam te creëren en de stad internationaal te profileren.

Risico’s

Sarphati vond dat Amsterdam tenminste 1 hotel van allure moest hebben, om de aansluiting met de overige grote Europese steden niet te verliezen. Een aantal Amsterdammers waren minder enthousiast en stuurden het actiecomité anoniem een open brief waarin voor de risico’s van de investering in het hotelproject gewaarschuwd werd. Daarbij aangevend dat voor het benodigde bedrag ook 250 woningen gebouwd konden worden.

Eerste steen

Sarphati liet zich niet afschrikken en richtte de Amstel Hotel Maatschappij op om de bouw op zich te nemen. Op 26 april 1866 werd de eerste steen gelegd en op 16 juli 1867 werden de eerste gasten ontvangen. Sindsdien wordt het hotel geprezen als ‘Grand Residence’ met haar koninklijke uitstraling en huiselijke warmte.

4 vleugels

Toch is het hotel minder ambitieus uitgevoerd dan in eerste instantie bedoeld was. In het ontwerp van Cornelis Oudshoorn bestond het hotel uit 4 vleugels, met een overdekte binnenplaats. Hij had zich daarvoor laten inspireren door enorme, vorstelijke bouwwerken en bijvoorbeeld het Louvre in Parijs. Uiteindelijk is er slechts 1 van de vleugels gerealiseerd. Opdrachtgever Sarphati maakte dit heugelijke feit helaas niet meer mee. Hij overleed in 1866 en heeft niet meer de imposante lobby, monumentale trap, prachtige kroonluchters en de hoge plafonds kunnen aanschouwen.

Zware jaren

De eerste jaren na de opening had het hotel het zwaar. De gasten dat het trok waren niet tevreden en klaagden onder andere over de kwaliteit van het restaurant. De intrek van de arts Johann Georg Mezger betekende een omslag. Nadat hij er een praktijk opende voor fysische therapie kwamen er veel nieuwe gasten, waaronder grote namen, naar het hotel.

Veranderingen

Aanvankelijk waren de kamers op de begane grond het populairst, vanwege de afwezigheid van een lift. Die kamers waren daarom ook het duurst. Nadat in 1885 een lift werd aangelegd werden de prijzen van de kamers op de verschillende verdiepingen gelijk getrokken. In 1899-1900 werd het hotel door de architect D.A.N. Margadant met een verdieping verhoogd. De kroonlijst boven de derde verdieping geeft nog de oorspronkelijke hoogte aan. Het terras aan de Amstel werd in 1953 dicht gebouwd en in 1992 werd een nieuw overdekt terras gerealiseerd dat zich tot het water uitstrekt.

Het hotel in 1948, bron ANP

Jubileum

Op 26 april 2016 is het hotel gestart met het vieren van haar 150ste jubileum, precies 150 jaar na het begin van de bouw. Tegenwoordig telt het hotel 79 kamers en suites, elk met een authentiek karakter en met oppervlakten die behoren tot de grootste van Amsterdam. Het interieur is door de jaren heen steeds aangepast aan de laatste behoeften, maar de imposante ingangshal ademt nog steeds de sfeer van de 19e eeuw. Ook Michelin-ster restaurant La Rive kent een lange traditie van culinaire klasse. Tegenwoordig worden er Franse en mediterrane gerechten geserveerd.

Bekende gasten

Een beetje ster of royalty logeert bij een verblijf in Amsterdam in het Amstel Hotel. Onder de beroemdheden en koninklijk bezoek behoren koningin Elizabeth, Henry Kissinger, Audrey Hepburn Steven Spielberg, The Rolling Stones en Bill en Hillary Clinton.

Nieuw bij MAX: Vier seizoenen aan de Amstel

Vanaf 22 oktober geeft MAX u elke zaterdag om 22.05 uur op NPO 1 een letterlijk ‘kijkje in de keuken’ van het oudste grand hotel van Nederland. In Vier seizoenen aan de Amstel volgt MAX de werknemers een jaar lang op alle belangrijke momenten in een unieke documentairereeks. In Vier seizoenen aan de Amstel vertellen onder anderen de directeur, conciërges, chef, hoofd reserveringen en vaste gasten over het werken en verblijven in een vijfsterrenmonument.

Vier seizoen aan de Amstel

Op vrijdag 21 oktober 2016 kwam de uitzending van Tijd voor MAX live vanuit het Amstel Hotel. Sybrand Niessen en Martine van Os spraken live vanuit de prachtige Spiegelzaal van het Amstel Hotel onder meer met general manager Anita Bos, chef-kok Rogér Rassin en assistent-executive housekeeper Elisabeth Torn. Kijk de aflevering terug

(Bron: InterContinental Amstel Amsterdam, Wikipedea, isgeschiedenis.nl, amsterdam.nl)

Geef een reactie