Feyenoord

6 mei 1970: Feyenoord wint de Europa Cup 1

Op 6 mei 1970 wint Feyenoord als eerste Nederlandse voetbalclub de Europa Cup 1. Tevens winnen de Rotterdammers in dat jaar ook als eerste Nederlandse club de Wereldbeker voor clubteams. Het is het begin van de grote Nederlandse voetbalsuccessen in de jaren 70, zowel voor clubs als voor het Nederlands Elftal.

Nederland heeft in het verleden heel wat begaafde voetballers gehad. Denk aan Abe Lenstra, Faas Wilkes en Kick Smit. In de jaren 60 is het profvoetbal in Nederland, in tegenstelling tot de jaren 50, normaal geworden en plukken de clubs er de vruchten van. Voetballers kunnen in deeltijd of voltijds hun beroep uitoefenen, waardoor ze technischer en sneller worden. Hetgeen het voetbalspel aanzienlijk verbetert. Daarnaast is er een aanwas van ongelooflijke wereldtalenten. Denk aan Willem van Hanegem, Wim Jansen, Coen Moulijn van Feyenoord, Willy van der Kuijlen en Jan van Beveren van PSV, Johan Cruyff en Piet Keizer van Ajax en Robbie Rensenbrink van Club Brugge en later van Anderlecht.

Vooral Feyenoord en Ajax timmeren goed aan de weg in de jaren 60. De Amsterdammers staan voor het eerst in een Europa Cup 1-finale in 1969, die kansloos met 4-1 wordt verloren van het Italiaanse AC Milan.

Feyenoord op weg naar de finale

In 1969 wint Feyenoord zowel de beker als het kampioenschap en mag dus meedoen aan het meest prestigieuze voetbaltoernooi, de strijd om de Europa Cup 1. Feyenoord heeft een geweldig team, dat goed kan aanvallen en keihard is in de verdediging met spelers als ‘IJzeren’ Rinus Israël en Theo ‘de Tank’ Laseroms. De beste voetballer van Feyenoord is ongetwijfeld Willem van Hanegem. De tactisch hoogbegaafde Zeeuw kan bij iedere speler overal op het veld met zijn linkervoet de bal op de stropdas plaatsen. Van Hanegem heeft dan ook een belangrijk aandeel in de Europa Cup 1-overwinning van Feyenoord in 1970. Andere grote spelers zijn Wim Jansen, Coen Moulijn, Ruud Geels, Ove Kindvall uit Zweden (wellicht de beste spits ooit van Feyenoord) en de technisch begaafde middenvelder uit Oostenrijk, Franz Hasil. De Oostenrijker Ernst Happel is de trainer. Hij zal in 1978 Oranje naar de WK-finale loodsen.

Feyenoord

In september 1969 speelt Feyenoord de eerste 2 wedstrijden om de Europa Cup 1 tegen de IJslanders van RK Reykjavik. Beide wedstrijden blijken een ‘makkie’ voor de Rotterdammers. In de eerste wedstrijd wordt het maar liefst 12-2 voor Feyenoord! Ruud Geels scoort 4 keer, Ove Kindvall weet 3 maal het net te vinden. Het 2e treffen winnen de Rotterdammers met 0-4, met doelpunten van Geels en Kindvall. Beide wedstrijden zijn gespeeld in de Kuip, omdat dat meer entreegeld zou opleveren voor de IJslanders.

Reykjavik-Feyenoord

Reykjavik-Feyenoord. Wery, Laseroms en Johnsson (vlnr) in actie.

Feyenoord verslaat regerend Europees Kampioen AC Milan

Voor de 2e ronde staat de wedstrijd tegen regerend Europees en Wereldkampioen AC Milan op het programma. Op 12 november betreedt Feyenoord het gras van San Siro in Milaan. Er hangt een mist in en rond het stadion en beide ploegen beginnen voorzichtig aan de wedstrijd, die in het stadion wordt gevolgd door enkele duizenden Feyenoordsupporters. Happel heeft zijn spelers de opdracht meegegeven uit te kijken voor de spelhervattingen van de Italianen. Dat lukt niet helemaal, als in de 9e minuut Nestor Combin de openingstreffer op zijn naam schrijft voor Milan. Feyenoord blijft het eigen spel spelen, maar komt niet tot scoren. Ondanks de nederlaag keert Happel tevreden naar huis, met in het achterhoofd het goede spel van zijn ploeg.

Op 26 november volgt de return in de Kuip. Het stadion puilt uit met enthousiaste Feyenoordsupporters. In de 8ste minuut verovert Willem van Hanegem de bal en levert hem in bij Wim Jansen. Zijn schot is waarschijnlijk bedoeld als voorzet, maar de bal verdwijnt via de paal in het net. Vlak voor tijd in de 2e helft passeert Coen Moulijn zijn directe tegenstander, levert een voorzet af, waarna Van Hanegem de bal in het doel kopt. Na het eindsignaal gaan duizenden fans uit hun dak: Feyenoord heeft de regerend kampioen met 2-0 in eigen huis verslagen en gaat door in Europa!

Feyenoord-Milaan:

Feyenoord-Milaan: Een Feyenoord-aanval op het doel van Cudicini.

In de 3e ronde moet Feyenoord eerst uit tegen FC Vorwärts Berlin uit Oost-Duitsland. De wedstrijd wordt op 4 maart 1970 gespeeld. Het veld is bevroren en er wordt een zandlaag overheen gelegd. Eigenlijk zou de wedstrijd moeten zijn afgekeurd vanwege de slechte omstandigheid van het veld. De Oost-Duitsers zijn gewend om op een keihard veld te spelen. De wedstrijd wordt om 4 uur ’s middags gespeeld, omdat er geen lichtmasten aanwezig zijn. Feyenoord weet zeer goed te verdedigen, maar komt op achterstand in de 69ste minuut, als linksbuiten Jürgen Piepenburg scoort. Rechtsback van Feyenoord Piet Romeijn stompt daarna een speler van Vorwärts Berlin in de maag, waardoor hij vroeg mag douchen. De thuiswedstrijd op 18 maart winnen de Rotterdammers met moeite. Kindvall scoort vlak na rust. Henk Wery stelt de overwinning veilig door in de 69ste minuut het doel te treffen.

In de 4e ronde ontmoeten de Rotterdammers opnieuw een club uit Oost-Europa, ditmaal uit Polen. Ook dit veld is nauwelijks bespeelbaar: het regent onophoudelijk en de ondergrond is bevroren. Op 1 april 1970 treedt Feyenoord in Warschau aan voor de strijd om de finale tegen Legia Warschau. De wedstrijd gaat gelijk op en er wordt niet gescoord. Feyenoord moet 2 weken later in eigen huis aantreden tegen de Polen, waardoor de ploeg met 1 been in de finale staat.
Feyenoord is niet van plan de finale door de vingers te laten glippen en gaat in de thuiswedstrijd op 15 april direct in de aanval. Dat resulteert in een doelpunt van Willem van Hanegem in de 4e minuut. Franz Hasil scoort in de 77ste minuut het 2e doelpunt voor Feyenoord, waardoor in de finale op 6 mei de Schotse club Celtic wacht in het San Siro-stadion in Milaan.

De finale in Milaan en Eddy Pieters Graafland vervangt Eddy Treijtel

Met maar liefst 3 lange treinen, die voor de gelegenheid zijn omgedoopt tot de Milaan Express, trekken ongeveer 25.000 Feyenoordsupporters naar Milaan, om hun club bij te staan in de finale. Een combikaart, de reis en toegang tot de wedstrijd kost omgerekend 67 euro. De zingende en feestvierende supporters zijn zo’n 24 uur onderweg naar Milaan.

De Schotse club Celtic weet in 1967 als eerste en enige Schotse club de Europa Cup 1 te winnen. In aanloop naar de finale spelen ze voor de Europa Cup 1 tegen het Portugese Benfica. Het blijft na verlenging over 2 wedstrijden bij 3-3. Er wordt getost, de Schotten winnen en mogen zo door. 2 jaar eerder winnen de Schotten de finale voor de Europa Cup 1 van het Italiaanse Internazionale. Als ze aantreden tegen Feyenoord in Milaan, staan er nog 7 spelers uit die gewonnen finale op het veld. In de halve finale verslaat Celtic een andere Britse club, te weten Leeds United. De internationale pers roept Celtic uit tot grote favoriet voor de eindzege.

Eddy Pieters Graafland

Eddy Pieters Graafland

Aan het begin van het seizoen vervangt Happel doelman Eddy Pieters Graafland door Eddy Treijtel, waardoor Pieters Graafland bijna het hele seizoen op de bank moet plaatsnemen. Hij voelt zich gepasseerd door zowel Happel als de spelers. Op 26 april 1970 speelt Feyenoord in Amsterdam tegen Ajax met 3-3 gelijk, nadat het met 1-3 heeft voorgestaan. Daarbij gaat Eddy Treijtel opzichtig in de fout. In de busreis naar Rotterdam komt Happel naar Pieters Graafland toe en hij wil de keeper de volgende dag spreken. Die volgende dag stelt Happel Pieters Graafland voor te keepen tegen Celtic. “Je hebt me het hele seizoen niet zien staan. Ik doe het niet”, luidt Pieters Graaflands antwoord. Happel zegt dat hij er nog maar eens goed over moet nadenken. Pieters Graaflands vrouw, Teddy, is eveneens heel stellig: “Jij de finale keepen? Je bent gek, dat doe je niet. Ze hebben jou laten stikken, nu laat je hen mooi stikken.” Uiteindelijk gaat Pieters Graafland toch overstag, “omdat je zo’n unieke kans maar 1 keer in je leven krijgt”.

Feyenoord wint de Europa Cup 1 en de Wereldbeker

In een bomvol San Siro-stadion in Milaan treedt Feyenoord op 6 mei 1970 aan tegen Celtic voor de finale. De Schotten beginnen sterk aan de wedstrijd, maar Feyenoord krijgt meer en meer grip op de wedstrijd. De legendarische rechtsbuiten van de Schotten, Jimmy Johnstone, krijgt van Happel 2 mandekkers achter zich aan. Het middenveld van Feyenoord, met Van Hanegem, Jansen en Hasil, overklast dat van Celtic. In de 20ste minuut lijkt Celtic toch op voorsprong te komen, maar de scheidsrechter keurt het doelpunt af. In de 30ste minuut is het toch raak als Tommy Gemmel Celtic met een afstandsschot op een 1-0 voorsprong brengt. De scheidsrechter belemmert het uitzicht van Pieters Graafland, maar de goal wordt toch goedgekeurd. Al na 5 minuten staat het gelijk, als Celtic een bal van Hasil niet weet weg te krijgen. De bal gaat van het hoofd van de ene Feyenoorder naar de andere, waarna Rinus Israël de bal in het doel kopt.

In de 2e helft scoren beide teams niet, al had Feyenoord, gezien het spelbeeld, de wedstrijd dan al moeten beslissen. De Rotterdammers zijn sterker en creëren meer kansen. In de eerste verlenging krijgt geen van de teams de bal in het net. Wel komt Feyenoord met de schrik aan het begin van die eerste verlenging vrij, als door een fout John Hughes van Celtic kan doorbreken en de Feyenoordverdediging de bal ternauwernood uit het doel weet te houden. Aan het einde van de 2e verlenging valt de beslissing, waarbij de aanvoerder en verdediger van Celtic, Billy McNeil in de fout gaat. Hij misrekent een lange bal richting het doel van Celtic en probeert de bal met zijn handen weg te stompen. Voordat de scheidsrechter de kans krijgt om voor een penalty wegens hands te fluiten, tikt Kindvall de bal over doelman Williams en staat het 2-1 voor Feyenoord. Feyenoord speelt de resterende tijd vol en wint als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1. Het is het grootste succes uit de geschiedenis van Feyenoord.

Ove Kindvall scoort het tweede en beslissende doelpunt.

De volgende dag is het groot feest op de Coolsingel, als supporters de Feyenoorders als ware helden onthalen. Meer dan 100.000 mensen juichen en feesten en zingen het Feyenoordlied als de spelers op het balkon van het stadhuis verschijnen. Ernst Happel gaat op de schouders. Veel supporters gaan met de Cup met de grote oren op de foto.

Huldiging Europa Cup 1 Feyenoord

Huldiging Feyenoord op de Coolsingel.

Coen Moulijn

Coen Moulijn drinkt champagne uit de Europa Cup.

In augustus en september van 1970 speelt Feyenoord om de Wereldbeker voetbal voor clubteams. De tegenstander is het Argentijnse Estudiantes de la Plata, dat de Copa Libertadores heeft gewonnen, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Europa Cup. In Argentinië blijft het 2-2 door doelpunten van de Feyenoorders Kindvall en Van Hanegem. Op eigen grond in de Kuip weet Feyenoord te winnen door een schot van Joop van Daele. Daarmee is Feyenoord niet alleen de eerste club die de Europa Cup 1 weet te winnen maar ook de Wereldbeker in ontvangst mag nemen.

Rinus Israël en Theo Laseroms tonen de wereldbeker aan het Rotterdamse publiek.

De betekenis van de winst van Feyenoord van de Europa Cup 1 en van de Wereldbeker is groot. De successen van de Rotterdammers markeren het begin van de grote internationale successen van het Nederlandse voetbal in de jaren 70 en daarna.

(Bron: Ad.nl, 101voetbalmomenten.nl, sportgeschiedenis.nl, Wikipedia, ANP)

Geef een reactie