Willem van Hanegem

Feyenoord-icoon Willem van Hanegem viert 75e verjaardag

Eén van de grootste Nederlandse voetballers aller tijden, Willem van Hanegem, viert op 20 februari 2019 zijn 75e verjaardag. Een heuglijk feit dat wij vieren met een terugblik op een aantal mijlpalen uit zijn carrière. 

Tijd bij Feyenoord

Willem van Hanegem wordt in 1944 geboren in het Zeeuwse Berskens en groeit op in Utrecht. Hij begint al jong met voetballen en in 1968 voegt hij zich bij de selectie van Feyenoord, één van de grootste profclubs van Nederland. Op de foto hieronder ziet u hem in in actie (links) tijdens de wedstrijd Feyenoord – FC Twente. Uiteindelijk zal Van Hanegem uitgroeien tot één van de clubiconen van de Rotterdamse club.

Bij het Nederlands Elftal

In hetzelfde jaar dat hij zijn debuut maakt bij Feyenoord, doet hij dit ook in het Nederlands Elftal. Zijn eerste wedstrijd als international is er een tegen Schotland. Leuk detail: De KNVB heeft in eerste instantie nogal moeite met goed schrijven van zijn naam, waardoor hij 3 interlands lang door het leven gaat als Willem Hanegem. Van Hanegem speelt met het Nederlands Elftal een aantal wedstrijden die voetballiefhebbers niet snel zullen vergeten. Zo maakt hij deel uit van de WK-selectie van 1974 en speelt hij de finale tegen West-Duitsland. Deze wedstrijd wordt helaas verloren.

Willem van Hanegem in 1968, het jaar waarin hij voor het eerst uitkomt voor Oranje.

Van Hanegem in duel met de Duitser Schwatzenbeck tijdens de WK-finale van 1974.

Europacup I

Van Hanegem wint tijdens zijn carrière als voetballer en trainer veel prijzen. Zo wint hij in zijn eerste seizoen bij Feyenoord de KNVB-beker en heeft hij in 1970 een groot aandeel in de winst van de Europacup I. Op de foto hieronder ziet u hem tijdens de finale tegen het Schotse Celtic. Vermoedelijk heeft hij net een kopactie gemaakt. Door de Europacup I te winnen, schrijft Feyenoord geschiedenis. Nooit eerder lukt het een Nederlandse club om deze prijs in de wacht te slepen.

Afscheidswedstrijd

In 1983 neemt Willem van Hanegem afscheid als voetballer. Dit doet hij in de Rotterdamse Kuip tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen Feyenoord en het Nederlands WK-elftal uit 1974. Het is 1 groot feest. André Hazes komt zingen en Van Hanegem wordt op handen gedragen door zijn collega’s

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Na het voetbal

Van Hanegem stopt dan wel in 1983, maar helemaal de voetbalschoenen aan de wilgen hangen doet hij nooit. Hij wordt trainer en wordt samen met Feyenoord in het seizoen 1992-1993 landskampioen.

De selectie van Feyenoord tijdens het seizoen 1992-1993. van Hanegem zit op de onderste rij als 3e van rechts.

(Bron: ANP, NOS, Voetbal International)

Geef een reactie