Zwolle heeft een primeur: een fietspad van plastic

In Zwolle wordt dinsdag 11 september 2018 een nieuwe fietspad onthuld. Op zichzelf niets bijzonders zou u zeggen, een nieuw fietspad. Maar dit is niet zomaar een fietspad, het is gemaakt van hergebruikt plastic. Volgens de makers is de zogeheten PlasticRoad uniek en nog nergens ter wereld te vinden. 

Losse elementen

Het 30 meter lange fietspad ligt aan de Deventerstraatweg in Zwolle. Het bestaat uit losse elementen die vooraf zijn gemaakt. Onder het wegdek zit  een holle ruimte voor kabels en leidingen. Alle losse elementen worden op locatie in elkaar gezet. Wegenbouwer KWS, oliemaatschappij Total en de Zwolse buizenmaker Wavin willen kijken of deze techniek haalbaar is.

Er volgen er meer

Als het aan de makers ligt volgen er meer fietspaden zoals deze. Een 2e staat er sowieso gepland en komt in Giethoorn. Dat hebben de initiatiefnemers dinsdag 11 september bekend gemaakt. Het wordt in november van dit jaar aangelegd.

SolarRoad

Duurzame initiatieven zijn niet onbekend. Zo is in Krommenie 4 jaar geleden de SolarRoad aangelegd. Een fietspad aangelegd van zonnepanelen. Deze fietspaden zijn inmiddels verder uitgerold en ook te vinden in Haaksbergen en in het Groningse Blauwestad.

(Bron: ANP)

Geef een reactie