elektrische fiets

Zo maakt u de elektrische fiets klaar voor de lente

De lente is een heerlijk fietsseizoen. Het rijdt nog fijner als uw (elektrische)fiets in goede conditie verkeert. Hoe u ervoor zorgt dat die van u helemaal lenteklaar is? Deze tips kunnen helpen.

Accu controleren

Heeft u uw elektrische fiets de afgelopen maanden weinig gebruikt? Controleer dan de capaciteit van de accu. Kou zorgt ervoor dat accu’s minder goed werken en het kan er zelfs voor zorgen dat accu’s diep ontladen, weet de ANWB. Dat betekent dat de accu te lang in een koude omgeving is geweest, waardoor deze volledig leeg is getrokken en niet meer opgeladen kan worden. Een nieuwe accu is dan de enige remedie.

U kunt thuis testen of de accu nog oplaadt. Tijdens een rondje rijden kunt u vervolgens de capaciteit testen. Als u twijfelt over de kwaliteit van uw accu, kunt u altijd aankloppen bij een fietsspeciaalzaak.

fietsaccu
Lees ook: Tips om de conditie van uw fietsaccu te verbeteren en de levensduur te verlengen

Zadel verstellen

Sommige mensen zetten hun zadel lager in de winter, zodat zij bijvoorbeeld bij gladheid sneller met de voeten bij de grond zijn. In de lente is het doorgaans niet glad, waardoor uw het zadel weer op normale hoogte kan zetten. Dat verbetert de fietshouding.

Pomp de banden goed op

Niemand gaat natuurlijk de weg op met zachte banden, maar in koudere periodes laten sommigen er wat lucht uitlopen. Dat geeft iets meer grip. In de lente is het goed om de banden weer op spanning te brengen. Dat fiets niet alleen fijner, maar is ook beter voor de banden.

e-bike
Lees ook: Waarom bestaan er zoveel verschillende accu’s voor de elektrische fiets?

Smeer de ketting

Staat uw fiets veel buiten, of is het erg koud (geweest) in uw schuur? Dan kan de fietsketting wel wat extra aandacht gebruiken. Dit geldt ook voor fietskettingen die veilig zijn opgeborgen in een kettingkast. U kunt ervoor kiezen om de ketting zelf te smeren met reguliere kettingolie, maar als u dit niet ziet zitten kan de fietsenmaker dit ook voor u doen.

Smeer de scharnieren

Als u toch bezig bent met het smeren van de ketting, kunt u meteen ook eventueel piepende scharnieren van een drupje olie voorzien. Zo blijft de fiets wendbaar en daardoor veilig.

Reinig het frame

Als u niet alleen veilig, maar ook piekfijn rond wil rijden, is het reinigen van het frame een goed idee. Dit kan gewoon met een lauw sopje en een doek. Zet de elektrische fiets niet op de kop als u dit doet, want dan beschadigt u mogelijk het display.

De fietsenmaker weet meer

Er zijn nog veel meer onderdelen van de fiets die de moeite waard zijn om te controleren na een koude periode. Denk aan de remmen en de trapas. Als u verstand heeft van fietsen kunt u dit zelf nakijken, maar u kunt de fiets ook naar de fietsenmaker brengen voor een onderhoudsbeurt.

(Bron: Stella, ANWB, archief. Foto: INTREEGUE Photography / Shutterstock.com)

Geef een reactie

Reactie

    Riny6 says:

    Ik leg mijn fiets accu in de winter altijd binnen bij de verwarming aan de acculader Accu is al 15 jaar oud van gazelle Ezsuglaider