fietsband plakken

Fietsband plakken? Voorkom deze veelgemaakte fouten

Een lekke fietsband is haast onoverkomelijk. Gelukkig is het vaak niet direct nodig om er mee naar de fietsenmaker te gaan. Een band plakken is namelijk een klusje dat veel mensen prima zelf kunnen. Maar zorg dan wel dat u deze veelvoorkomende fouten niet maakt. 

Geen reparatiesetje in huis

Om uw band te kunnen plakken heeft u het juiste gereedschap nodig. Daarom is het handig om altijd een compleet reparatiesetje in huis te hebben. Zo’n set is compleet wanneer er bandenlichters, een tube lijm (solutie), plakkertjes, een ventielslang, een bandenknecht en schuurpapier inzit. In sommige reparatiesetjes zitten soms ook zelfklevende plakkers, in dat geval is de tube lijm niet nodig. Controleer ook altijd even de houdbaarheidsdatum van de solutie. Deze verliest na een half jaar namelijk zijn plakkracht, niet handig wanneer u een band moet plakken.

Het ventiel niet controleren

Controleer voordat u daadwerkelijk begint met plakken altijd even het ventiel. In sommige gevallen is dit namelijk losgedraaid of kapot en is er verder niets mis met de band zelf. Wanneer dit het geval is bespaart u uzelf een hoop bandenplakmoeite.

Band plakken in de kou

Iets waar u misschien niet meteen aan denkt is de buitentemperatuur wanneer u uw band gaat plakken. Toch is het belangrijk om ook hier rekening mee te houden. Wanneer het buiten minder dan 10 graden is werkt de bandenplaklijm minder goed, waardoor u uw band niet goed kan plakken.

Buitenband niet controleren

Controleer voor u begint met plakken ook altijd of er een scherp voorwerp in de buitenband zit. Voorwerpen zoals een stukje glas, een doorn of een scherp steentje blijven namelijk weleens in de buitenband steken. Wanneer u uw binnenband dan plakt en de buitenband er vervolgens weer omheen legt, is uw band zo weer lek. Controleren op scherpe voorwerpen kunt u het best doen door een handschoen aan te trekken en met uw vinger voorzichtig langs de binnenkant van de buitenband te gaan. Steekt er iets uit? Dan kunt u dit er uithalen zonder dat er iets in de band achterblijft.

Te snel stoppen met zoeken naar gaatjes

Wanneer het echte werk gaat beginnen, het zoeken van een gaatje, is het zaak om niet direct te stoppen met zoeken als u 1 gaatje heeft gevonden. Het kan namelijk maar zo zijn dat er meerdere gaatjes in uw band zitten. Dan is het wel zo handig om deze allemaal in 1 keer te plakken.

De verkeerde materialen gebruiken

Wilt u een band plakken, maar heeft u geen bandenplaklijm of solutie in huis? Kies er dan niet voor om uw band met een andere soort lijm of tape te plakken. Secondelijm of duct tape lijken misschien goede vervangers, maar zijn voor een lekke band toch echt niet geschikt. Ook speciale bandenplakspray kunt u beter links laten liggen. Deze spray die ook wel pechspray wordt genoemd is misschien wel een tijdelijke oplossing, maar zorgt er uiteindelijk voor dat uw band verstopt raakt. Hierdoor zult u uw binnenband volledig moeten vervangen.

Meer weten over het plakken van uw fietsband? Bekijk dan onderstaande video.

Lees ook: Deel 1: Band plakken

(Bron: InShared, archief)

Geef een reactie