Duur 01:31
Gepubliceerd op 30 juli 2018

We zijn er Bijna!: van Preci naar Giulianova

Er is een wielerwedstrijd gaande en het parcours ligt precies op de route van de kampeergroep. Het is dus oppassen geblazen, want de 12.000 fietsers trekken zich minder van de caravanrijders aan dan andersom. De reis gaat naar een camping vlakbij Norcia en daarna naar Giulianova in het prachtige Umbrië. 

Aardbevingsgebied

De reis gaat de bergen in naar een camping vlakbij Norcia, een gemeente in de provincie Perugia midden in Umbrië. Het is niet groot en beroemd om zijn hammen en truffellekkernijen, maar is in het verleden vaak getroffen door aardbevingen. Begin 1700 wordt het dorp getroffen, samen met Spoleto en Rieti door een enorme aardbeving die grote delen verwoest. Behalve verwoesting van de gebouwen en huizen zijn er bijna 10.000 doden te betreuren. Maar nog niet zo lang geleden, in 2016, wordt de regio weer getroffen door een aardbeving. Na 2 heftige schokken waarvan de laatste 6,5 op de schaal van Richter is de schade aan het historisch centrum enorm. Onder andere de kathedraal wordt hierbij verwoest. Nog altijd is de schade van de aardbeving zichtbaar. Martine spreekt in het filmpje een van de bewoonsters die al meer dan een jaar in een tijdelijke opvang woont, omdat haar huis is verwoest.

Spoleto

De volgende dag gaat de groep op excursie naar Spoleto. Een stad met ruim 38.000 inwoners op ongeveer 40 minuten rijden van Norcia vandaan. Zoals zoveel Italiaanse steden kent ook Spoleto een rijke geschiedenis die ver terug gaat naar de Romeinse periode. In de stad staat de basiliek van San Salvatore. De basiliek is grotendeels gerenoveerd. Bij de renovatie zijn veel oude materialen hergebruikt, zogeheten spolia. De basiliek staat sinds 2011 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het bekendste monument van Spoleto is het aquaduct, Ponte delle Torri. Het monument stamt uit de 14e eeuw en is 230 meter lang en 8o meter. Het zorgt er lange tijd voor dat het water vanuit de bergen naar de stad wordt gebracht. Er kon tot 2016 over gelopen worden, maar door de aardbeving is dit niet meer veilig.

PontedelTorri

Heilige Agatha

Heilige AgathaUmbrië wordt ook wel La Terra dei Santi genoemd, het land van de heiligen. De bekendste is Franciscus van Assisie, maar hij is niet de enige. Een andere belangrijke heilige is de Heilige Agatha, ook wel Agatha van Sicilië. Deze heilige staat in een klein kerkje en naast haar staat een kind met op een bordje 2 afgesneden borsten. Achter dit beeld zit een bijzonder verhaal. In de video vertelt Willy het verhaal achter deze bijzondere heilige.

Giulianova en Teramo

De reis gaat verder langs de Adriatische kust. De volgende bestemming is een strandcamping in de buurt van Giulianova. De stad is verdeeld. In de heuvels ligt het historische centrum, de Paese, en aan het strand het Lido, het nieuwere gedeelte. En daar staat de stad ook om bekend, om zijn mooie stranden. Het is een geliefd zomerverblijf voor de Italianen zelf, maar ook bij buitenlandse toeristen. Een van de bezienswaardigheden is de kerk van Santa Maria a Mare. Voor de kampeergroep is het een dag om vrij in te vullen. Er gaat een groepje naar een kledingmarkt in de buurt van de camping en een aantal blijven op de camping. Joke en Ernst bezoeken de stad Teramo een kilometer of 20 van de camping. Ze bezoeken de kathedraal San Berardo en het Romeinse amfitheater en het Romeinse theater. In het filmpje vertellen ze waar hun liefde voor oudheden vandaan komt.

De reis wordt dit jaar begeleid door Lut en Willy en assistent begeleiders Nelly en Ries. In een video stellen zij zich voor. De route en reisverhalen van de reis door Midden- en Zuid-Italië, en ook eerdere reizen, zijn te volgen op onze site!

Aflevering 1 van We zijn er Bijna! is te te zien op maandag 30 juli 2018 om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer