Duur 02:56
Gepubliceerd op 13 augustus 2018

Terugblik We zijn er Bijna!: Monopoli

Door het coronavirus is er in 2020 geen nieuwe reis van We zijn er Bijna! Maar gelukkig hebben we de verhalen en beelden van eerdere reizen nog. Daarom nemen we u de komende weken mee op MAX Vandaag langs een aantal hoogtepunten van het programma. Zoals de reis in 2018 die start in Bologna en via de Adriatische kust voert naar Puglia, de meest zuidelijke punt in de hak van de Italiaanse laars.

Nadat plaatsen als Preci, Opi en Vieste zijn aangedaan, is de volgende stop van de reis door Midden- en Zuid-Italië, Monopoli. Hoewel de stad bekend staat om zijn prachtige stranden, wordt het nog niet overspoeld door toeristen. De Cattedrale Maria Santissima della Madia is het stralende middelpunt van het historische centrum en speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Monopoli.

Cattedrale Maria Santissima della Madia

Rond de kathedraal bestaan vele verhalen, maar de bekendste is wel dat de bouw van de kathedraal rond 1100 is begonnen, maar stokte door gebrek aan materiaal. Maar liefst 10 jaar ligt de bouw stil, maar exact dan ontvangt de bisschop een boodschap in zijn dromen. Er zij een geschenk voor hem arriveren in de haven van Monopoli. In de haven treft de bisschop een vlot aan met de beeltenis van Madonna en haar kind. De balken zijn gebruikt door de dakconstructie en de beeltenis is bevestigd aan de toren. Sindsdien is Madonna della Madia de beschermheilige van Monopoli. Het verhaal is opgetekend door Michelangelo op panelen en te bekijken in de kathedraal.

Een reis vol herinneringen

De reis roept bij veel van de deelnemers mooie herinneringen op. Zo ook bij Nele en Fred. Zij vertellen in de video bovenaan de pagina over de prachtige, maar ook spannende, vakanties die zij vroeger met de kinderen hebben beleefd in Italië.

De herhaling van We zijn er Bijna! door de Balkan is wekelijks te zien van zaterdag 18 juli tot en met 22 augustus 2020 om 19.05 uur op NPO 1.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer