Duur 02:25
Gepubliceerd op 6 augustus 2018

We zijn er Bijna!: van Opi naar Vieste

De volgende bestemming van de kampeerders van We zijn er Bijna! is Opi, midden in de Abruzzen. Het wordt een prachtige route door de bergen. Daarna trekt de groep verder langs de Adriatische kust naar Vieste. Maar voor het zover is wordt er eerst nog een bezoek gebracht aan Ascoli Piceno, waar de kampeerders zich mee laten voeren door deze typische Italiaanse stad. 

Voor de reis verder gaat is er eerst nog een buffet en borrel op de camping in Giulianova. Martine vraagt Willy toch nog maar weer eens hoe het als Vlaming is om met een Nederlandse groep op reis te zijn. Bekijk de video bovenaan de pagina.

Ascoli Piceno

De plaats Ascoli Piceno mag zich met ruim 50.000 inwoners best een behoorlijke stad noemen. Ook in deze stad hebben de Romeinen een grote rol gespeeld en dat is te zien. De naam Piceno verwijst naar Piceni, een stam die in de eerste eeuw aan de Romeinen onderwerp was. De Piceni waren de eerste bewoners van deze regio en dat is ook door de stad heen nog te zien. De groep bezoekt de kathedraal en dwaalt met een gids door de smalle straten van de stad. De gids noemt de wandeling een ‘emotionele beleving’, waarmee hij de groep eigenlijk uitnodigt om zich mee te laten voeren in de sfeer van deze typische Italiaanse stad.

Ascoli Piceno

Zwavelbad

Irene en Jaap besteden de vrije dag heel anders. Zij gaan naar een zwavelbad in het nabij gelegen Norcia. Ze hebben goede ervaringen met zwavelbaden. Volgens Irene zijn ze heilzaam! Bekijk de video bovenaan de pagina.

Monte Cassino

De groep bezoekt Monte Cassino, een klooster hoog boven op een berg in de Abruzzen. Vanuit dit klooster weten de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog de Geallieerde troepen tegen te houden. Het klooster heeft een militair strategisch belangrijke functie: vanaf het klooster kan elke beweging in het dal in de gaten worden gehouden. Uiteindelijk hebben de Geallieerden de plek veroverd ten koste van vele mensenlevens. Het zijn Poolse soldaten die een doorbraak weten te forceren. Om hen te eren is er aan de voet van het klooster een Poolse militaire erebegraafplaats. De groep is er stil van.

Vieste

De reis gaat verder naar het zuiden en komt uit in Vieste. Vieste is oorspronkelijk Grieks en ligt op de meest oostelijke punt van het schiereiland Gargano. Het uitzicht vanuit de oude stad is adembenemend, want het ligt op rots en biedt uitzicht over de Adriatische zee. Het oude centrum is goed bewaard gebleven en heeft veel smalle straatjes en kleine pleinen. De huizen zijn dicht op elkaar gebouwd en zijn vaak alleen bereikbaar door trapjes. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn, behalve de stad zelf, het klooster San Francesco, Castello Svevo Aragonese en de kathedraal Santa Maria Merino. Daarnaast is het ook een echte badplaats, zelfs de belangrijkste van het schiereiland Gargano. Net ten zuiden van het centrum is een grote baai met brede zandstranden. En wie van lekker eten houdt komt ook helemaal aan zijn trekken. Want vanaf de rotspilaar de Pizzomunno loopt een kilometerslange boulevard met talloze restaurants en hotels.

Vieste

De reis wordt dit jaar begeleid door Lut en Willy en assistent begeleiders Nelly en Ries. In een video stellen zij zich voor. De route en reisverhalen van de reis door Midden- en Zuid-Italië zijn te volgen op onze site!

Aflevering 3 van We zijn er Bijna! is te te zien op maandag 6 augustus 2018 om 21.30 uur op NPO 1. 

Geef een reactie

Reacties (2)

    Loeske says:

    Ik geniet van (al ) jullie programma ,s ook van “ wij zijn er bijna “ maar ik mis in dat programma toch bepaalde diepgang , alleen maar vragen wat je eet en wat je nu aan het doen bent vind ik te oppervlakkig . Er zijn toch interessantere vragen te stellen ?het is toch leuk om te horen wat deze mensen gedaan hebben in hun leven , qua werk bv ? Ook is het jammer dat er geen leeftijden meer bij staan want je mag toch trots zijn dat als je wat ouder bent dit soort reizen maakt . En als je niet wilt dat in beeld word gebracht dan ga je maar niet mee , nogmaals jullie zijn top met al jullie programma,s ! Groetjes Loeske

    Brompot says:

    Een heerlijk programma waarbij je zorgenloos meekabbelt op het dagelijkse ritme van de vakantievierende deelnemers. Het gaat eigenlijk helemaal nergens over en dat maakt het zo leuk. Ook op een geweldige manier aan elkaar gebreid door Martine. Laat die vakantie nog maar een paar maanden voortduren. Het is voor ons een bron van inspiratie….

Bekijk ook

Meer