Voor deze pelgrimstochten hoeft u niet naar het buitenland
Publicatiedatum: 9 februari 2025
Bij een pelgrimstocht denken veel mensen vaak aan de bekende route naar Santiago de Compostella in Spanje. Maar ook in Nederland hebben we mooie pelgrimsroutes waarop u al wandelend kunt bezinnen en genieten. In dit artikel geven we een paar tips.
Een pelgrimstocht is van oorsprong een reis naar een religieuze plaats
Een pelgrimstocht (ook wel bedevaart genoemd) is van oorsprong een tocht naar een plek die een bijzondere betekenis heeft binnen een religie, zoals een heilige plaats. Denk bijvoorbeeld aan de populaire route naar bedevaartsoord Santiago de Compostella in Spanje of de Hadj naar Mekka.
Maar steeds vaker heeft pelgrimeren ook een niet-religieuze betekenis. Bijvoorbeeld doordat u even tot uzelf wilt komen of omdat u het gewoon prettig vindt om een lang stuk te wandelen. Wat de reden ook is: met deze pelgrimspaden kunt u uw hart ophalen in eigen land. We beginnen met de langste en eindigen met de kortste.
Het Pelgrimspad (456 kilometer, begint in Amsterdam)
Het Pelgrimspad is maar liefst 456 kilometer lang. Het pad is opgesplitst in 2 delen. Het eerste deel van de tocht begint in Amsterdam en eindigt in Den Bosch. Het tweede deel van de tocht start bij de Oisterwijkse vennen en stopt in het Belgische Visé, net onder de grens met Nederland. Onderweg komt u veel kerken en kapellen tegen.
St. Odulphuspad (260 kilometer, Friesland)
Het St. Odulphuspad in Friesland is een pelgrimstocht met verschillende begin- en eindpunten. Het pad is vernoemd naar de zendeling Odulphus die in de 9e eeuw vanuit Noord-Brabant naar het noorden trok om inwoners te bekeren tot het christendom. Volgelingen van Odulphus stichtten vervolgens kloosters in het noorden en de monniken in deze kloosters legden dijken aan. Hiermee drukten zij een belangrijk stempel op het landschap waar u met deze route doorheen loopt.
Het Jacobspad (200 kilometer, begint in Uithuizen)
Het Jacobspad begint bij het Jacobusmonument in het Groningse Uithuizen en eindigt in het Overijsselse Hasselt. Sint Jacob, of Sint Jakobus, was 1 van de 12 apostelen van Jezus. De route gaat door het landschap van de provincies Groningen en Drenthe, van weidse polders tot bosrijke natuurgebieden en ook langs kerken en andere bezienswaardigheden. Deze route kan ook de eerste stap zijn om verder te wandelen naar Santiago de Compostella. De route is gemarkeerd met bordjes met daarop de kenmerkende Jacobsschelp.

De kenmerkende Jacobsschelp
Peerkepad (160 kilometer, begint in het Limburgse Wittem)
Het Peerkepad is bedoeld ter nagedachtenis aan pater Peerke Donders. Deze pelgrimstocht is in totaal 160 kilometer lang en begint in het Limburgse dorp Wittem en eindigt in Tilburg. U wandelt tijdens de route onder andere door de Maasvallei, langs de Geul en de Brabantse Kempen. Dit pad is verder verdeeld in 7 delen van 14 tot 30 kilometer.
Gelukkigerwijspad (125 kilometer, begint in Amersfoort)
Het Gelukkigerwijspad is 125 kilometer lang en begint en eindigt in Amersfoort, in de 15e eeuw een beroemde pelgrimsstad. Via Doorn, Rhenen, Wijk bij Duurstede en Utrecht wandelt u vervolgens weer terug naar de startplaats. Onderweg zijn er speciale punten waar u een geschreven boodschap kunt achterlaten voor andere wandelaars.
Het Ziltepad (nog in afronding, begint in Noord-Holland)
Dit pad langs de kustlijn, van Den Helder naar het oosten van Groningen, is in 2023 geopend als proef en nog in ontwikkeling. De route gaat Het Ziltepad heten en hierbij loopt u uiteindelijk langs 22 oude kerken. Het pad moet in 2027 afgerond zijn.
(Bron: Wandel, Flow Magazine, Libelle, Nederlands Dagblad. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er is sinds een paar jaar ook de camino brabant. Een wandel- en fietspad van bijna 300 km in brabant
Een hele mooie en niet te lange pelgrimstocht is de Walk of Wisdom. Deze bekroonde tocht van 147 km gaat door het fraaie en afwisselende gebied rondom Nijmegen. De tocht begint bij de Stevenskerk in het hart van Nijmegen en hier kom je dus ook weer terug. Ik heb de tocht in 7 dagen in mijn uppie gelopen bij wijze van alternatief voor de lange en inmiddels erg druk belopen route naar Santiago de Compostela.
Buiten kijf, om er twee te noemen, Camino Brabant & walk of Wisdom, prima wandelingen. Met als grote voordeel, start van de wandeling is, voor mij althans, nagenoeg om de hoek. Uitbreiding van aantal wandelroutes in Nederland is een mooi initiatief.
Camino de Santiago is meer: saamhorigheid onderweg, een duur van twee weken of (veel) langer, veelal tijdelijk gescheiden van je naasten…dat doet iets met je !
In je keuze uit deze Camino’s zijn er buiten het hoog seizoen echt wel rustige tochten te vinden. Mensen keren terug met inspirerende verhalen.