wintersportgebieden

Voor derde jaar op rij slechte sneeuw in wintersportgebieden

Wintersporters die tijdens de kerstvakantie richting de wintersportgebieden gaan, zullen het opnieuw moeten doen met matige sneeuw. Sinds 2011 is de hoeveelheid sneeuw dramatisch achteruit gegaan in skigebieden in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië.

Veel minder sneeuw

Uit onderzoek van Weeronline blijkt dat de hoeveelheid sneeuw op de top in de skiresorts in deze landen gemiddeld van circa 100 centimeter in 2011 naar 34 centimeter vorig jaar gedaald is. In de dalen zakten de hoeveelheden in die periode van zo’n 50 naar 10 centimeter. In Oostenrijk en Italië is er een aantal plekken waar wel genoeg sneeuw ligt.

Kunstsneeuw

De oorzaak is tweeledig. Hogedrukgebieden voorkwamen de afgelopen jaren dat in december een flink pak sneeuw viel in de Alpen. Daarnaast speelt het opwarmen van het klimaat een rol. Vorig jaar was het zo warm in de Alpen dat sneeuwkanonnen de lagere skigebieden niet van kunstsneeuw konden voorzien. Dit jaar kunnen ze dat wel doordat de temperatuur rond het vriespunt ligt. Een pak natuursneeuw wordt echter niet verwacht. In hoger gelegen gebieden ligt misschien nog wel wat novembersneeuw die door lage temperaturen blijft liggen.

Files

Ondanks de teleurstellende hoeveelheid sneeuw op de pistes, verwacht de ANWB veel verkeer op de weg richting de skigebieden. Vooral vrijdag 23 december 2016 en zaterdag 24 december 2016 kunnen er files staan. De vakanties gaan dan van start in Nederland, Duitsland en Frankrijk. De grootste knelpunten liggen in Zuid-Duitsland en rond de Franse Alpen. De ANWB adviseert mensen vroeg van huis te gaan. Als u pas rond 14.00 uur bij de knelpunten bent, dan vermijdt u de ergste drukte.

(Bron; ANP, NOS)

Geef een reactie