vluchttijden

Vluchttijden op het laatst wijzigen bij een pakketreis, mag dat?

Bij het boeken van een reis spelen verschillende factoren een belangrijk rol. De bestemming, de accommodatie en in veel gevallen ook de vlucht, en dan met name de vluchttijden. Die tijden zijn bijvoorbeeld belangrijk voor het vervoer naar het vliegveld. Maar vooral in het hoogseizoen gebeurt het nogal eens dat deze tijden vlak voor vertrek worden aangepast waardoor u ineens midden in de nacht vertrekt. De vraag is, mag dit zomaar? 

Chartervluchten versus lijnvluchten

Het antwoord op deze vraag is volgens MAX Ombudsman Jeanine Janssen kort: “ja dat mag”. Vluchten binnen een pakketreis heten chartervluchten. De tijden van chartervluchten zijn bijna altijd onder voorbehoud, in tegenstelling tot lijnvluchten. Lijnvluchten staan op zichzelf en vliegen volgens een vast schema. Overigens moet dit voorbehoud wel op de site bij de boeking staan of vermeld worden als u de reis boekt bij een reisbureau.

Slots

De reden waarom vluchten op het laatst kunnen wijzigen heeft te maken met de ‘slots’, de tijd waarop een luchtvaartmaatschappij opstijgt, van het vliegveld. Deze slots vraagt de maatschappij aan, maar zijn op het moment van boeken nog niet helemaal zeker. Een vluchttijd kan 5 dagen voor vertrek nog veranderen. De tijd mag veranderen, maar moet wel op dezelfde dag zijn. Mocht de vluchttijd dusdanig wijzigen dat u op een heel andere dag vliegt, dan kunt u een vergoeding eisen van de reisorganisatie. Voor een vergoeding door vertraging moet u bij de luchtvaartmaatschappij zijn.

Reisdag is vakantiedag

In de reiswereld is de reisdag ook een vakantiedag. Dus boekt u een 8-daagse reis, dan is dag 1 en dag 8 een reisdag, maar ook een vakantiedag. Het meest populair zijn de vroege vluchten tussen 09.00 en 11.00 uur. Dus ook al boekt u die vlucht, dan is de kans dat u die krijgt erg klein. Zo kan het dus wel gebeuren dat u gevoelsmatig korter op vakantie bent, omdat u op dag 1 laat reist en op dag 8 vroeg terug gaat.

Wilt u echt zekerheid boek dan een lijnvlucht. Deze tijden staan vast, dan weet u exact waar u aan toe bent. Zeker als u voor een stedentrip gaat, dan kunt u het maximale uit uw reis halen. Volgens Jeanine moeten reisorganisaties deze voorwaarden beter kenbaar maken zodat de consument niet voor verrassingen komt te staan.

Dit onderwerp is besproken in Groeten van MAX op maandag 13 augustus 2018.

Stel uw vraag aan Jeanine Janssen

U kunt van maandag 13 augustus tot donderdag 16 augustus 2018 10.00 uur uw vragen stellen aan Ombudsman Jeanine Janssen over reizen. Na donderdag 16 augustus 10.00 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een antwoord

Reacties (21)

  Janvandegraaf de Grasf says:

  Dat boeken bij Transavia en op het laatst niet kunnen betalen is geen uitzondering maar regel. Wij maken dat regelmatig mee. De nieuwe prijs is dan inderdaad hoger. Wat ook bijzonder is dat de boeking van 1 persoon goedkoper is dan wanneer je gelijk voor twee personen boekt . Dan is de prijs per persoon duurder. Transavia geeft op zijn site ook aan dat de definitieve prijs pad bekend is op het moment van betalen.
  Het is voor de consument dus zaak om goed te puzzelen en alert te zijn.

   MAX Ombudsman says:

   Beste Jan van de Graaf,

   Ik zou graag van u willen horen hoe dat in uw situatie is gegaan met boeken en vervolgens vastlopen in de site.
   Zou u misschien ons spreekuur willen bellen op 035-6775511 tussen 10.00 en 12.00? U kunt daar aangeven dat ik gevraagd heb om gegevens. Wordt u liever gebeld, dan hoor ik dat graag.

   Met vriendelijke groet,
   Jeanine Janssen

  Eline05 says:

  Beste Mevrouw Janssen,
  Ik heb een vraag naar aanleiding van onze vlucht op donderdag 09 augustus. Door de storm in Nederland waren wij vanuit Heathrow vertraagd. Hierdoor zijn we niet om 2155 geland maar 2318. Bij het aanzetten van de telefoon werd duidelijk dat een koffer niet mee was gevlogen en dat we nog moesten uitzoeken welke van de twee dit was. Maar het grootste probleem was dat de laatste trein naar Eindhoven al was vertrokken waardoor wij niet thuis konden komen. Het personeel in het vliegtuig heeft aangegeven dat we dit met het grond personeel moesten bespreken en dat een taxi vergoed zou worden. Maar eenmaal door de douane heen werd duidelijk dat er om half 12 geen grondpersoneel meer aanwezig was. Van geen enkele vliegtuig maatschappij. Uit eindelijke hebben we besloten om mijn ouders uit bed te bellen en ons op te laten halen. Want het personeel van Schiphol kon verder niets voor ons betekenen. Wij vonden dit persoonlijk zeer slechte service, ze waren op een makkelijke manier van ons af, we voelde ons echt in de steek gelaten en het heeft ons veel negatieve energie gekost daarom vroegen ons af hoe dit normaal opgelost zou moeten worden.
  Met vriendelijke groeten,
  Eline

   MAX Ombudsman says:

   Beste Eline,

   Bij een vertraging hebt u sowieso recht op hulp en bijstand. Het is de vraag of ze u dit goed genoeg hebben geboden. Los van dit hebben we hier wel te maken met een buitengewone omstandigheid waardoor er geen schadeplicht ontstaat. Dat ontslaat de luchtvaartmaatschappij echter niet de plicht om u goed bij te staan. Maar als er wél grondpersoneel was geweest acht de kans klein dat ze u een vergoeding voor de taxi zouden hebben geboden. Dat zou overigens anders zijn als het geen buitengewone omstandigheid was. Dan zouden ze een gevolgkosten moeten betalen.

   Met vriendelijke groet,
   Jeanine Janssen

  Marries says:

  Hallo,

  Ik heb een vraag.
  Mijn dochter van 16 haar eerste vakantie viel in het water, om 22.30 werd haar vlucht naar Londen geannulleerd zonder opgave van reden.
  Haar zuur verdiende centjes weg.
  Rayanair heeft netjes de kosten van de ticket terug geboekt en voor die nacht een hotel geregeld, maar Londen werd niet meer bereikt.
  Wie is nu verantwoordelijk voor de andere kosten die zijn gemaakt? Een hostel was al geboekt, kaarten voor de trein in Londen waren al betaald, tickets voor een museum in Londen en de treinkaarten van en naar Eindhoven waren doelloos geworden.
  Via de visa creditcard bijna alles geregeld maar die zeggen dat Rayanair hiervoor moet betalen.
  Rayanair zegt dat we al geld hebben gekregen voor een ticket en verder geen vergoeding krijgen voor andere kosten. De reisverzekering zegt ook dat we bij Rayanair moeten aankloppen
  Kunt u ons uitleggen hoe het zit

  Vr gr Marries

   MAX Ombudsman says:

   Beste Marries,

   We gaan het daar in de komende weken in de uitzending nog over hebben.
   In principe zijn de gevolgkosten voor rekening van de luchtvaartmaatschappij. Dat is geregeld in het verdrag van Montreal. Hier worden echter weinig procedures over gevoerd omdat het belang vaak te klein is.
   Ook in het verdrag van Montreal staat als uitsluitingsgrond een onvoorziene omstandigheid. Als Ryanair zich daarop kan beroepen, dan komt ook een claim voor gevolgschade in gevaar.

   Bent u inmiddels erachter of de vlucht is geannuleerd door een onvoorziene omstandigheid? Want naast de gevolgkosten heeft u dochter misschien ook wel recht op compensatie vanuit de verordening die gaat over vertraging en annulering. Daar bestaat een vergoeding voor het tijdverlies dat iemand heeft.

   Met vriendelijke groet,
   Jeanine Janssen

  Ado2018 says:

  Zojuist zagen wij het verhaal over de tickets bij Transavia. Het afbreken van de boeking en vervolgens opnieuw moeten boeken en dan ineens een hogere prijs moeten betalen. Ook wij hebben een dergelijke ervaring met Transavia. Bij het zoeken van een reis naar Malaga gingen wij over tot het boeken van het ticket. Wij hadden alles in het boekingsproces al ingevuld, extra bagage, paspoortgegevens, etc. We hoefden alleen nog te betalen en toen werden we er uitgegooid. Alles wat we hadden ingevuld was weg en de tickets waren ineens duurder. Wij hebben hier ook telefonisch contact over gehad met Transavia. Wij melden dit omdat werd aangenomen dat het om een incident zou gaan en dat is dus niet het geval. Mochten er meer gegevens gewenst zijn, laat het ons weten, die kunnen wij aanleveren. Bij ons ging het om 100 euro meer op twee tickets.

   MAX Ombudsman says:

   Beste Ado,

   We horen graag iets specifieker hoe uw situatie is verlopen. Zou u ons spreekuur willen bellen op 035-6775511 zodat ze daar alles kunnen noteren? Als u liever wilt dat wij u bellen dan hoor ik het graag.

   Met vriendelijke groet,
   Jeanine Janssen

  Bierkrat 1 says:

  Beste mrv.

  wij hebben een (losse)retour vlucht gekocht via vliegwinkel.nl bij Ryanair waarbij op de boekingsbevestiging staat dat we ma 27aug vertrekken en za 01 sept om 20:20 terug vliegen.
  Nu staat op de site van Ryanair dat we in plaats van zaterdag 01 sept vrijdag 12:20 al terug vliegen mag dit zo maar?

  gr:Bierkrat1

   MAX Ombudsman says:

   Beste Bierkrat,

   Dat lijkt een fout te zijn. Er mag geen hele dag verschil in zitten. Ik zou even bellen met vliegwinkel.nl wat er aan de hand is. Mocht u nog verder advies willen dan kunt u het beste even bellen met ons spreekuur op 035-6775511 tussen 10.00 en 12.00.

   Met vriendelijke groet,
   Jeanine Janssen

  Rob18 says:

  Geachte mevrouw Janssen,
  Ook wij hebben te maken gehad met het bij afronden van een Transavia boeking plotseling verhogen van eerder op de website getoonde vluchtprijzen. Aangezien het boeken van de vlucht voor ons noodzakelijk was, hebben wij (in 2017) de hogere prijs afgerekend. Wel ben ik daarna met Transavia per mail in discussie gegaan over dit verschijnsel. Ik heb Transavia erop gewezen dat vanuit juridisch oogpunt kan worden gesteld dat getoonde prijzen realistisch en boekbaar moeten kunnen zijn, omdat er anders naar mijn mening sprake kan zijn van misleiding. Er is immers al tijdens het boekproces naar mijn mening sprake van een pre-contractuele verhouding met gerechtvaardigde verwachtingen, die bij verandering van de prijzen op het laatste moment een doorbreking van die verwachtingen betekent. In ieder geval heeft Transavia mij na enige discussie het teveel betaalde bedrag uit ‘coulance’ aan ons terugbetaald.
  In de uitzending van 13 augustus jl. verbaasde u zich enigszins over het gebruik van de term ‘coulance’. In het normale spraakgebruik kan ik me dat voorstellen, omdat het zou suggereren dat er sprake is van souplesse, hand over het hart strijken etc. In dit soort gevallen moet naar mijn mening meer worden gekeken naar het gebruik van de term ‘coulance’ in juridische zin. Dan betekent het met name een
  ‘uitzondering in de omstandigheden van het geval’. Daarmee voorkomt men dat één geval (casus) precedentwerking heeft en wordt aangewend door anderen om in veel meer gevallen een soortgelijke oplossing te eisen. Door het als een coulance gebaar te benoemen voorkomt men dit. Het is dus in de eerste plaats hier een juridisch argument van Transavia ( en ook veel andere organisaties) om het zo op te lossen. Ik hoop u met mijn ervaring en toelichting van dienst te zijn geweest. Wilt u nog nadere details en/of informatie hierover dan kunt u uiteraard met mij contact opnemen.

   MAX Ombudsman says:

   Beste Rob,

   Dank u voor uw toelichting. Coulance wordt dit seizoen te pas en te onpas gebruikt. Ook op het moment dat mensen gewoon recht op iets hebben.
   U hebt het gelukkig goed op kunnen lossen met Transavia. Ik heb inmiddels meerdere voorbeelden waar dit niet is gelukt. Waar ik eerst dacht dat het een incident was, begin ik daar nu over te twijfelen.
   Dank u voor uw bericht!
   Met vriendelijke groet,
   Jeanine Janssen

  Bierkrat 1 says:

  Beste Jeanine

  Ik had een klein foutje gemaakt het moest vliegtickets.nl zijn i.p.v. vliegwinkel.
  Vliegtickets.nl(kelsy)zou contact opnemen met Ryanair met de vraag waarom wij een dag eerder terug vliegen dan op de boekingsbevestiging staat.
  Ik hou je op de hoogte

  Bierkrat 1 says:

  Beste Jeanine.
  Vliegtickets.nl heeft mij terug gebeld met de mededeling dat Ryanair dat mag doen??
  Ik krijg 3 opties het zo laten dus vrijdag 31 Augustus terug vliegen, of het geld van de tickets terug min de boekingskosten of een andere vlucht boeken en dan in plaats van zaterdag 1 sept terug maandag 3 sept terug maar dat gaat niet lukken in verband dat mijn stiefdochter dan weer naar school moet.
  Lekkere keuze is dat?
  Wat nu??

   MAX Ombudsman says:

   Beste Bierkrat,

   Er zou even gekeken moeten worden wat u precies heeft geboekt met welke voorwaarden erbij. U mag er dus wel kosteloos vanaf blijkbaar. Staat dat in hun voorwaarden? Het is misschien handiger als u even naar ons spreekuur belt op 035-6775511 tussen 10.00 en 12.00.

   Met vriendelijke groet,
   Jeanine Janssen

  Huberta says:

  Beste mevr. Janssen,
  Afgelopen februari hebben we een pakketreis geboekt bij een anvr/sgr aangesloten organisatie naar Engeland en de Kanaaleilanden. De reis was van 22-07-2018 t/m 06-08-2018. We hebben geen annuleringsverzekering, wel een reisverzekering. Door slecht weer/harde wind werd de ferryovertocht van Poole naar Guernsey helaas geannuleerd. Dit kregen we de avond voor vertrek te horen. We zouden 4 nachten op Guernsey verblijven en daarna 4 nachten op Jersey. We moesten dus snel een andere vakantie invulling en 4 andere overnachtingen vinden omdat Guernsey niet door kon gaan. De organisatie heeft ons goed geholpen door een andere overtocht te vinden. Helaas konden we niet meer naar Guernsey, wel (1 dag eerder) naar Jersey. Men heeft het bedrag van de overtocht van Guernsey naar Jersey meteen teruggestort op onze rekening. Het bedrag van de 4 overnachtingen op Guernsey krijgen we niet terug. Dit omdat de organisatie een contract met het hotel op Guernsey heeft waarin staat dat ze 100% moeten betalen, ook als gasten niet komen…..Omdat we 4 andere overnachtingen moesten zoeken, hebben wij nu dus dubbele kosten. Men heeft ons wel een tegemoetkoming in de kosten gegeven van €100,00. Onze vraag: “Is dit door hen correct afgehandeld en dienen we die €100,00 te accepteren? Of is men verplicht om het bedrag voor de 4 nachten (die we niet genoten hebben) aan ons terug te betalen?”
  Onze reisverzekering vergoed niets.

  Alvast dank voor uw antwoord.

   MAX Ombudsman says:

   Beste Huberta,

   Ik proef hier een beroep op overmacht door de harde wind? Waar bent u uiteindelijk verbleven?
   Hier is pas een goed antwoord op te geven als de informatie iets concreter is. Hebt u ze al aangeschreven met uw klachten en is er een reactie terug ontvangen?
   Een reisorganisatie moet u normaal gesproken wel een alternatief bieden als ze van tevoren weten dat ze u niet kunnen bieden wat ze u verkocht hebben. Is daar overleg over geweest?
   U kunt even bellen met ons spreekuur om te overleggen en even alle feiten op een rij te zetten. Tussen 10.00 en 12.00 op 035-6775511.

   Met vriendelijke groet,
   Jeanine Janssen

  Bob1996 says:

  Beste Jeanine,

  30 september 2016 ben ik samen met mijn vriendin op vakantie geweest naar Gran Canaria
  Wij hebben deze reis geboekt in Nederland en vlogen vanuit Duitsland.

  De heenreis waren we gewoon op tijd en verliep alles prima. De terugreis verliep echter anders.
  Op de dag van vertrek kregen wij van TUI een brief aangeboden in het hotel.
  Daarin stond dat er een vluchtverandering was.
  Onze originele vlucht (X3 2115)zou om 17:30 l.t. vertrekken en om 23:00 l.t. aankomen in Düsseldorf.
  De vlucht aangeboden (llx 5253) zou om
  21:05 vertrekken en aankomen om 02:35 l.t. in Keulen.
  Ook moesten we met een andere luchtvaartmaatschappij vliegen nl. Small Planet Airlines.
  Overigens is de vlucht van 17:30 wel gewoon doorgegaan en kwam met een vertraging van slechts 6 min. aan op Düsseldorf.

  Volgens Europese regelgeving zouden wij op basis van deze gegevens recht hebben op een compensatie van 400€. Wij zijn immers pas op de dag van vertrek in kennis gesteld en wij zijn meer dan twee later aangekomen in Keulen.

  Dit heb ik reeds geprobeerd bij Vlucht-vertraagd.nl te claimen bij Tuifly.com echter zonder succes.
  TUI houdt vol dat wij op tijd zijn aangekomen zonder vertraging of wat dan ook. De waarheid is dat wij helemaal niet op de geboekte vlucht zaten maar op een alternatieve vlucht.
  Vlucht vertraagd neemt totaal geen actie en zegt al 22 maanden dat ik geduld moet hebben.
  Ze zouden een sommatie hebben gestuurd, over gaan tot een minnelijke incasso en er zou een vonnis zijn toegewezen bij het hof van justitie. Enig bewijs hiervan wordt mij niet geleverd. Ook na herhaaldelijk vragen draaien zij om de hete brij heen. Ik krijg zelfs een beetje het vermoeden dat Vlucht-vertraagd het op een akkoordje heeft gegooid met Tui of andersom.

  Overigens heb ik al eens een soort gelijk geval langs zien komen in de recensies van Vlucht-Vertraagd.

  Ik kan u desgevraagd ticket boardingpassen e.d. aanleveren

  Ik vraag mij af of TUI hiermee weg kan komen? Heeft U misschien tips? Ik heb helaas geen rechtsbijstand verzekering voor dit soort zaken.

  Met vriendelijke groet,

  Bob Kraft

   MAX Ombudsman says:

   Beste Bob,

   Het is de core-business van Vlucht-vertraagd om geld binnen te halen. Ze werken namelijk op no cure no pay basis. Dus ik kan me bijna niet voorstellen dat uw verhaal klopt.
   Kunt u hen aanschrijven en vragen of ze u op papier kunnen uitleggen hoe de zaak ervoor staat? Ik kan dan even meelezen wat ze schrijven. Als u een reactie hebt kunt u dat doorgeven in het spreekuur op 035-6775511 tussen 10.00 en 12.00. Geef daar even aan dat ik heb gevraagd om de reactie te zien.

   Met vriendelijke groet,
   Jeanine Janssen

  Bob1996 says:

  Beste Jeanine,

  30 september 2016 ben ik samen met mijn vriendin op vakantie geweest naar Gran Canaria
  Wij hebben deze reis geboekt in Nederland en vlogen vanuit Duitsland.

  De heenreis waren we gewoon op tijd en verliep alles prima. De terugreis verliep echter anders.
  Op de dag van vertrek kregen wij van TUI een brief aangeboden in het hotel.
  Daarin stond dat er een vluchtverandering was.
  Onze originele vlucht (X3 2115)zou om 17:30 l.t. vertrekken en om 23:00 l.t. aankomen in Düsseldorf.
  De vlucht aangeboden (llx 5253) zou om
  21:05 vertrekken en aankomen om 02:35 l.t. in Keulen.
  Ook moesten we met een andere luchtvaartmaatschappij vliegen nl. Small Planet Airlines.
  Overigens is de vlucht van 17:30 wel gewoon doorgegaan en kwam met een vertraging van slechts
  6 min. aan op Düsseldorf.

  Volgens Europese regelgeving zouden wij op basis van deze gegevens recht hebben op een compensatie van 400€. Wij zijn immers pas op de dag van vertrek in kennis gesteld en wij zijn meer
  Dan twee later aangekomen in Keulen.

  Dit heb ik reeds geprobeerd bij Vlucht-vertraagd.nl te claimen bij Tuifly.com echter zonder succes.
  TUI houdt vol dat wij op tijd zijn aangekomen zonder vertraging of wat dan ook. De waarheid is dat wij helemaal niet op de geboekte vlucht zaten maar op een alternatieve vlucht.
  Vlucht vertraagd neemt totaal geen actie en zegt al 22 maanden dat ik geduld moet hebben.
  Ze zouden een sommatie hebben gestuurd, over gaan tot een minnelijke incasso en er zou een vonnis zijn toegewezen bij het hof van justitie. Enig bewijs hiervan wordt mij niet geleverd. Ook na herhaaldelijk vragen draaien zij om de hete brij heen. Ik krijg zelfs een beetje het vermoeden dat Vlucht-vertraagd het op een akkoordje heeft gegooid met Tui of andersom.

  Overigens heb ik al eens een soort gelijk geval langs zien komen in de recensies van Vlucht-Vertraagd.

  Ik kan u desgevraagd ticket boardingpassen e.d. aanleveren

  Ik vraag mij af of TUI hiermee weg kan komen? Heeft U misschien tips? Ik heb helaas geen rechtsbijstand verzekering voor dit soort zaken.

  Met vriendelijke groet,

  Bob Kraft

   MAX Ombudsman says:

   Zie vorige reactie.