Milieuzones

Verwarring dreigt over milieuzones in Nederland

Amsterdam, Rotterdam en Utrecht weren al vervuilende auto’s en brommers uit delen van de stad. Maar nu blijken ook Arnhem, Nijmegen, Maastricht en Leiden plannen te maken voor milieuzones. Maar al deze gemeenten maken een eigen plan. Eenduidige regels zijn er niet en dat is volgens de ANWB enorm verwarrend voor de automobilist. 

Regels zelf bepalen

Nijmegen, Arnhem, Leiden en Maastricht maken plannen om milieuzones in de stad te introduceren. Maar al deze plannen worden door de gemeenten zelf bepaald. Zo wil Maastricht een vignet naar Duits model. Een oplossing die in nog geen andere stad in Nederland wordt gehanteerd. Daarnaast beraden meer gemeenten zich over het instellen van milieuzones. Volgens de ANWB moet het kabinet met richtlijnen komen anders wordt het voor de automobilist onoverzichtelijk.

Schone lucht

In veel gemeenten staat het milieu hoog op de agenda. Ook de bond is voorstander van schone lucht, maar is vooral voor  een milieuzone als deze substantieel bijdraagt. Er zijn maatregelen nodig die ervoor zorgen dat binnen Nederland dezelfde regels worden gehanteerd. “We moeten voorkomen dat automobilisten straks niet weten waar ze aan toe zijn als zij een stad bezoeken”, aldus een woordvoerster van de ANWB.

Uniforme milieuzones

De bond heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Water verzocht voor het zomerreces een voorstel te doen voor uniforme milieuzones in Nederland. Ze voeren de druk op omdat veel gemeenten plannen maken en dan dus de kans bestaat dat zij milieuzones invoeren die allemaal andere regels er op na houden.  De staatssecretaris heeft beloofd voor de zomer met een voorstel te komen. “Ik wil duidelijkheid voor zowel automobilisten als gemeenten. Het is daarom nog altijd mijn intentie om voor de zomer concrete afspraken te maken. Die afspraken gaan ook over specifieke gevallen, zoals bijvoorbeeld invalidenvoertuigen”, aldus Van Veldhoven tegen het AD.

Ook in Europa is er nog geen eenduidigheid als het gaat om milieuzones. Lees meer over de milieuzones in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. 

(Bron: AD/ANWB. Foto: ANP)

Geef een reactie