corona

Verloop Nederlands campingseizoen onzeker door corona

Door het coronavirus en de bijbehorende maatregelen heerst er veel onzekerheid. Ook bij campingeigenaren. Het is maar helemaal de vraag of zij toeristen mogen blijven ontvangen.

Onzekerheid overheerst

Dat het campinseizoen nog omgeven wordt door onzekerheid heeft te maken met het feit dat Nederlanders zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Natuurlijk, op een camping kan men ook naar harte lust binnen zitten, maar om er te komen moet er eerst gereisd worden. En dat heeft de overheid nu liever niet. “Ga niet onnodig op pad, blijf op afstand en neem je verantwoordelijkheid”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie tegenover de NKC, de Nederlandse Kampeerauto Club.

Burgemeester heeft laatste woord

Omdat een tripje naar de camping in de meeste gevallen niet noodzakelijk is, moedigt de overheid dit dus ook niet aan. Bovendien hebben burgemeesters vanaf 23 maart 2020 de bevoegdheid om plekken waar (te) veel mensen samenkomen te sluiten uit hoofde van de volksgezondheid. Denk hierbij aan parken, stranden, maar dus ook campings.

Lang niet in alle gemeenten wordt al gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid, maar de verwachting is dit dat wel zal gebeuren. De eerste signalen zijn er al. De veiligheidsregio Zeeland laat op 24 maart al weten alle Zeeuwse campings tot nader orde te willen sluiten. Het is nog niet 100 procent zeker of dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, maar de wens is er dus wel. Ook de welbekende Camping Bakkum in het Noord-Hollandse Bakkum blijft mede op last van de gemeente gesloten tot zeker 6 april. Ook alle kampeerplekken van de organisatie NIVON Natuurvrienden zijn niet meer toegankelijk.

Gesloten campings

Sommige campings zijn dus al dicht, maar er zijn er ook nog genoeg open. Daar regent het wel annuleringen. Exemplarisch zijn de voorbeelden die in het Eindhovens Dagblad worden genoemd. Dit dagblad gaat langs bij verschillende recreatieplekken, waaronder Eurocamping in Vessem. Alle toeristen die hier naartoe zouden komen rond Pasen hebben geannuleerd. Ook bij vakantiepark Prinsenmeer zal het stil blijven.

Wat gebeurt er na Pasen?

Pasen is doorgaans het eerste drukke moment tijdens het campingseizoen en daarom ook meteen de start hiervan. Het is nu al met enige zekerheid te zeggen dat het paasweekend geen beste start zal zijn voor de campings die open mogen blijven. Ook is het nog onduidelijk hoe de rest van het seizoen zal verlopen. In principe duren de Nederlandse coronamaatregelen tot 1 juni 2020, waardoor er daarna weer ‘gewoon’ gekampeerd kan worden. De vraag is wel of mensen meteen van deze mogelijkheid gebruik zullen maken.

(Bron: NKC, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, Omroep Zeeland, Camping Bakkum, Noord-Hollands Dagblad, archief, Rijksoverheid, PZC, ANP)

Geef een antwoord